Για ένα πρότυπο τρίγλωσσο ομοσπονδιακό σχολείο

Θα καταθέσω εδώ μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, εν όψει και της δημιουργίας τεχνικής επιτροπής για την παιδεία. Αν και μου είναι άγνωστη η εντολή της επιτροπής αυτής, υποθέτω βάσιμα ότι η πρόταση μου μπορεί να εμπίπτει στις αρμοδιότητες της.

Δεν θα αναφέρω εδώ το ευρέως διαδεδομένο , πως με τη λύση θα πρέπει να δούμε πως τα σχολεία μας , ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά , θα πρέπει να καλλιεργούν την ανάγκη της συμβίωσης και της συνύπαρξης. Αυτό δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της ιστορικής αλήθειας. Συμφωνώ και υπερθεματίζω . Η αλήθεια και κυρίως η προσπάθεια προσέγγισης της αλήθειας είναι η βάση για ένα αρμονικό μέλλον.

Έρχομαι στην πρόταση μου.

Θεωρώ ότι με την λύση, η ομοσπονδία , το κεντρικό κράτος, θα πρέπει να ιδρύσει ένα , πρότυπο τρίγλωσσο σχολείο στο οποίο θα φοιτήσουν τα παιδιά όσων γονιών θελήσουν να στείλουν τα παιδιά τους εκεί. Καμιά υποχρέωση για κανέναν. Τα παιδιά θα πηγαίνουν εκεί επειδή ακριβώς το σχολείο αυτό θα είναι διακοινοτικό . Επειδή εκεί θα πάνε νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές που επέλεξαν να πάνε με μοναδικό τους κριτήριο τη δομή του σχολείου. Πρότυπο τρίγλωσσο σχολείο, με νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, για όσους το θελήσουν. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μια κοινή βάση εκπαιδευτικής πορείας. Εκ των ων ουκ άνευ θεωρώ το ελεύθερον της συμμετοχής.

Πιστεύω πως υπάρχει μερίδα γονιών και μαθητών που θα ψάχνουν για κάτι τέτοιο. Είμαι βέβαιος ότι ο ιδιωτικός τομέας, θα κινηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση, μόνο που νομίζω πως το κράτος είναι που πρέπει να δείξει προς τα που θέλει να κινηθεί. Για ένα τέτοιο πρότυπο σχολείο θα πρέπει να δουλέψει η τεχνική επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί πως θα επιλέγονται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, πως θα διδάσκονται τα μαθήματα. Πως θα προσεγγίζεται η ιστορία με ένα τρόπο που θα έχει μοναδικό στόχο την προσέγγιση της αλήθειας, αλλά και ένα σωρό άλλα ζητήματα που προκύπτουν.

Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε πληροφόρηση.

Ξέρω ότι υπάρχουν στην Κύπρο ιδιωτικά ή και ημι-δημόσια σχολεία που προσομοιάζουν με αυτό που περιγράφω. Υπάρχει όμως σαφής διαφορά με αυτό που προτείνω.

Στο κάτω-κάτω γιατί να αφήσουμε χωρίς πρόταση, κάποιους γονείς και μαθητές που θα ήθελαν ένα τέτοιο σχολείο, υπό ομοσπονδιακή σκεπή.

Αν πάμε στη λύση η παιδεία είναι που θα διαμορφώσει τους μελλοντικούς πολίτες. Αν η παιδεία μας, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή, δεν δουλέψει προς αυτή τη κατεύθυνση, τότε θα είναι αδύνατη η αναγκαία όσμωση μεταξύ του συνόλου των πολιτών. Πιθανά προβλήματα θα ανακύψουν. Επείγει να ξεπεράσουμε το όποιο εμπόδιο δεν μας αφήνει να λειτουργούμε ως πολίτες ενός κοινού μέλλοντος. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα έχουν ασφαλώς μεγάλο ρόλο και το σύνολο των σχολείων της Κύπρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy