Γερμανικές επιχειρήσεις προειδοποιούν για μείωση εμπορικών σχέσεων με Τουρκία

Γερμανικές επιχειρηματικές ομάδες προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι οι οικονομικοί δεσμοί που έχουν με την Τουρκία θα πάνε από το κακό στο χειρότερο, καθώς μια κλιμακούμενη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών αυξάνει την αβεβαιότητα.  

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, στην οποία διαμένουν τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής, έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα πολιτικά δικαιώματα και άλλα ζητήματα, ιδιαίτερα μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από ένα χρόνο ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις.

Αφότου η Τουρκία έθεσε υπό κράτηση αρκετούς ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, δεύτερος ξένος επενδυτής και η μεγαλύτερα πηγή τουριστών, θα προχωρήσει σε μια σφαιρική αναθεώρηση των διμερών σχέσεων.

Οι Γερμανοί τουρίστες κλήθηκαν να ασκούν «ιδιαίτερη προσοχή» στην Τουρκία και ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε ότι το Βερολίνο θα αναθεωρήσει την επενδυτική βοήθεια και τις κρατικές εγγυήσεις, καθώς και ότι θα αποθαρρύνει τις γερμανικές εταιρείες από το να κάνουν δουλειές στη χώρα.

«Δεν  μπορείς να συμβουλέψεις κάποιον να επενδύσει σε μια χώρα, όπου δεν υπάρχει καμία νομική βεβαιότητα και ακόμη απόλυτα αθώες εταιρείες συνδέονται με την τρομοκρατία», είπε ο ίδιος.

Η Γερμανική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (BGA), η οποία εκπροσωπεί εξαγωγείς και χονδρέμπορους προέβλεψε ότι «η αβεβαιότητα που νοιώθουν οι γερμανικές εταιρείες ήδη θα αρχίσει τώρα να αυξάνεται γρήγορα».

«Πολλές εταιρείες έχουν ήδη παγώσει τις επενδύσεις τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ομοσπονδίας Άντρε Σουάρτς.

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική πτώση τhς εξαγωγής αν τα μέτρα που είναι υπό μελέτη εφαρμοστούν και θα υποφέρουν επίσης και οι επενδύσεις».

Ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) προειδοποίησε ότι «η αβεβαιότητα του περασμένου χρόνου έχει ωθήσει ολοένα και περισσότερες γερμανικές εταιρείες να κρατήσουν απόσταση από την Τουρκία».

Η εβδομαδιαία Ντι Ζέιτ γράφει ότι η Άγκυρα έχει κατηγορήσει μεγάλες γερμανικές εταιρείες ότι έχουν δεσμούς με την τρομοκρατία, μεταξύ των οποίων και την αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελείας Daimler και τον γίγαντα των χημικών BASF, ισχυρισμοί οι οποίοι απορρίπτονται από το Βερολίνο ως «παράνομοι».

«Περνούμε μια καμπή στους γερμανο-τουρκικούς δεσμούς», ανέφερε στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα Χάντεσμπλατ η Υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Ζίπρις.

Ο επικεφαλής του BDI Γιοακίμ Λανγκ προειδοποίησε ότι «η αβεβαιότητα αυξάνεται ώρα με την ώρα για τις γερμανικές εταιρείες με κάθε νέα αόριστη και αβάσιμη κατηγορία».

Ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ έγραψε στο twitter ότι «οι αναφορές στον Τύπο ότι η Τουρκία ερευνά την Daimler AG και την BASF SE είναι απολύτως λανθασμένες. Καλωσορίζουμε τους Γερμανούς επενδυτές».

Αλλά η BGA γράφει ότι «δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, δεν είναι φυσικά φρόνιμο για οποιαδήποτε εταιρεία να κάνει επενδύσεις. Αυτή είναι μια κλιμάκωση που δεν είχαμε φανταστεί και πολύ πικρή για όλους τους εμπλεκόμενους».

«Η απώλεια εμπιστοσύνης είναι τεράστια και η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη βιομηχανία», προσθέτει.

Πάνω από 6.800 εταιρείες στην Τουρκία, γερμανικές και τουρκικές, έχουν λάβει επενδύσεις από τη Γερμανία πάνω από 13,3 δισεκατ. ευρώ από το 1980, σύμφωνα με την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Άγκυρα.

Ο κ. Σουάρτς προέβλεψε ότι η Γερμανία δεν θα ταρακουνηθεί αν επιβραδυνθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Είπε ότι η Τουρκία είναι η 15ημεταξύ των προορισμών για εξαγωγές της Γερμανίας, αγοράζοντας αγαθά και υπηρεσίας αξίας περίπου 22 δισεκατ. Ευρώ πέρσι, κυρίως αυτοκίνητα και εξαρτήματα, μηχανήματα και χημικά αγαθά.

Οι εισαγωγές από την Τουρκία στη Γερμανία είναι συνολικά 15,4 δισεκατ. ευρώ, κυρίως υφάσματα και ρουχισμός, ακολουθούμενα από αυτοκίνητα και εξαρτήματα και τρόφιμα.

Οι γερμανικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη μειώσει κατακόρυφα τα πακέτα τους στην Τουρκία και πολλοί τουρίστες έχουν επιλέξει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ή την Ισπανία.

Πέρσι επισκέφτηκαν την Τουρκία περίπου 3,9 εκατ. Γερμανοί, αριθμός που έχει μειωθεί γύρω στο ένα τρίτο από 5,6 εκατ. το 2015, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy