Για αυτά που μας ενώνουν

Της Ελένης Μαύρου

Η Κυπριακή Δημοκρατία κλείνει σχεδόν έξι δεκαετίες ζωής. Θα ανέμενε κανείς ότι με κάθε εκλογική αναμέτρηση θα βλέπαμε τη δημοκρατία να δυναμώνει, θα βλέπαμε έναν καινούργιο πολιτικό πολιτισμό, ένα νέο πολιτικό ήθος.

Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε (ιδιαίτερα τις τελευταίες βδομάδες) είναι ένας κυνισμός, μια αλαζονεία, μια υποτίμηση της κρίσης των πολιτών που δεν μας αξίζει.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ακατάσχετη παροχολογία, τα παχιά λόγια, τα ανεδαφικά συνθήματα, αλλά και στις αόριστες τοποθετήσεις υποψηφίων για το ανώτατο αξίωμα του τόπου, σε βασικά θέματα.

Φτάνει μόνο να σκεφτούμε ότι στο Κυπριακό ο μεν Νίκος Αναστασιάδης ελέγχεται για πολιτικές παλινωδίες, δίνοντας την εντύπωση ότι τον χαρακτηρίζουν πολιτικές παντός καιρού, ο δε Νικόλας Παπαδόπουλος αποφεύγει να απαντήσει στο απλό ερώτημα, ποια μορφή λύσης του Κυπριακού επιδιώκει.

Απέναντί τους βρίσκεται ο Σταύρος Μαλάς.

Στο Κυπριακό, αποτελεί τη διαφορετική φωνή. Τη φωνή της ελπίδας για επανένωση της Κύπρου και απαλλαγή της από την κατοχή και την προσφυγιά. Υποστηρίζει χωρίς περιστροφές τη λύση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας. Διακηρύσσει την ανάγκη ειρηνικής και αρμονικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων, στο κοινό μας κράτος. Δεν μασά τα λόγια του για να καλοπιάσει την ακροδεξιά.

Στην οικονομία, προτείνει εφικτές λύσεις για σταθερή και δυναμική οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Προτείνει πολιτικές που είναι και κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες – που δεν θα κάνουν πλουσιότερους τους λίγους και φτωχότερους τους πολλούς.

Ο Σταύρος Μαλάς δεν έχει εξαρτήσεις από ισχυρά συμφέροντα και δεν προέρχεται από την ελίτ, γι’ αυτό μπορεί να αποταθεί σε όλο τον κόσμο. Σε όλη την προεκλογική διαδικασία κράτησε μια σοβαρή και αξιοπρεπή στάση, χωρίς να λαϊκίζει και να χαϊδεύει αυτιά. Αρνήθηκε να λάβει μέρος στην κούρσα των ψεύτικων υποσχέσεων και στις κοκορομαχίες. Την ώρα που οι άλλοι δημαγωγούν, επέλεξε να προβάλει θέσεις για την παιδεία της γνώσης, για τη δημόσια υγεία, για την ισότιμη θέση της γυναίκας, για ένα μέλλον με προοπτική για τους νέους.

Σίγουρα δεν έχει όλες τις απαντήσεις στα προβλήματα. Έδειξε όμως ότι έχει τη διάθεση να ακούσει, να μελετήσει, να προβληματιστεί, να διαβουλευτεί.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν πάντα τη σημασία τους. Οι προεδρικές εκλογές του 2018 έχουν τη δική τους ιδιαίτερη σημασία: μπορούν να δώσουν μια όχι απλά καλύτερη αλλά διαφορετική διακυβέρνηση, να προκρίνουν προς τα πού θα κινηθούμε ως κοινωνία -αν θα βαδίσουμε στο δρόμο του εκσυχρονισμού ή της οπισθοδρόμησης-, να ανοίξουν την προοπτική μιας καλύτερης ζωής για την πλειοψηφία του λαού, να ξαναζωντανέψουν την ελπίδα για επανένωση του τόπου μας.

Η πραγματική επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στον υποψήφιο που μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες και να συμμεριστεί τις προσδοκίες μας και στις διάφορες παραλλαγές του κατεστημένου. Η προσωπικότητα και το πρόγραμμα του Σταύρου Μαλά, καθώς και η κοινωνική συμμαχία που τον στηρίζει, αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα αυτής της επιλογής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy