Για ολοκληρωτικό εκσυγχρονισμό μίλησε ο Καδής

Το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχωρά σε ολοκληρωτικό εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής και των δομών του υπουργείου και στηρίζει την αναβάθμιση του αθλητισμού και του πολιτισμού, τόνισε ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι γιορτάζουν φέτος τα 50 χρόνια του υπουργείου και τιμούν τους εργάτες της ελληνικής παιδείας της Κύπρου για την προσφορά τους.

Η ανακοίνωση της έναρξης των εορτασμών ξεκίνησε με εκτέλεση του «Charmant Papillon» του André Campra από το Κουαρτέτο Σαξοφώνων του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τα 50χρονα του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Καδής ανέφερε, επίσης, ότι οι απαιτήσεις της κοινωνίας αλλάζουν συνεχώς, «ζούμε σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και απαιτητικό, που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται και εμείς καλούμαστε να κτίσουμε πάνω στην κληρονομιά που βρήκαμε και να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα».

«Σεβόμενοι όσα επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα προχωρούμε, με βάση και το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, σε ολοκληρωτικό εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής και των δομών του Υπουργείου και στηρίζουμε την αναβάθμιση του αθλητισμού και του πολιτισμού. Μια σειρά από προτάσεις πολιτικής βρίσκονται στο στάδιο είτε της υλοποίησης, είτε της τελικής διαμόρφωσης. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εφαρμόζονται τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα σε Γυμνάσια και Λύκεια. Τα Αθλητικά και Μουσικά Λύκεια λειτουργούν σε όλη την Κύπρο ενώ δημιουργούνται τα πρώτα Μουσικά και Αθλητικά Γυμνάσια. Προχθές εγκαινιάσαμε έναν ακόμη νέο θεσμό, αυτόν του θερινού δημόσιου σχολείου. Ήδη ολοκληρώνονται και τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα, με τα οποία θα στηριχθούν οι νέοι στόχοι της εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Καδής, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, η πρόταση για την κατάργηση του Καταλόγου Διοριστέων και η εφαρμογή ενός νέου Συστήματος Διορισμού στην εκπαίδευση, πιο αντικειμενικού και πιο αξιοκρατικού.

«Η ιστορική αυτή απόφαση ολοκληρώνει μια προσπάθεια που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και με την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή θα τεθεί τέλος σε ένα αναχρονιστικό τρόπο διορισμού, που δεν εξασφάλιζε κατ’ ανάγκην την καλύτερη ποιότητα. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η πρόταση για το νέο Σύστημα Επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση της πρότασης για το Νέο Σύστημα Αξιολόγησής τους, προτάσεις οι οποίες θεωρούμε ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών και στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Μια σειρά από αλλαγές και καινοτομίες επιχειρούνται επίσης στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της νεολαίας. Νιώθουμε ότι στις αλλαγές που δρομολογούμε έχουμε σύμφωνη τη γνώμη της κοινωνίας, που απαιτεί να δει την εισαγωγή πολιτικών, που θα κάνουν την παιδεία μας δικαιότερη και πιο αξιοκρατική», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι μέσα από τις εκδηλώσεις για τα 50χρονα του Υπουργείου θα προσπαθήσουν να αναδείξουν το πολύπλευρο έργο του Υπουργείου.

Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί εμβληματική Εκδήλωση στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, όπου τα Μουσικά Λύκεια θα παρουσιάσουν καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μαθητές Δημοτικών Σχολείων
έκθεση έργων τέχνης, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 θα διοργανωθεί «Συνάντηση Ιδεών για την Παιδεία και τον Πολιτισμό», την Παρασκευή και Σάββατο 4 & 5 Δεκεμβρίου 2015 θα διοργανωθεί Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Πολιτικές και Θεσμοί του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τα τελευταία 50 χρόνια».

«Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία. Παράλληλα με αυτά ετοιμάζεται Ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Υπουργείου Παιδείας, σε συμπαραγωγή με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου», σημείωσε.

Ο κ. Καδής παρουσίασε, επίσης, τη νέα ιστοσελίδα (http://50chrona.moec.gov.cy) που κατασκευάστηκε για τον ίδιο σκοπό.

«Πέρα από την ιστορία του Υπουργείου και τις δράσεις των διαφόρων διευθύνσεων, η ιστοσελίδα φιλοξενεί και τις «Αναμνήσεις» όσων συνδέθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο με το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Ο καθένας μας θα μπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες από τα μαθητικά του χρόνια. Στα πλαίσια των 50 χρόνων λειτουργίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού διοργανώθηκε διαγωνισμός για το Λογότυπο των 50χρονων ανάμεσα σε μαθητές και φοιτητές, τους οποίους σήμερα θα βραβεύσουμε για τα πρωτότυπα και ενδιαφέροντα εμβλήματα που μας παρουσίασαν. Στόχος μας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν είναι να συνεχίσουμε απλώς ό,τι βρήκαμε. Έχουμε υποχρέωση να βελτιώσουμε όσα παραλάβαμε, να αναβαθμίσουμε την παιδεία και τον αθλητισμό και να αναδείξουμε τον σπουδαίο μας πολιτισμό. Το απαιτεί η κοινωνία, το απαιτούν οι προσδοκίες της εποχής», πρόσθεσε.

Ακολούθως, ο Υπουργός Παιδείας έκανε μία ιστορική αναδρομή από το 1965 μέχρι σήμερα.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην πορεία του χρόνου σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές σε Δημοτική, Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου προσπαθούσε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και να εξελίσσεται συνεχώς.

Ο κ. Καδής εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τις ελληνικές Κυβερνήσεις για την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων σχολικών βιβλίων όλα αυτά τα χρόνια και τη γενικότερη στήριξή τους στην παιδεία της Κύπρου.

Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νεολαία και τα θέματα που την απασχολούν.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι το 1993, επί υπουργίας Κλαίρης Αγγελίδου, το Υπουργείο Παιδείας μετονομάστηκε σε Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, «καταξιώνοντας έτσι τον Πολιτισμό μας και καθιερώνοντάς τον ως ένα από τα απαραίτητα συστατικά μιας κοινωνίας με ψηλό βιοτικό επίπεδο και κουλτούρα».

Ο κ. Καδής υπογράμμισε ότι η ιστορία και οι τομείς δραστηριοτήτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι συνδεδεμένοι με την κοινωνία και τη διαχρονική της εξέλιξη.

«Έχουν επιτευχθεί πολλά και σημαντικά αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό και οφείλουμε μεγάλη τιμή στους διατελέσαντες Υπουργούς Παιδείας για την προσφορά τους στην Εκπαίδευση, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Τους αναφέρω όλους ονομαστικά: Κωνσταντίνος Σπυριδάκις, Φρίξος Πετρίδης, Ανδρέας Κούρος, Ανδρέας Μικελλίδης, Χρυσόστομος Σοφιανός, Νίκος Κονομής, Πάνος Ιωάννου, Στέλιος Κατσελλής, Ανδρέας Χριστοφίδης, Ανδρέας Φιλίππου, Χριστόφορος Χριστοφίδης, Κλαίρη Αγγελίδου, Γεώργιος Χατζηνικολάου, Λυκούργος Κάππας, Ουράνιος Ιωαννίδης, Πεύκιος Γεωργιάδης, Άκης Κλεάνθους, Ανδρέας Δημητρίου, Γιώργος Δημοσθένους, Κυριάκος Κενεβέζος», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι το 1968 δημιουργήθηκε η Μορφωτική Υπηρεσία η οποία το 1992 μετονομάστηκε σε Πολιτιστικές Υπηρεσίες που είναι το αρμόδιο Τμήμα για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού και πρόσθεσε ότι «το 1972 ιδρύεται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, καλύπτοντας έκτοτε τις επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών μας και στηρίζοντάς τους στην προσπάθεια για συνεχή βελτίωση».

«Σταθμός στην κυπριακή ιστορία, και όχι μόνο στην κυπριακή εκπαίδευση, αποτέλεσε η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1989 στη Λευκωσία. Ακολούθησε η ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου το 2002, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου το 2004 στη Λεμεσό και
από το 2009 των 5 Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η λειτουργία Πανεπιστημίων συνέβαλε καταλυτικά στην αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου της κοινωνίας μας και έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους να αποκτούν ισάξια με το εξωτερικό πανεπιστημιακή μόρφωση μέσα στη χώρα τους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στον ΘΟΚ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1971 και εποπτεύεται από τοΥπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναπτύσσει δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μια πληθώρα συναφών προς τη θεατρική πράξη δράσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται, πέρα από τον καλλιτεχνικό, και από κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό. «Στόχος του ΘΟΚ είναι η προαγωγή της θεατρικής παιδείας στην Κύπρο και η αισθητική καλλιέργεια του λαού καθώς και η ανάπτυξη καλλιτεχνικών σχέσεων μεταξύ του κυπριακού θεατρικού κόσμου, της Ελλάδας και άλλων χωρών. Ο Οργανισμός απέκτησε τη δική του στέγη το 2012», σημείωσε.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε και η τελετή βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού δημιουργίας και σχεδιασμού επετειακού λογότυπου, ο οποίος απευθυνόταν σε μαθητές/τριες Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και σε νέους/νέες (φοιτητές/τριες κ.ά.) με γνώσεις Γραφικών Τεχνών και διεξήχθη την περίοδο 20 Φεβρουαρίου με 20 Μαρτίου 2015. Το λογότυπο θα χρησιμοποιηθεί στις επετειακές εκδηλώσεις και στα επιστολόχαρτα του Υπουργείου.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο μαθητής του ιδιωτικού Σχολείου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» Δημήτρης Κωνσταντή, το δεύτερο βραβείο κέρδισε η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου – Τμήμα Αρχιτεκτονικής Γεωργία Παπασωζομένου και το τρίτο βραβείο κέρδισε η μαθήτρια του Λυκείου Μακαρίου Γ΄ Λάρνακας Μαριάννα Ορφανού.

Η εκδήλωσε ολοκληρώθηκε με εκτέλεση του «Oblivion» του Astor Piazzolla από το Κουαρτέτο Σαξοφώνων του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy