ΓεΣΥ: Στον αέρα και πάλι;

991

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Στη χθεσινή κατ’ άρθρο συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας για το θέμα του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) γίναμε και πάλι μάρτυρες της έλλειψης συνεργασίας, συντονισμού και συναντίληψης μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων.

Στο κεφάλαιο των εισφορών στο ΓεΣΥ φαίνεται να προκύπτει πλέον διαφωνία μεταξύ του ΟΑΥ και του Υπουργείου Οικονομικών. Το τελευταίο έχει αποφασίσει μονομερώς να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού προσφορών για την ετοιμασία αναλογιστικής μελέτης για το θέμα της βιωσιμότητας, καθώς και των εισφορών στο ταμείο.

Είναι γνωστό ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει προχωρήσει και ολοκληρώσει από το 2013 τις σχετικές μελέτες, τις οποίες επικαιροποιεί συνεχώς ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες.

Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη σχετικά με τη διαφωνία του για το μονοασφαλιστικό, ενέργεια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Προεδρικού τον Ιούλιο του 2016, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των αρχηγών των κομμάτων, βραχυκυκλώνει την προσπάθεια.

Ολα αυτά δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες, αλλά και αγωνίες γιατί στους κόλπους της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν διαφωνίες υποθάλποντας ο ένας τον άλλον.

Γνωρίζουμε ότι τα συμφέροντα είναι μεγάλα, γνωρίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένοι κύκλοι και κυρίως οι Ασφαλιστικές δεν είδαν με καλό μάτι τη συμφωνία για μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα αρνητικό πλαίσιο και ναρκοθετούν το διάλογο για το ΓεΣΥ. Διαιωνίζουν τα προβλήματα, καθυστερούν εκ νέου την προώθησή του και ασφαλώς τίθεται θέμα πότε θα καταλήξει σε συμφωνία πρώτα η κυβέρνηση μεταξύ της και ύστερα επιτέλους να ενημερωθεί η Βουλή για τις προτάσεις της.

Το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Αριστερά παραμένει αφοσιωμένη στην προσπάθεια για την προώθηση του Γενικού Συστήματος Υγείας σε συνδυασμό με την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Μέχρι τότε καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στα δημόσια νοσηλευτήριά μας.

Ο κόσμος πονεί και υποφέρει!

Πέρα από λόγια και διακηρύξεις είναι η ώρα των πράξεων, των έργων και σ’ αυτή την προσπάθεια το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να επωμιστεί ευθύνες και να βάλει ράχη ώστε να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία της πατρίδας μας.

*Επαρχιακός Γραμματέας, βουλευτής ΑΚΕΛ Λεμεσού

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.