Για την αναγκαιότητα της Αριστεράς σήμερα

Του Αντρου Κυπριανού*

Με αφορμή των αγωγή Μ. Νεοφύτου επιχειρείται να περάσει το μήνυμα ότι η Αριστερά στην Κύπρο «χρεοκόπησε». Οτι δεν διαφέρει από άλλα κόμματα που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής. Οτι ο κοινωνικός της ρόλος εξέλιπε.

Σοφότεροι από το παρελθόν δεν θα εμπλακούμε σε θέματα που είναι ενώπιον δικαστηρίου. Εύχομαι να λάμψει όλη η αλήθεια. Εύχομαι τα ΜΜΕ να παρουσιάσουν την υπόθεση μέχρι τέλους και όχι ξαφνικά να σταματήσουν να την παρουσιάζουν όταν ολοκληρώσουν τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες κατηγορίας. Από τη στάση τους θα κριθεί και η αξιοπιστία τους.

Θα σταθώ στο σκέλος της εισαγωγής μου. Τι πρόσφερε η Αριστερά στην Κύπρο; Ποια είναι η κυπριακή Αριστερά σήμερα; Εχει μέλλον και προοπτική; Την χρειάζεται ο τόπος μας και ο λαός μας; Είναι διεφθαρμένη;

Η ίδρυση και λειτουργία της Αριστεράς στον τόπο αποτέλεσε επανάσταση για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Η δράση και οι πρωτοβουλίες της έπεισαν σημαντική μερίδα του λαού ότι στο πρόσωπό της βρήκε ένα σύμμαχο. Ενα πρωταγωνιστή στον αγώνα για καλύτερη ζωή για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους. Η Αριστερά στην Κύπρο πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία και για την ανεξαρτησία της χώρας. Αγωνίστηκε για να αποκτήσουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι. Προστάτευσε τους φτωχούς ενάντια στην ασυδοσία των τοκογλύφων και τους λογής – λογής εκμεταλλευτές. Πάλεψε για να βγουν οι φτωχοί από τα σκοτάδια της αμορφωσιάς και να διεκδικούν το μέλλον τους επι ίσοις όροις. Υπερασπίστηκε τη δημοκρατία και την πατρίδα έχοντας μια στρατιά ηρώων στις γραμμές της, που έδωσαν τη ζωή τους για το σκοπό αυτό.

Πάνω στα συντρίμμια της προδοσίας στάθηκε όρθια πρωτοστατώντας για να ξαναχτιστεί η ζωή και αν ανατείλουν καλύτερες μέρες. Εβαλε και το δικό της λιθαράκι για να ορθοποδήσει η Κύπρος που εξακολουθεί να είναι λαβωμένη από τη συνεχιζόμενη κατοχή. Ολες αυτές τις δεκαετίες η συνεισφορά της ήταν τεράστια για να πάει ο τόπος και ο λαός μας μπροστά. Στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους βοηθώντας τους να έχουν καλύτερη ζωή και όρους εργασίας. Πάλεψε για να έχει ο λαός μας καλύτερη ιατρική φροντίδα, παιδεία, κοινωνικές παροχές και ευημερία. Πάλεψε για τη δικαιότερη ανακατανομή του εθνικού πλούτου, με στόχο τη σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών και πολλά άλλα.

Αυτό το ρόλο έπαψε το ΑΚΕΛ να τον διαδραματίζει; Δεν είναι πλέον αναγκαίος; Κάθε άλλο. Η έντονη ταξική πολιτική που προωθείται από τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την παρουσία ισχυρής Αριστεράς στην Κύπρο. Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες το ΑΚΕΛ είναι η κύρια δύναμη που αντιστέκεται στις αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούνται από τη νεοφιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού. Η δύναμη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, των μεταναστών. Η δύναμη που καταπολεμά το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η δύναμη που αγωνίζεται για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Γνωρίζουμε ότι αυτή μας η στάση αρχών και συνέπειας, ενοχλεί πολλούς που δεν χάνουν ευκαιρία να επιχειρούν την υπόσκαψη και αποδόμηση του ΑΚΕΛ. Και δεν αναφέρομαι βεβαίως σε εκείνους που με ειλικρίνεια και πραγματική έγνοια θέλουν να δουν την κυπριακή Αριστερά να στέκεται πάνω από λάθη, αδυναμίες, διαπλοκή και διαφθορά.

Είναι η Αριστερά της Κύπρου διεφθαρμένη; Δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης; Είναι γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα η πολιτική ζωή στον τόπο μας λειτουργούσε με διαφορετικούς κανόνες. Τα τελευταία χρόνια, με την ενεργό συμμετοχή του ΑΚΕΛ, εφαρμόστηκαν πολύ πιο αυστηροί κανόνες αναφορικά με τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των κομμάτων. Προωθήθηκαν νομοθεσίες για το πόθεν έσχες και το ασυμβίβαστο. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλα αυτά. Το ΑΚΕΛ είναι το πρώτο Κόμμα που υποβάλλει τις οικονομικές καταστάσεις του στον Εφορο Κομμάτων τα τελευταία χρόνια, δίνοντας τις ταυτόχρονα στη δημοσιότητα.

Είναι το ΑΚΕΛ και τα στελέχη του διεφθαρμένα; Προκαλώ και παρακαλώ τους πάντες να μας κρίνουν ένα – ένα χωριστά και όλους μαζί. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, επαναλαμβάνω ότι είμαι ανοικτός για κάθε έλεγχο. Τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου δίνουμε πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς μας σε όποιον επιθυμεί.

Η Αριστερά της Κύπρου είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε περισσότερο αναγκαία για τη χώρα και το λαό μας. Οχι μόνο έχει τη θέληση αλλά και την ικανότητα να είναι στην πρώτη γραμμή των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Διαβεβαιώνω τους ΑΚΕΛικούς και όλους τους φίλους της Αριστεράς ότι θα παλέψουμε για να αποδείξουμε έμπρακτα ότι μπορούμε να οδηγήσουμε τον τόπο μπροστά. Οτι μπορούμε να παλέψουμε για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Για διαφάνεια, ειλικρίνεια και εντιμότητα στην πολιτική ζωή του τόπου.

* Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy