Για εφαρμογή σεναρίου χάους στην Τουρκία κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές


Το σενάριο του χάους στην Τουρκία μπήκε σε εφαρμογή από το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν εκτιμά ο αρθρογράφος της Χουριέτ Αμπτουλατίβ Σελβί σχολιάζοντας την δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη χθες το βράδυ στην Άγκυρα. Ο αρθρογράφος της Χουριέτ Μουράτ Γετκίν ωστόσο γράφει ότι πρέπει να διερευνηθεί γιατί ο δράστης δεν συνελήφθη ζωντανός ώστε να δώσει στοιχεία για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την δολοφονία. 

Πριν ακόμη γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για τα πορίσματα της αστυνομίας πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να λύσουν το παζλ της δολοφονίας που συγκλονίζει από χθες το βράδυ την Τουρκία. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στρέφουν τώρα την προσοχή τους προς τα νέα ευρήματα τα οποία δεικνύουν την σχέση που ενδεχομένως να είχε ο δράστης με το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν. Πρώτος έκανε αναφορά στο Κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκσέκ λέγοντας ότι εκείνοι που έριξαν το ρωσικό αεροσκάφος έκαναν και τη δολοφονία. Ακολούθησε η αποκάλυψη εγγράφου σύμφωνα με το οποίο ο δράστης είχε πάρει δύο μέρες άδεια τις μέρες του πραξικοπήματος. Στην συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι τρεις μέρες πριν την δολοφονική επίθεση ο γνωστός ως γκιουλενικός δημοσιογράφος Αμπτουλάχ Μπόζκουρτ ο οποίος έχει δραπετεύσει στο εξωτερικό είχε γράψει ότι ‘οι πρέσβεις στην Τουρκία δεν είναι πλέον ασφαλείς”. Μάλιστα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο δράστης είχε μείνει παλαιότερα και στο σπίτι του Αμτουλάχ Μποζκούρτ στην Άγκυρα.

Σήμερα στο δικό του άρθρο ο Αμπτουλατίβ Σελβί έγραψε ότι ξεκίνησε η εφαρμογή του σεναρίου για το οποίο γινόταν λόγος μετά το πραξικόπημα σύμφωνα με το οποίο ‘κοιμώμενοι πυρήνες’ του κινήματος Γκιουλέν θα πραγματοποιούσαν σημαντικές δολοφονίες με στόχο την δημιουργία χάους στην Τουρκία. Ο Σελβί υποστηρίζει ότι η δολοφονία δεν ήταν απλώς καλά οργανωμένη αλλά ο δράστης μίλησε και σπασμένα αραβικά καταβάλλοντας προσπάθεια να δώσει την εικόνα της Έλ Κάιντε και της Έλ Νούσρα. Ο αρθρογράφος της Χουριέτ υποστηρίζει ακόμη ότι πρέπει τώρα να ανοίξει ξανά ο φάκελος της πτώσης του ρωσικού αεροσκάφους, εκτιμώντας ότι τα δύο συμβάντα συνδέονται άμεσα. 

Από την άλλη ο επίσης αρθρογράφος της Χουριέτ Μουράτ Γετκίν θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί γιατί ο δράστης δεν συνελήφθη ζωντανός και αν κάποιοι τον ήθελαν νεκρό για να μην δώσει στοιχεία. Αναφέρει ότι αν είχε συλληφθεί ζωντανός θα ήταν πιο εύκολο να μάθει κανείς αν ήταν Γκιουλενικός, ή της Ελ Νούσρα ή μέλος άλλης οργάνωσης ή μυστικών υπηρεσιών. 
Σύμφωνα επίσης με την εφημερίδα Χουριέτ υπάρχουν πληροφορίες ότι ο δράστης το βράδυ πριν από την δολοφονική επίθεση έμεινε στο ξενοδοχείο πίσω από τον χώρο της επίθεσης και εκεί ετοίμασε το σχέδιο δολοφονίας. Ξυρίστηκε, φόρεσε κοστούμι και γραβάτα και πεζός πήγε στον χώρο της έκθεσης επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα. 

Πάντως πλέον φαίνεται ότι έπειτα από την δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη δεν απειλούνται οι ρωσοτουρκικές σχέσεις καθώς και από τις δύο πλευρές έγιναν δηλώσεις ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Πολιτικοί αναλυτές μάλιστα λένε ότι αυτό το επεισόδιο θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών. 
Επισημαίνεται ότι ο Ρώσος Πρέσβης Αντρέι Καρλόβ ήταν από τους πρωτεργάτες της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών έπειτα από την κρίση της πτώσης του ρωσικού αεροσκάφους και οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές των χαρακτηρίζουν ως ‘φίλο της Τουρκίας’. Ο ίδιος ο Πρέσβης αρνήθηκε συνοδεία φρουρών και δεν έμπαινε καν σε τεθωρακισμένο αυτοκίνητο λέγοντας σε δημοσιογράφους: ‘κανείς δεν θα μου κάνει τίποτα, δεν μπορούν να μου κάνουν’. 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy