Γερμανία: Πεπεισμένος για τη νική του στις εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς

Πεπεισμένος ότι μπορεί να ανατρέψει τα εις βάρος του προγνωστικά για τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Μάρτιν Σουλτς σε εκτενή του συνέντευξη.

Παρά τη διψήφια διαφορά σε βάρος του στις δημοσκοπήσεις, που κινείται στην περιοχή του 15% σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί ακόμη να επικρατήσει απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Σε εκτενή του συνέντευξη, που παραχώρησε χθες το απόγευμα από το Βερολίνο στο ραδιόφωνο DLF και στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, επιχείρησε να στείλει μήνυμα νίκης: «Είχα προειδοποιήσει το κόμμα μου να έχει στραμμένη την προσοχή του στις (σ.σ. δημοσκοπικές) μεταπτώσεις που υπάρχουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες. (…) Η κυρία Μέρκελ θα εξακολουθήσει και τις τελευταίες δέκα μέρες πριν τις εκλογές να θεωρείται από κάποιους ανίκητη, όμως στις 25 Σεπτεμβρίου ο καγκελάριος θα λέγεται Μάρτιν Σουλτς».

Ο υποψήφιος του SPD επιχείρησε να τονίσει τις διαφορές του από την καγκελάριο Μέρκελ σε σειρά ζητημάτων. Ένα από αυτά είναι τα σχέδια για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών με προοπτική να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ στο πλαίσιο των νατοϊκών στόχων. «Ο στόχος του 2% είναι κατά τη γνώμη μου λάθος. (…) Η δική μου θέση είναι ότι αυτού του είδους η αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών είναι λανθασμένη», υπογράμμισε ο Μάρτιν Σουλτς, διευκρινίζοντας ότι θα θεωρούσε επαρκή μια αύξηση 5 δις ευρώ για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, αλλά όχι επιπλέον δαπάνες ύψους 20 έως 30 δις ευρώ.

Κοινά στάνταρντ και ευρωπαϊκός συντονισμός στο προσφυγικό

Ο πρόεδρος του SPD άσκησε κριτική στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το γεγονός ότι δεν καταδίκασε απερίφραστα τα αιματηρά ρατσιστικά επεισόδια στη Βιρτζίνια, αφήνοντας αιχμές και κατά της Άγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως είπε, δεν πήρε σαφή θέση, όπως θα όφειλε κατά τον Μάρτιν Σουλτς, απέναντι στον Τραμπ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τάχθηκε υπέρ ενός κοινού ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, όπως έχει ζητήσει επανειλημμένα και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Χρειαζόμαστε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα, όμως όχι με συμβολική πολιτική, αλλά για παράδειγμα με έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα καταπολεμά τη φοροαποφυγή, τη φοροδιαφυγή και το φορολογικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη».

Στο ανοιχτό μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε θεσμοθέτηση κοινών διαδικασιών και συντονισμένη συνεργασία των κρατών μελών προκειμένου το ζήτημα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων, «κατά τη γνώμη μου ένας γερμανός καγκελάριος θα έπρεπε να πάρει εκ νέου πρωτοβουλία ώστε να υιοθετήσουμε επιτέλους στην Ευρώπη αυτά τα κοινά στάνταρντ, ειδάλλως όλα θα συνεχίσουν να κρέμονται από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ελλάδα και όλοι οι άλλοι θα λένε, ωραία αυτοί διευθετούν το πρόβλημα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy