Γερμανία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του AfD

Χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που αύριο Τρίτη θα αναλάβει για πρώτη φορά έδρες στη Βουλή.

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μπροστά στο κτήριο της Βουλής, με κύριο σύνθημα «Εναντίον του μίσους και του ρατσισμού στη Μπούντεσταγκ».

Πολλοί κρατούσαν πλακάρ με συνθήματα όπως «Όχι στο AfD» και «Πλαφόν στους Ναζί» – το τελευταίο μία ειρωνική αναφορά στην προσπάθεια επιβολής ετήσιου ορίου στις αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία.

Το AfD είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στην Μπούντεσταγκ από τη δεκαετία του 1950, αφότου απέσπασε το 12,6% της λαϊκή ψήφου. Θα ελέγχει 92 από τις 709 έδρες.

Η παράταξη ιδρύθηκε ως μία ευρω-σκεπτικιστική ομάδα που ήταν αντίθετη στις διασώσεις μελών της ευρωζώνης, όμως με αφορμή την προσφυγική κρίση μετατράπηκε γρήγορα σε ένα ξενοφοβικό κόμμα που καταγγέλλει την «ισλαμοποίηση» της Γηραιάς Ηπείρου.

Το AfD αρνείται πάντως κατηγορηματικά κάθε σύνδεση με τον ναζισμό.

Μολονότι το AfD θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη νέα γερμανική Βουλή, όλες οι άλλες παρατάξεις έχουν αποφασίσει να μην συνεργαστούν μαζί του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy