Για ποια ύπαιθρο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση;  

405

 

Έχουμε χορτάσει να ακούμε την τελευταία πενταετία για τον κόσμο της υπαίθρου της Λεμεσού και γενικότερα της Κύπρου, έχουμε στομαχιάσει με τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση για έργα και δράσεις που θα αναβαθμίσουν τις αγροτικές και άλλες περιοχές της επαρχίας και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με κάθε ευκαιρία μάς έλεγε και συνεχίζει να μας λέει ότι η κυπριακή ύπαιθρος αξίζει και της οφείλει η Πολιτεία τα καλύτερα, ότι ο κόσμος που κρατά ακόμα ζωντανά τα χωριά μας βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Χωρίς τελειωμό οι εξαγγελίες και οι επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις για μεγαλεπήβολα, αλλά και μικρότερα έργα… Σε ποιο βαθμό έχουν εφαρμοστεί αυτές οι εξαγγελίες και πόσο έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις, το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι ίδιοι οι κάτοικοι της υπαίθρου που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται στο περίμενε…

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς; Μακρύς ο κατάλογος των «προγραμμάτων» και των «σχεδίων» της κυβέρνησης για στήριξη και ανάπτυξη της υπαίθρου. Έργα πολλά στα λόγια και στα χαρτιά, αλλά μηδενική σχεδόν η υλοποίησή τους.

Δεν θα αναφερθούμε στο δρόμο Λεμεσού-Σαϊττά που με βάση τις αρχικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί σε ένα μεγάλο του τμήμα, αλλά ούτε πέτρα δεν έχει μπει ακόμα. Αντίθετα, τον περασμένο μήνα, ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι η έναρξη του έργου θα γίνει του χρόνου. Ανάλογη πρακτική, με αναβολές, ακολουθείται και σε πολλά άλλα έργα που αν υλοποιούνταν έστω και κατά ένα μέρος θα είχε ο κόσμος της υπαίθρου το δικαίωμα να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Η περίπτωση της μικρής κοινότητας της Αλέκτορας που καταταλαιπωρείται από τους ανύπαρκτους ή όπου υπάρχουν, επικίνδυνους δρόμους που την περιβάλλουν καθιστώντας προβληματική την επικοινωνία με τις γειτονικές περιοχές, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ίδια και σε κάποιες περιπτώσεις χειρότερη κατάσταση, βασανίζει τα περισσότερα χωριά και ιδιαίτερα της ορεινής Λεμεσού.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα σύνδεσης των χωριών με το ίντερνετ, είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να προσφέρει η κυβέρνηση. Αν μη τι άλλο, ας σκεφτούν οι κυβερνώντες ότι κάποιες υπηρεσίες τους που αφορούν κατά κύριο λόγο τον κόσμο της υπαίθρου, όπως ο ΚΟΑΠ, ζητούν και επιδιώκουν την ηλεκτρονική επικοινωνία με τους αγρότες ώστε να είναι άμεση και αποτελεσματικότερη η αλληλοενημέρωση και διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών. 

Χρήστος Χαραλάμπους

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.