ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Θερμό το προεκλογικό κλίμα

 

Του ανταποκριτή μας στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλου

Ο Σουλτς πέτυχε να ξαναζωντανέψει το κόμμα του, το περιβάλλον ωστόσο είναι τόσο ασταθές που απαιτεί επιδεξιότητα από μέρους του

  • Ποιους θα επιλέξουν οι Σοσιαλδημοκράτες για κυβερνητικούς εταίρους, αν κερδίσουν τις εκλογές; Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε στη Γερμανία έναν αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό, μια συνεργασία δηλαδή Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και του Κόμματος της Αριστεράς;
  • Η στάση έναντι του ΝΑΤΟ χωρίζει Σοσιαλδημοκράτες και Αριστερούς
  • Οι Χριστιανοδημοκράτες προσπαθούν να δώσουν στον Σουλτς την ταυτότητα όχι μόνον του λαϊκιστή, αλλά και του πολιτικού που είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντα του Γερμανού φορολογούμενου

Σχεδόν ένα μήνα μετά την απόφασή του να είναι αυτός ο υποψήφιος Καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η ξέφρενη δημοσκοπική πορεία του Μάρτιν Σουλτς δεν λέει να κοπάσει.

Ολες πλέον οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν σε έναν κοινό παρανομαστή. Οτι δηλαδή με τον Μάρτιν Σουλτς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ζει μια πρωτοφανή άνοδο των ποσοστών του. Ποτέ στο παρελθόν της Γερμανίας δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες τα ποσοστά του κόμματος έχουν αυξηθεί από επτά έως δέκα μονάδες και έχουν πλησιάσει -ή σε κάποιες περιπτώσεις ξεπεράσει- το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Φυσικά και είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε το εάν η πορεία αυτή των Σοσιαλδημοκρατών θα αντέξει στο χρόνο, καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά σίγουρα η υποψηφιότητα Σουλτς έδωσε ένα νέο αέρα στο εδώ και χρόνια χειμαζόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Η άνοδος όμως αυτή έχει φέρει στην επιφάνεια και αρκετά σενάρια. Τι θα γίνει δηλαδή στην περίπτωση που κερδίσουν οι σοσιαλδημοκράτες στις επερχόμενες εκλογές; Ποιους θα επιλέξουν για κυβερνητικούς εταίρους; Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε στη Γερμανία έναν αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό, μια συνεργασία δηλαδή Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς;

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, η συνεργασία αυτή μπορεί να καταστεί δυνατή. .

Εάν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα και όχι τον Σεπτέμβριο, τα ποσοστά των τριών παραπάνω κομμάτων θα έφθαναν αθροιστικά το 48%, έναντι 47% που συγκεντρώνουν τα κόμματα του συντηρητικού χώρου, δηλαδή οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Χριστιανοκοινωνιστές και οι Φιλελεύθεροι.

Εδώ όμως υπάρχουν και αρκετά ζητήματα. Η άνοδος των σοσιαλδημοκρατών οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες που μέχρι σήμερα ψήφιζαν Πράσινους ή το κόμμα της Αριστεράς, μετακινούνται στους σοσιαλδημοκράτες.

Συνεπώς, δεν αρκεί μόνον οι σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά, αλλά απαιτείται και η Αριστερά και οι Πράσινοι να πάνε καλά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα της Αριστεράς έχουν συνεργασθεί και συνεργάζονται σε επίπεδο τοπικών ομοσπονδιακών κυβερνήσεων, για παράδειγμα αυτής του κρατιδίου του Βερολίνου.

Σε ομοσπονδιακό όμως επίπεδο, αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει, καθώς υπάρχουν ορισμένα βασικά θέματα αρχών, που εμποδίζουν μια τέτοια συνεργασία. Ενα από αυτά είναι η στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Το κόμμα της Αριστεράς, μέχρι στιγμής, στο πρόγραμμά του δηλώνει πως όχι μόνον η Γερμανία πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ, αλλά ζητά και την ίδια τη διάλυση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Αυτό δεν το δέχονται με κανέναν τρόπο οι Σοσιαλδημοκράτες και υποστηρίζουν πως σε καμιά περίπτωση μπορούν να συνεργασθούν με ένα κόμμα που έχει τέτοιες ιδέες.

Ωστόσο, για να ξεπερασθούν παρόμοια βασικά προβλήματα έχει ήδη γίνει μια προσέγγιση, 53 βουλευτών των δύο κομμάτων, οι οποίοι βρέθηκαν και συζήτησαν τις προοπτικές μιας πιθανής συνεργασίας.

Η επιτυχία όμως μιας τέτοιας συνεργασίας φαίνεται πως έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της.
Την ίδια ώρα οι Χριστιανοδημοκράτες καταστρώνουν τα στρατηγικά τους σχέδια για να χτυπήσουν τον Μάρτιν Σουλτς και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Φαίνεται πως η οικονομία και ιδιαίτερα η κρίση στην Ευρωζώνη θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία στα οποία θα πατήσουν οι Συντηρητικοί, προκειμένου να επιτεθούν στον Σουλτς.

Ειδικότερα, το θέμα των ευρω-ομολόγων, για τα οποία στο παρελθόν ο Μάρτιν Σουλτς είχε εκφράσει θετική γνώμη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών κατηγορούν τον Μάρτιν Σουλτς πως μαζί με την Αριστερά και τους Πράσινους επιδιώκει αμοιβαιοποίηση των χρεών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και φορολογικές αυξήσεις.

Τον χαρακτηρίζουν ως οπαδό των χρεών και πως για παράδειγμα εάν έρθει στην κυβέρνηση θα φορτώσει τα χρέη της Ελλάδας στις πλάτες των Γερμανών φορολογούμενων.

Ο Σουλτς δέχθηκε σκληρή επίθεση και από τον Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όχι μόνον τον κατηγόρησε ως «φίλο» των χωρών της Ευρώπης με μεγάλα χρέη, αλλά και τον συνέκρινε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Με άλλα λόγια πως είναι λαϊκιστής σαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους στον προεκλογικό του αγώνα, ακόμη και τα ίδια συνθήματα.

Είναι φανερό δηλαδή πως οι Χριστιανοδημοκράτες προσπαθούν να του δώσουν την ταυτότητα όχι μόνον του λαϊκιστή, αλλά και του πολιτικού που είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντα του Γερμανού φορολογούμενου.

Η ελληνική κρίση, όπλο κατά του Σουλτς

Επιπλέον, είναι σχεδόν ξεκάθαρο πως η ελληνική κρίση θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον του Μάρτιν Σουλτς όχι μόνον από τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και από τους Φιλελεύθερους και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Και όσο η κρίση οξύνεται και η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν ολοκληρώνεται, κάποιοι θα επαναφέρουν και το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ηδη, οι Φιλελεύθεροι, αλλά και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, έχουν καταστήσει το θέμα του Grexit ένα από τα βασικά ζητήματα του προγράμματός τους, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες χρησιμοποιούν πιο συγκαλυμμένες προτάσεις.

Ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση στα ζητήματα αυτά, γνωρίζοντας πως οποιαδήποτε δήλωσή του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του από το εχθρικό στρατόπεδο.

Τη δουλειά αυτή έχουν αναλάβει ο αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Τόμας Οπερμαν, που τις τελευταίες εβδομάδες υπερασπίζονται την Ελλάδα με δηλώσεις τους, σημειώνοντας -κυρίως απευθυνόμενοι στον Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- πως πρέπει να σταματήσει να επαναφέρει το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ και πως μια πιθανή αποχώρηση της χώρας θα ήταν καταστροφική όχι μόνον για την ίδια, αλλά και θα οδηγούσε σε διάσπαση της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία έχει μπει από νωρίς σε ένα θερμό κλίμα. Φαίνεται πως θα είναι πολλά τα ζητήματα που θα απασχολήσουν μέχρι την ημέρα των εκλογών, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, με την Ευρωζώνη να έχει εισέλθει ξανά σε μια περίοδο κρίσης, τη Βρετανία να σχεδιάζει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το προσφυγικό να απειλεί τη συνοχή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού -στις ΗΠΑ- να κυβερνά ένας απρόβλεπτος Πρόεδρος.

Ο Σουλτς έχει μέχρι στιγμής πετύχει το θαύμα να ξαναζωντανέψει το κόμμα του.

Ομως το περιβάλλον είναι τόσο ασταθές που θα πρέπει να δείξει μεγάλη επιδεξιότητα, ώστε να καταφέρει να διατηρήσει αυτά τα υψηλά ποσοστά μέχρι την ημέρα που οι Γερμανοί θα προσέλθουν στις κάλπες.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy