Γερμανία – Προς τα πού οδεύει…;

Του Αμβρόσιου Προδρόμου*

Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, όπου υπάρχει αποτυχία δημιουργίας νέου κυβερνητικού σχήματος, δημιουργεί τεράστια προβλήματα τόσο στη χώρα όσο και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας αποτελεί το βασικό παράγοντα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η πύρρειος νίκη της Α. Μέρκελ στις πρόσφατες εκλογές έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Μπορεί ναι μεν να έχει κερδίσει τις εκλογές το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, αλλά από την άλλη έχασε από τα ποσοστά του, οπότε η βοήθεια από άλλα κόμματα για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα οποία αναπόφευκτα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην όλη πολιτική ζωή της χώρας και θεωρούμε ότι αυτά θα μεταφερθούν και σε άλλες χώρες της Ένωσης.

Πλειστάκις στο παρελθόν έχουν εντοπισθεί και κατακριθεί οι πολιτικές της Γερμανίας με κύριους εκφραστές την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, οι οποίοι προσπαθούσαν με πρακτικές οι οποίες ως προς το στόχο τους διόλου απείχαν από αυτές της Γερμανίας των δεκαετιών του ’30 και ’40. Ξεκάθαρος στόχος και τότε και τώρα. Έλεγχος της Ευρώπης και κηδεμόνευση της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Μόνο που τώρα έχουν προστεθεί και άλλα κομμάτια στο παζλ, τα οποία έχουν κάνει δύσκολη την τελική εξίσωση. Αυτά δεν είναι άλλα από τη μεγάλη ροή μεταναστών από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, με αποτέλεσμα οι πολίτες της χώρας να αντιμετωπίζουν με απόλυτο σκεπτικισμό τις αποφάσεις της χώρας, δίνοντας χώρο σε ακροδεξιές και ναζιστικές δυνάμεις να αναπτυχθούν ναι μεν με ακραίες απόψεις, πλην όμως αληθοφανείς, που στις πλείστες περιπτώσεις βρίσκουν απήχηση λόγω και των συνεχιζόμενων τρομοκρατικών ενεργειών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Γερμανίας.

Η Α. Μέρκελ δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τον επερχόμενο κίνδυνο με την τεράστια εισδοχή μεταναστών προς την ΕΕ. Υπέκυψε στις πιέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες βρήκαν την ευκαιρία για να εργοδοτήσουν φτηνό εργατικό δυναμικό, ειδικά σε τομείς όπου δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξειδίκευση, όπως αυτούς της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας. Αυτό που λανθασμένα δεν προσμέτρησαν οι Μέρκελ και Σόιμπλε είναι τις κοινωνικές αντιδράσεις και την απειλή που νιώθουν οι πολίτες. Ας μην ξεχνούμε ότι η επίσημη πολιτική της Γερμανίας είναι η εισροή 200.000 χιλιάδων μεταναστών ετησίως. Αριθμός ο οποίος είναι τεράστιος και δεν θα τον αποδεχθεί ο μέσος Γερμανός πολίτης, όσο πιστός και αν είναι στο κόμμα του.

Το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα έρχεται σε μια στιγμή κρίσιμη, όπου πολλοί τομείς της οικονομίας της χώρας είναι σε άριστη κατάσταση. Ως εκ τούτου δημιουργείται σκεπτικισμός και εσωστρέφεια, η οποία πιθανόν, εάν συνεχισθεί η παρούσα κατάσταση, να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Με το δημόσιο χρέος της χώρας να βρίσκεται πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, μόλις στο 68.3%, η καλύτερη επίδοση από το 2009, με την ανεργία να μην υπάρχει ουσιαστικά, αφού το 3,6% θεωρείται από πολλούς ως μηδενική, αλλά και αυτήν ανάμεσα στους νέους να είναι στο απόλυτα διαχειρίσιμο 6,4%, η Γερμανία βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι.

Θεωρούμε ότι όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση στη χώρα, θα πρέπει να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα εξυπηρετούν κοινές ανησυχίες τόσο στην ίδια τη Γερμανία όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ. Η Γερμανία έχει ηγετικό ρόλο και θα πρέπει κάποτε να κατανοήσει ότι αυτός ο ρόλος θα πρέπει ναι μεν να είναι ηγετικός, αλλά δεν μπορεί να είναι ηγεμονικός. Αυτό το έχει προσπαθήσει δύο φορές στο παρελθόν και έχει αποτύχει. Μια σταθερή Γερμανία, η οποία θα σέβεται και όλους τους υπόλοιπους εταίρους, είναι προς το συμφέρον όλων…

*Εκπαιδευτικός Σύμβουλος και Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy