Για ετσιθελισμό καταγγέλλουν το ΥΕΒΒΤ οι συντεχνίες της ΑΗΚ, μελετούν μέτρα

Με εισήγηση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ για λήψη μέτρων πραγματοποιούνται την ερχόμενη βδομάδα τοπικές συγκεντρώσεις των εργαζομένων, όπως αποφασίστηκε σήμερα σε ξεχωριστές συνεδρίες των γενικών συμβουλίων των τεσσάρων συντεχνιών – ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ.

Οι συντεχνίες διαφωνούν με την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) και την άσκηση από μέρους του και του ρόλου του Λειτουργού της Αγοράς, ο οποίος, όπως επισημαίνουν θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για ετσιθελική και εκβιαστική συμπεριφορά από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας.

Το Υπουργείο Ενέργειας προώθησε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πλήρη ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) ισχυριζόμενο ότι σε αυτό υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της Αρχής Ηλεκτρισμού, δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου εκ μέρους των τεσσάρων συντεχνιών, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος, σημειώνοντας ότι «για ακόμα μια φορά το Υπουργείο δεν λέει την αλήθεια στον κόσμο και προωθεί ετσιθελικές αποφάσεις».

Τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, είπε ο κ. Πανόρκος, το Υπουργείο Ενέργειας δεν έχει κάμει καμία διαβούλευση ούτε με τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και με την ίδια την Αρχή Ηλεκτρισμού και χαρακτήρισε αναλήθειες τις αναφορές του Υπουργείου ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου περί συνεχών διαβουλεύσεων με την Αρχή. Το Υπουργείο, συμπλήρωσε, όχι μόνο δεν έκαμε διαβουλεύσεις, αλλά ετσιθελικά και εκβιαστικά θέλει να επιβάλει στην Αρχή Ηλεκτρισμού να υιοθετήσει τις απόψεις του.

«Οι θέσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού, τις οποίες υιοθετούμε, έχουν περιθωριοποιηθεί. Η θέση της Αρχής Ηλεκτρισμού συνοψίζεται στο ότι σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να προωθηθεί η ανεξαρτητοποίηση του Λειτουργού της Αγοράς γιατί αυτό θα ήταν μια οικονομική λύση στο δυσβάστακτο κόστος το οποίο προωθούν μέσω του μοντέλου αγοράς το οποίο έχουν παρουσιάσει, και πως την ίδια ώρα, οι συνέργειες της παραμονής του Διαχειριστή ως είναι, είναι τεράστιες και επωφελείς, τόσο για τη λειτουργία της Αρχής Ηλεκτρισμού, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των μηχανισμών και του προσωπικού της» τόνισε ο κ. Πανόρκος.

«Τα Γενικά Συμβούλια τα οποία συνήλθαν σήμερα εκφράζουν την απαρέσκειά τους, την ανησυχία τους και την ίδια ώρα δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το σωστό για τον τόπο και τον οργανισμό τους» είπε, προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε όπως καταρτιστούν προγράμματα για να γίνουν τοπικές συγκεντρώσεις του προσωπικού ούτως ώστε οι ηγεσίες των συντεχνιών να λάβουν έγκριση για τα μέτρα που πιθανόν να χρειαστεί να πάρουν.

Επικαλούμενος πληροφορίες, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ είπε ότι το μοντέλο αγοράς που ετοιμάστηκε, είναι αρκετά μεγάλο και θα έχει δυσβάστακτο κόστος, αφορά πέραν των 11 εκατομμυρίων πελατών και παραγωγή γύρω στα 10 γιγαβατ, ενώ σε κλειστή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, είπε, το Υπουργείο φέρεται να παραδέχθηκε ότι το κόστος του ηλεκτρισμού θα ανεβεί γύρω στο 20-30%.

«Εμείς υποστηρίζουμε κάθετα την άποψη της Αρχής Ηλεκτρισμού ότι σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να λειτουργήσει με το λιγότερο κόστος ανεξάρτητος ο Λειτουργός της Αγοράς. Η πολιτεία θα πρέπει να κάμει την Αγορά Ηλεκτρισμού χωρίς να ξηλώσει τον καθετοποιημένο οργανισμό ο οποίος θα πρέπει να είναι παρόν για να είναι ο cost leader, που θα ρίχνει τις τιμές προς τα κάτω, και την ίδια ώρα θα διασφαλίζει την επάρκεια και ασφάλεια στον ηλεκτρισμό» σημείωσε ο κ. Πανόρκος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy