Γερμανία: Μικρές οι δύο μεγάλες διαφορές Μέρκελ και Σουλτς

 Ασφάλεια, σταθερότητα και συνέχεια στην πολιτική επαγγέλλεται η Καγκελάριος, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη ο συνυποψήφιός της.

Του ανταποκριτή μας στο Βερολίνο Παντελή Βαλασόπουλου

Τις τελευταίες ημέρες που ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία εισέρχεται στην καυτή του φάση, η Καγκελάριος Μέρκελ δείχνει ακριβώς τα στοιχεία του χαρακτήρα της που την κάνουν αγαπητή στο γερμανικό εκλογικό σώμα. Δηλαδή, σταθερότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα.

Τις ημέρες αυτές η ακροδεξιά φαίνεται να έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Άνγκελα Μέρκελ, κυρίως για την πολιτική της στο προσφυγικό. Σε κάθε προεκλογική της εμφάνιση μέσα στο κοινό, υπάρχουν πάντοτε ακροδεξιοί οι οποίοι και την αποδοκιμάζουν και μάλιστα σε μια περίπτωση, στη Χαϊδελβέργη, εκτόξευσαν εναντίον της και δύο ντομάτες.

Παρά το απρόβλεπτο αυτό γεγονός, η Καγκελάριος δεν πτοήθηκε και μάλιστα πραγματοποίησε και προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Τοργκάου της Σαξονίας, που θεωρείται το κατεξοχήν προπύργιο των ακροδεξιών. Και εκεί αποδοκιμασίες, σφυρίγματα και υβριστικά συνθήματα εναντίον της. Εκείνη, ωστόσο, χωρίς να χάνει την ψυχραιμία της, εμφανίστηκε απτόητη, εκφώνησε την ομιλία της και αποχώρησε, ζητώντας συγγνώμη από τους οπαδούς της για το σκηνικό που έστησαν οι ακροδεξιοί.

Η πεισματάρα Μέρκελ, η ψύχραιμη Μέρκελ, είναι τα χαρακτηριστικά της που αρέσουν στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Το έδειξε, άλλωστε, και στο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, με τον υποψήφιο Καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς. Ιδιαίτερα ήπιων τόνων, χωρίς ούτε μια στιγμή να απολέσει το φλεγματικό της ταμπεραμέντο, συμπαρέσυρε και τον Σουλτς στο γήπεδό της. Αποτέλεσμα να κερδίσει κατά κράτος τον αντίπαλό της στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν του ντιμπέιτ.

Όσοι παρακολούθησαν την τηλεμαχία αυτή θα διαπίστωσαν και κάτι ασυνήθιστο σε άλλες χώρες. Οι δύο μονομάχοι συμφωνούσαν σε πολλά σημεία με τις απόψεις του άλλου, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι.

Αυτό έδειξε γι’ ακόμη μια φορά το πόσο μικρές είναι οι δύο διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να δείξει πως έχει μια διαφορετική σοσιαλδημοκρατική  πολιτική.

Το γεγονός πως η Άνγκελα Μέρκελ σε πολλά ζητήματα έχει ακολουθήσει πολιτικές των Σοσιαλδημοκρατών, έχει αποδυναμώσει τους δεύτερους.

Συνεπώς, ο Σουλτς αδυνατεί να πείσει τους ψηφοφόρους πως εάν γίνει ο ίδιος Καγκελάριος θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική πορεία.

Άλλωστε, και στα όσα ο ίδιος λέει σε πολλά σημεία συμφωνεί με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το γενικόλογο σύνθημά του για «περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη» δεν φαίνεται να πείθει και να έχει απήχηση στους Γερμανούς εκλογείς.

Περισσότερο, αντίθετα, φαίνεται να έλκονται από τα συνθήματα της Καγκελαρίου Μέρκελ για ασφάλεια, σταθερότητα και συνέχεια στην πολιτική.

Σε μια εποχή παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας, η ψύχραιμη και ήπια Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να είναι αυτό που επιζητούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι.

Μάχη για τρεις  για την τρίτη θέση

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια σταθερά σημαντική διαφορά μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών –παρά τις επιμέρους αυξομειώσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη απο το ειδησεογραφικό δίκτυο RND, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ βρίσκονται στο 34% και οι Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς στο 24%.

Τρίτο κόμμα φέρεται το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» με 11%, ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι και η Αριστερά με 9%.

Τέλος, στο 7% βρίσκεται το κόμμα των Πρασίνων.

Και εδώ φαίνεται πως το λαϊκιστικό/ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» εδραιώνεται σταδιακά στην τρίτη θέση για την οποία και θα δοθεί μάχη με τους Φιλελεύθερους και το κόμμα της Αριστεράς.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έχει διεξαγάγει έναν επιτυχημένο εκλογικό αγώνα, ανεβάζοντας τις τελευταίες εβδομάδες τα ποσοστά της.

Ένα σημαντικό ποσοστό της επιτυχίας τους το χρωστούν στην Άλις Βάιντελ, την ανοιχτά ομοφυλόφιλη συμπρόεδρο του κόμματος, μια πάμπλουτη σύμβουλο επιχειρήσεων, που σε κάθε της εμφάνιση προκαλεί.

Σε πρόσφατο μάλιστα τοκ-σοου της γερμανικής τηλεόρασης, πρωταγωνίστησε σε πολύ σοβαρό φραστικό επεισόδιο με τον Σοσιαλδημοκράτη Υπουργό Δικαιοσύνης, Χάικο Μας, και εγκατέλειψε το στούντιο μπροστά στις ανοιχτές κάμερες, φωνάζοντας και κατηγορώντας την παρουσιάστρια της εκπομπής για «μεροληψία».

Τα μετεκλογικά σενάρια και οι σχέσεις με Τουρκία

Την ίδια ώρα, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τη μετεκλογική συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών που θεωρούνται μέχρι στιγμής οι σίγουροι νικητές.

Οι υποψήφιοι είναι τρεις, οι Σοσιαλολδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι, αλλά και οι Πράσινοι.

Βέβαια, οι Σοσιαλδημοκράτες για την ώρα δηλώνουν πως δεν πρόκειται να συνεχίσουν να συγκυβερνούν, καθώς θεωρούν πως εάν περάσουν στην αντιπολίτευση, θα βελτιώσουν την εικόνα τους που έχει τρωθεί απο την συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Περισσότερο πιθανό θεωρείται το σενάριο συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους, κάτι που έχει επανειλημμένα δοκιμασθεί στο παρελθόν, ενώ το λιγότερο πιθανό σενάριο αυτό της συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ με τους Πράσινους.

Όποια όμως και να είναι η μετεκλογική συνεργασία, αυτή τη στιγμή ένα είναι το θέμα πού απασχολεί τη χώρα.

Οι σχέσεις με την Τουρκία που έχουν αρνητικά κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα.

Η αντιπαράθεση Τουρκίας – Γερμανίας έχει φθάσει σε σημείο που κανείς δεν θα φανταζόταν στο παρελθόν, με ανταλλαγές λεκτικών πυρών.

Η Άγκυρα συνεχίζει να κρατά δέκα Γερμανούς υπηκόους στις τουρκικές φυλακές, για πολιτικούς λόγους, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν καθημερινά κατηγορεί τους Γερμανούς ως φασίστες.

Έτσι, στο Βερολίνο δεν απομένει άλλη εναλλακτική από το να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Τουρκία.

Η Καγκελάριος Μέρκελ ανοιχτά δηλώνει πως είναι εναντίον της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, σε ό,τι αφορά όμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σημειώνει πως το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους σε Συμβούλιο Κορυφής.

Όλα τα υπόλοιπα γερμανικά κόμματα ζητούν σκλήρυνση απέναντι στην Τουρκία, με τον Μάρτιν Σουλτς να αιτείται την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την Αριστερά να ζητά από το Υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία έναντι της Τουρκίας και να μην περιορίζεται μόνον στις σημερινές προειδοποιήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy