Για να φτάσει το μήνυμα της πρόληψης παντού…

620 ροζ, 7 μπλε και 102 λευκές φιγούρες στη μεγαλύτερη πορεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Στην Κύπρο κάθε 36 ώρες μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με τη νόσο

 

Ένα κουβαράκι στο στήθος… Καλοήθης κύστη, της είχαν πει ότι ήταν… Ένα κουβαράκι «αθώο» που το έπιανε με τα χέρια της δύο χρόνια. Μέχρι που ήρθε η ώρα για την επόμενη μαστογραφία. Ευτυχώς τυπική στις εξετάσεις ρουτίνας. Η μαστογραφία «κάτι έδειξε». Κάτι που δεν άρεσε στους γιατρούς. Αυτό το «κάτι» έπρεπε να διερευνηθεί. Έτσι ήρθε η πρώτη βιοψία. «Υποψία για καρκίνο του μαστού», έδειξε. Μετά ήρθε το χειρουργείο. Και το κουβαράκι αφαιρέθηκε. Μαζί και λεμφαδένες. Δεκαπέντε συνολικά. Με την πληγή ακόμη στο στήθος από το χειρουργείο, την αγωνία να βρίσκεται στο ζενίθ και το φόβο να έχει γίνει ένα με την ψυχή και το σώμα της ήρθαν τα αποτελέσματα της ανοικτής βιοψίας. Καρκίνος ήταν. Τρόμος και μόνο στο άκουσμα της λέξης. Ξεσπάσματα, δάκρυα, αμέτρητα «γιατί» που κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει. Και πάλι αγωνία μέχρι ο καρκίνος να πάρει «όνομα» (ταυτοποίηση και ταξινόμηση του όγκου). Εξειδικευμένες αναλύσεις και εξετάσεις. Ένας μήνας μαρτυρικός, μπαινοβγαίνοντας στα νοσοκομεία… Και ακολούθως τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων εξετάσεων. Χειρότερα απ’ αυτά που ήλπιζε. Τριπλά αρνητικός, ονομάστηκε από τους γιατρούς ο καρκίνος της. Χημειοθεραπεία (8 κύκλοι) συνέστησαν οι ογκολόγοι. Και ακολούθως 25 ακτινοθεραπείες. «Μα, γιατί», έλεγε και ξανάλεγε. «Είναι στάδιο 1. Άλλες κοπέλες που γνωρίζω μόνο ακτινοθεραπεία έχουν κάνει…» Και κάπως έτσι το μυαλό βομβαρδιζόταν από δεκάδες επιστημονικές πληροφορίες για τύπους και είδη καρκινωμάτων που δεν είχε ξανακούσει -που δεν ήθελε να ξέρει. Κάπως έτσι απλά αποδέχτηκε την κατάσταση, όσο δύσκολη κι αν ήταν. Άλλαξε η στάση της απέναντι σε θεραπείες που θεωρούσε, μέχρι τότε, «κατάρα». Αποδέχτηκε να κάνει τις χημειοθεραπείες, τις ακτινοθεραπείες, τις απανωτές αιματολογικές εξετάσεις. «Μπήκε» στον αξονικό, υποβλήθηκε σε σπινθηρογράφημα οστών. Ακολούθησε σαν «πιστό σκυλί» τις οδηγίες των γιατρών. Δέχτηκε τις αλλαγές στο σώμα της, στο πρόσωπό της, είδε τα μαλλιά της να πέφτουν… Δέχτηκε και αγάπησε το φουλάρι στο κεφάλι, δέχτηκε και αγάπησε το κουρασμένο της σώμα. Δεν δέχτηκε όμως ποτέ ότι θα νικήσει ο καρκίνος. Ήξερε ότι είχε ελπίδα. Ήξερε και ξέρει ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αήττητος…

Η ιστορία αυτής της ασθενούς, που πριν από μερικούς μήνες ολοκλήρωσε όλο τον κύκλο των θεραπειών που της είχε προτείνει η ογκολόγος της, ενδεχομένως να είναι η ίδια με αυτές χιλιάδων άλλων γυναικών που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού. Από την άρνηση στη θετική σκέψη. Από το πείσμα για τη ζωή στη νίκη… «Στάθηκα στο πόδια μου… Για μένα, για την οικογένειά μου. Ήξερα και ξέρω πως σε αυτόν το δρόμο δεν ήμουν και δεν είμαι μόνη… Ήξερα και ξέρω πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί», λέει στη «Χ» η γυναίκα αυτή και καλεί όλες τις γυναίκες της Κύπρου να παρευρεθούν σήμερα στην πορεία με τις ροζ φιγούρες για να φτάσει το μήνυμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού παντού…

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Europa Donna Κύπρου, Εύη Παπαδοπούλου, «ο καρκίνος του μαστού είναι ο πρώτος καρκίνος για τις γυναίκες και η πρώτη αιτία θανάτου. 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει». Παρ’ όλα αυτά, οι εκστρατείες πρόληψης, η έγκαιρη διάγνωση, τα νέα στοχευμένα φάρμακα, οι θεραπείες και η εξειδικευμένη προσέγγιση φέρνουν το ποσοστό επιβίωσης στην Κύπρο να φτάνει μέχρι και το 80%, όπως στις άλλες προηγμένες χώρες. Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν τουλάχιστον 8.000 γυναίκες που συνεχίζουν τη ζωή τους μετά τον καρκίνο και άλλες 350 γυναίκες που κάθε μήνα λαμβάνουν θεραπεία.

 

620 νέα περιστατικά το 2016

Η πορεία με τις ροζ φιγούρες μετρά χρόνια και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού. Μια πορεία «ντυμένη» στα ροζ, πλαισιωμένη με τις ιδιαίτερες ανθρώπινες φιγούρες. Καθεμία φιγούρα και ένα περιστατικό. Κάθε περιστατικό και μια γυναίκα που κτυπήθηκε από τη νόσο. Μια γυναίκα που περπάτησε ή ακόμη περπατά το δρόμο του καρκίνου του μαστού. Η 13η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, στις 5.00 το απόγευμα και συνδιοργανώνεται από την Europa Donna Κύπρου και την AstroBank, με την ευκαιρία του παγκόσμιου μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Στη σημερινή πορεία θα υπάρχουν 620 ροζ, 7 μπλε και 102 λευκές φιγούρες που θα συμβολίζουν τα 620 νέα περιστατικά που αφορούν γυναίκες, τα 7 νέα περιστατικά που αφορούν άνδρες και τις 102 γυναίκες που έδωσαν τη μάχη τους, αλλά δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους.

 

Προγράμματα στήριξης

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού προκαλεί τεράστια ψυχολογική αναστάτωση, φόβο και αμέτρητα «γιατί» στους ασθενείς. Ευτυχώς, υπάρχουν Σύνδεσμοι και Οργανώσεις που βοηθούν ουσιαστικά τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Η Εuropa Donna Κύπρου εφαρμόζει διάφορα προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στη στήριξη των γυναικών που διαγιγνώσκονται με αυτό τον καρκίνο. Ανάμεσα σε άλλα εφαρμόζει:

-Το πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Στηρίζω» το οποίο έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που έχουν οι γυναίκες και οι άντρες, με εμπειρία καρκίνου του μαστού και οι οικογένειές τους, για άμεση ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη.

-Το πρόγραμμα «Επιστήθιες Φίλες». Προσφέρει στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν την πρώτη πρόσθεση, την εξωτερική σιλικόνη, τον ειδικό στηθόδεσμο, καθώς και στήριξη και βοήθεια από εξειδικευμένη νοσηλεύτρια μαστού. Περίπου 500 γυναίκες χειρουργούνται κάθε χρόνο στην Κύπρο, λόγω καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες αυτές ενδέχεται να υποβληθούν σε μαστεκτομή, ενώ άλλες να χάσουν μέρος από το στήθος τους. Κάποιες από αυτές θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε αποκατάσταση.

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του μαστού

* Στην Κύπρο κάθε 36 ώρες μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού.

*Μεγάλος αριθμός γυναικών επιβιώνουν και είναι καλά μετά από τη διάγνωση.

*Το ρίσκο για καρκίνο του µαστού αυξάνεται όσο τα άτομα μεγαλώνουν. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα στις ηλικίες 30-34 ετών οι πιθανότητες είναι 1 στις 900, στις ηλικίες 35-39 ετών 1 στις 220, 40-44 ετών 1 στις 100, 45-49 ετών 1 στις 50, 50-54 ετών 1 στις 30, 55-59 ετών 1 στις 20, 60-64 ετών 1 στις 15, 65-69 ετών 1 στις 13, 70-74 ετών 1 στις 10, 75-79 ετών 1 στις 9.

*Οι περισσότερες γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν καρκίνο του µαστού δεν έχουν άλλο περιστατικό στην οικογένεια. Αν όµως έχετε περισσότερους από δύο στενούς συγγενείς, π.χ. μητέρα, κόρη, αδελφή, γιαγιά, οι οποίες έχουν διαγνωστεί µε καρκίνο του µαστού, μιλήστε µε τον γιατρό σας.

*Μια μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο σχεδόν 4 χρόνια πριν να μπορέσει να τον εντοπίσει η ίδια η γυναίκα. Μην ξεχνάτε την αυτοεξέταση των μαστών σας, μια φορά το μήνα.

*Σχεδόν το ένα τρίτο των καρκίνων του µαστού σχετίζεται µε την παχυσαρκία ή την έλλειψη σωματικής άσκησης. Ιδού μερικές συμβουλές:

-ακολουθείτε μια ισορροπημένη δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά

-μειώστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και άλλων ζωικών λιπών

-μειώστε τη ζάχαρη και τις λιπαρές τροφές

-μειώστε το αλκοόλ στο ένα ποτήρι την ημέρα

-διατηρείτε σταθερό το βάρος σας

-να ασκήστε καθημερινά

-αποφεύγετε το κάπνισμα.

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Στον γιατρό εάν εντοπίσετε:

*Κουβαράκι στο µαστό ή στη μασχάλη.

*Μια σκληρή περιοχή στο µαστό που παραμένει μετά την περίοδο.

*Αλλαγή στο μέγεθος ή σχήμα του µαστού.

*Φούσκωμα, κοκκίνισμα ή εξάνθημα στο µαστό.

*Πόνο στο µαστό ή τη μασχάλη που δεν σχετίζεται µε την περίοδο.

*Έκκριση υγρού από τον έναν ή τον άλλο µαστό.

*Εξάνθημα στη θηλή.

*Αλλαγή στην υφή και στο σχήμα της θηλής.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy