Για εξώσεις Τ/κ Ρομά στη Λεμεσό γράφει η Κίπρις ποστασί

Με την παρέμβαση της Αστυνομίας χθες κάποιες οικογένειες Τουρκοκυπριακής καταγωγής Ρομά που ζουν στην Λεμεσό αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια που διαμένουν εκεί, μετά και από σχετικό ειδοποιητήριο με ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2016 που είχαν λάβει αυτές οι οικογένειες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Κίπρις Ποστασί.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο έγγραφο που τους έχει δοθεί και το οποίο υπογράφει ο Άριστος Γαβριηλίδης, από την επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού, οι παραλήπτες ενημερώνονται ότι έχει διαπιστωθεί πως είναι κάτοχοι ταυτόχρονα σπιτιού στην κατεχόμενη Μόρφου και τ/κ σπιτιού στη Λεμεσού και ειδοποιούνται να εγκαταλείψουν το σπίτι που μένουν μέσα σε 30 μέρες αφότου παραλαμβάνουν την εν λόγω επιστολή στον Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών. Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα πάντα με την Κίπρις ποστασί, και με βάση κανονισμό στον οποίο γίνεται αναφορά,προειδοποιούνται ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να τερματισθεί η παρανομία.

Δημοσιογράφος της τ/κ εφημερίδας που επισκέφθηκε τους Τ/κ στη Λεμεσό, του δήλωσαν – όπως αναφέρεται – ότι δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί έγινε αυτή η κίνηση από το ΥΠΕΣ, έχουν προβεί σε κάποιες νομικές διαδικασίας αλλά δεν τους δόθηκε καμία λογική εξήγηση. Δηλώνουν δε έκπληξη για την ενέργεια αυτή. Συνολικά, προστίθεται, επτά τέτοιες οικογένειες έχουν πάρει παρόμοια επιστολή ενώ η εφημερίδα έλαβε πληροφορίες ότι παρόμοια ενέργεια έγινε και στην Πάφο.

Ενας εκ των επηρεαζομένων, ο Ντογάν Ιρφάν Νταβουλτζουλάρ δήλωσε στην Κίπρις ποστασία πως έχει ένα ακίνητο που του άφησε ο πατέρας του στο “βορρά” αλλά αυτός με την οικογενειά του μένει στη Λεμεσό από το 1990 και εκείνο το σπίτι στην Αμμόχωστο το έχει παραχωρήσει στον αδερφό του. Τα παιδιά του, ανέφερε, γεννήθηκαν στη Λεμεσό και εκεί πάνε σχολείο. Δήλωσε επίσης πως ποτέ του δεν έτυχε κακής αντιμετώπισης από την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ακόμη και δικαίωμα ψήφου και γι αυτό δυσκολεύεται γιατί τους ζητείται να εγκαταλείψουν το σπίτι που μένουν.

Ενας άλλος επηρεαζόμενος που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, ανέφερε – σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί – πως δεν έχει περιουσία στα κατεχόμενα αλλά πήρε το ίδιο ειδοποιητήριο με τους άλλους. “Ισχυρίζονται ότι έχω περιουσία στην Μόρφου αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Από το 2004 που άνοιξαν τα οδοφράγματα ήρθαμε και ζούμε εδώ. Εαν είχα εκεί περιουσία θα έμενα εκεί”.

Δεν είχε πρόσθεσε ο ίδιος, κανένα πρόβλημα με την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν έχει ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό λέγοντας ότι η νομική άποψη που έχουν λάβει είναι πως δεν υπάρχει νομική βάση για να τους βγάλουν από τα σπίτια που μένουν.

Η Κίπρις ποστασί επικαλείται επίσης έναν άλλο Τ/κ που δεν θέλησε να μιλήσει επωνύμως και ο οποίος διατύπωσε ερωτήματα για το πως οι πληροφορίες για τις περιουσίες ή όχι αυτών των ανθρώπων στο “βορρά” βρέθηκαν στα χέρια των Ε/κ.

Η Κίπρις ποστασί αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον κ. Γαβριηλίδη που τους είπε πως οι επιστολές στάληκαν νόμιμα, σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς και δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις. Για το θέμα, προστίθεται, και ενώ ο ΥΠΕΣ, Σωκράτης Χάσικος δεν απαντούσε στα επίμονα τηλεφωνήματα της εφημερίδας, δεν μπόρεσαν να πάρουν κάποια πληροφόρηση ούτε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο προσπάθησαν χθες να επικοινωνήσουν.

Σημειώνεται τέλος στο δημοσίευμα ότι υπάρχουν καταγεγραμμένοι 2300 Τ/κ που μένουν σήμερα στο “νότο”.

 

KYΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy