Για ένα ανθρωπο-κεντρικό σύστημα υγείας

 

Της

Χαράς Βασιλείου*

 

Από 40 κύματα έχει περάσει η υγεία του τόπου μας τα τελευταία χρόνια. Ή μάλλον 400 εκ., όσα δηλαδή απέκοψε η σημερινή κυβέρνηση από τον δημόσιο τομέα της υγείας.

Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη–ΔΗΣΥ. Οι ασθενείς, πέραν των προβλημάτων υγείας, καλούνται να αντιμετωπίσουν ουρές στα νοσοκομεία υποφέροντας στην αναμονή. Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία του τόπου μας είναι τεράστιες, τόσο σε αναλώσιμα όσο και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα αποτελέσματα των χειρισμών της κυβέρνησης μπορεί να τα δει κανείς διά γυμνού οφθαλμού σε μια επίσκεψη στα διάφορα τμήματα πρώτων βοηθειών. Προσοχή, πρόκειται για ψυχοφθόρα διαδικασία και απαιτεί γερό στομάχι.

Οι δαπάνες του κράτους για την υγεία είναι στον πάτο, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ενοχή της κυβέρνησης, βέβαια, δεν απενοχοποιεί άλλους πολιτικούς παράγοντες που προσπάθησαν να επανειλημμένα να ανατρέψουν την εφαρμογή μονοασφαλιστικού συστήματος υγείας. Στο βωμό ιδιωτικών και πολιτικών συμφερόντων, Αναστασιάδης-Αβέρωφ-Ν. Παπαδόπουλος, προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν πολλές φορές τη συζήτηση, μιλώντας για «μίνι ΓεΣΥ».

Ακόμα και η υγεία αποτελεί για κάποιους πάτημα για να εμπλουτίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Μετράμε λίγες μέρες μετά από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να επαναφέρει τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους φοιτητές. Πρόκειται περί επαναφοράς δικαιώματος, το οποίο είχαν όλοι οι φοιτητές μέχρι το 2013. Τότε που η κυβέρνηση έθεσε ενώπιον της Βουλής σχετικό νομοσχέδιο και με τις ευλογίες του ΔΗΚΟ – Νικόλα Παπαδόπουλου αποκόπηκε το δικαίωμα των φοιτητών για δωρεάν πρόσβαση στην υγεία.

Προκαλούν λοιπόν δημόσια οργή και αγανάκτηση οι όποιες τοποθετήσεις περί ΓεΣΥ, από όσους έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για τη μη εφαρμογή του ή για «μίνι» και «ενδιάμεσα» σχέδια υγείας.

Γνώμονας των υπόλοιπων υποψηφίων ήταν τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών. Για μας ήταν πάντα το δημόσιο συμφέρον. Οφείλουμε λοιπόν να στηρίξουμε τον μόνο υποψήφιο που θέτει τον τομέα της υγείας στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Τον υποψήφιο που αντιλαμβάνεται την υγεία και την περίθαλψη ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως προνόμιο των λίγων. Οφείλουμε να στηρίξουμε Σταύρο Μαλά. Για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας.

 

* Μέλος Δ.Σ. Προοδευτικής Κ.Φ. ΤΕΠΑΚ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy