Για τις επιτυχίες και αποτυχίες του ΕΚ μιλούν Κύπριοι Ευρωβουλευτές

Ένας χρόνος έχει περάσει από τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωκοινοβουλίου και με την ευκαιρία αυτή το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τους Κύπριους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας τους να αναφερθούν στις επιτυχίες και τις αποτυχίες της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ελένη Θεοχάρους, Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς, ΔΗΣΥ

Η κ. Θεοχάρους εξέφρασε την απογοήτευσή της γιατί, όπως είπε, το ΕΚ “καθίσταται όσο περνάει ο καιρός αναπόσπαστο τμήμα των αντιδημοκρατικών συναλλαγών που απαρτίζουν την ΕΕ”.

“Δεν αντιστέκεται συνολικά, δεν προάγει την δημοκρατία με τις σχεδόν πάντοτε προδιαγεγραμμένες και προσυμφωνημένες αποφάσεις του και δεν αφήνει χώρο στον βουλευτή σε ατομικό επίπεδο να εκφράζει τις δημοκρατικές του αντιστάσεις και ευαισθησίες,” εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι το ΕΚ “με ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, ακόμη και τις μικρές επαναστάσεις των βουλευτών σε ατομικό επίπεδο εξανεμίζονται μέσα στην συνάφεια των «συνεργασιών»”.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η ψήφιση του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ προσφάτως, που φθάνει τα 315 δις ευρώ συνιστά προοπτική ανάπτυξης εάν εφαρμοστεί σωστά. Είπε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με παρεμβάσεις του βελτίωσε την πρόταση της Επιτροπής και πρόσθεσε πως εναπόκειται πλέον στην Επιτροπή και στο ΕΚ να προχωρήσουν στην πρακτική εφαρμογή του πακέτου.

Όσον αφορά την Κύπρο, η κ. Θεοχάρους είπε στο ΚΥΠΕ ότι μεγάλη επιτυχία ήταν η έκδοση δύο ψηφισμάτων, το ένα ήταν το καταδικαστικό ψήφισμα για την Τουρκία για “την νέα εισβολή που διενήργησε στις θάλασσες μας και στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο όμως η Κυβέρνηση και το κομματικό κατεστημένο έβαλαν στο ράφι και επέστρεψαν στις συνομιλίες λες και δεν έγινε τίποτα από τον Οκτώβρη μέχρι την εκλογή Ακιντζί”.

Στην ουσία, συνέχισε η κ. Θεοχάρους, “η Τουρκία έριξε το ψήφισμα στα σκουπίδια και επέβαλε τους όρους της κι εμείς παρακολουθούμε άναυδοι”.

Θετικό χαρακτήρισε και το ψήφισμα για το ζήτημα των αγνοουμένων της Άσσιας, το οποίο “έχει και την πολιτική, αλλά κυρίως την ηθική του πτυχή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία στάθηκε στο ύψος του”.

Στα αρνητικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέταξε τις αδιανόητες όπως τις χαρακτήρισε, διεργασίες για την έγκριση των Επιτρόπων που θα απάρτιζαν το νέο Κολέγιο.

“Οι παρασκηνιακές δοσοληψίες και οι συναλλαγές στη βάση κομματικών και άλλων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων δεν τιμούν ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε την Επιτροπή, ούτε την ΕΕ, αλλά ούτε τη δημοκρατία και φανερώνουν τα ελλείμματα που υπάρχουν και πρέπει να καλυφθούν μέσα από περισσότερη διαφάνεια και εντιμότητα” κατέληξε.

Λευτέρης Χριστοφόρου, Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς, ΔΗΣΥ

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι από το Νοέμβριο του 2014 που ανέλαβε ως Ευρωβουλευτής υπήρξαν σημαντικές πρωτοβουλίες και θετικό έργο που επιτελέσθηκε τόσο μέσα από τις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου όσο και από την Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε τη σημαντική και σκληρή δουλειά στην Επιτροπή Προϋπολογισμών για την προετοιμασία και ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2015 της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και την έναρξη της διαβούλευσης για τη διεκπεραίωση του Προϋπολογισμού του 2016

Αναφερόμαστε, είπε στο ΚΥΠΕ, σε προϋπολογισμούς με δαπάνες περίπου 145 δις. Ευρώ που διαμορφώνουν και επηρεάζουν τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών καθώς και τη πορεία 28 χωρών- μελών της Ε.Ε και απαιτούνται άπειρες ώρες συζητήσεων ,σκληρές μάχες και διαπραγματεύσεις καθώς και δύσκολες αποφάσεις.

“Όμως αυτό που θεωρώ σημαντικό και όσον αφορά την πρωτοτυπία του αλά και την αξία και σημασία του είναι ,το Σχέδιο Ευρωπαϊκών Στρατηγικών Επενδύσεων , EFSI όπως επικράτησε να λέγεται ή Juncker Plan”, συνέχισε ο κ. Χριστοφόρου, λέγοντας ότι είναι ένα μεγαλεπήβολο, φιλόδοξο, και πρωτίστως πρωτοποριακό αναπτυξιακό πλαίσιο που συζητήθηκε εντατικά επί μήνες και ουσιαστικά στοχεύει στην μεγαλύτερη ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική προσπάθεια για να θεωρηθούν προτεραιότητες η στήριξη με 75 δις ευρώ των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων καθώς και η στήριξη των τομέων της Ενέργειας, Παιδείας, Υγείας, Υποδομών όπως και του Τουρισμού “που με σκληρή προσπάθεια εντάχθηκε στο τέλος και αφορά ιδιαίτερα τη πατρίδα μας”.

Γι’ αυτούς τους τομείς, είπε, θα διατεθούν άλλα 245 δις ευρώ και η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα στο έπακρον.

Ο κ. Χριστοφόρου υπογράμμισε ακόμη τα ψηφίσματα για την Κύπρο, λέγοντας ότι “θεωρώ μεγάλη επιτυχία και ύψιστης αξίας τόσο για τη Κύπρο όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη τα Ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο και αφορούν τη καταδίκη των παραβιάσεων από τη Τουρκία στη κυπριακή ΑΟΖ ,την καταδίκη της Τουρκίας για τα θέματα των Αγνοουμένων καθώς και το ψήφισμα για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων με καταδικαστικές αναφορές για τη Τουρκία”.

“Θεωρώ σημαντικό επίτευγμα τις θετικές αναφορές για τα δίκαια της Κύπρου στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας”, κατέληξε.

Τάκης Χατζηγεωργίου, Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, ΑΚΕΛ Νέες Δυνάμεις

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού σ` αυτό αντιπροσωπεύονται 28 λαοί, 120 κόμματα και 8 πολιτικές ομάδες. “Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι δυσκολίες αλλά και οι προκλήσεις είναι εμφανείς” είπε.

Πρόσθεσε ότι “επειδή δε, οι αποφάσεις του σε πολύ λίγα ζητήματα είναι υποχρεωτικές, είναι δύσκολο να αναφερθεί κάποιος σε συγκεκριμένη, καθαρή και ορατή από όλους επιτυχία. Κρίνω όμως, πως η όλο και αυξανόμενη απαίτηση του Κοινοβουλίου να παρεμβαίνει, να εκφράζει και να απαιτεί, είναι ίσως κάτι που πρέπει να επισημάνουμε”.

Ιδιαίτερα, σε σχέση με την Κύπρο, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι είναι πραγματική επιτυχία του Κοινοβουλίου τα τρία ψηφίσματα που άμεσα αλλά και έμμεσα είχαν να κάμουν με την Κύπρο.

“Είχαμε, το ψήφισμα για τους αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας με επίκεντρο τους αγνοουμένους της Άσσιας και τη μεταφορά έως εξαφανίσεως των οστών τους. Είχαμε το καταδικαστικό ψήφισμα των ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ όπως και την υποστήριξη του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά, να εξορύσσει και να αξιοποιεί τα όποια ενεργειακά αποθέματα”, είπε.

Πρόσθεσε ότι υιοθετήθηκε επίσης το ψήφισμα για την Τουρκία στο οποίο γίνονται ευρείες και ουσιαστικές αναφορές στο κυπριακό πρόβλημα, ενώ στο συγκεκριμένο ψήφισμα, ζητείται μεταξύ άλλων, η απόσυρση των στρατευμάτων, η επιστροφή της Αμμοχώστου, ο τερματισμός του εποικισμού, η ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο, το άνοιγμα αεροδρομίων και λιμανιών προς τη χώρα μας, η επικύρωση της σύμβασης για τη θάλασσα, η αποφυγή νέων ενεργειών στη κυπριακή ΑΟΖ, η ουσιαστική συμβολή για την ανεύρεση των αγνοουμένων και η περιγραφή της επιδιωκόμενης λύσης.

Αναφορικά με τις αποτυχίες αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι “θεωρώ πως μπορεί να σημειωθεί η έκδηλη αδυναμία του Ευρωκοινοβουλίου να δώσει μια διαφορετική κατεύθυνση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης”.

Η συμπόρευση, είπε, που παρατηρείται σε αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ, χωρίς έστω κριτική προσέγγιση, δεν αναδεικνύουν την Ευρώπη σε αυτό που ονειρεύτηκαν οι δημιουργοί της, ένα νέο πόλο ειρήνης.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι στη γειτονιά της ΕΕ, τόσο ανατολικά όσο και νότια, επικρατεί αστάθεια, πόλεμος και διάλυση “όμως το Ευρωκοινοβούλιο αρκέστηκε σε γενικόλογες αναλύσεις χωρίς να θέτει ως προτεραιότητα τον τερματισμό των συγκρούσεων και την οικοδόμηση συνεργασιών που θα οδηγήσουν στην ειρήνη και την ευημερία”.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι “θεωρώ σωστό να επανυπομνήσω ότι είναι πραγματική επιτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αναβάθμιση της παρουσίας του και της με κάποιο τρόπο ενίσχυσης της συμμετοχής του στα συλλογικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Νεοκλής Συλικιώτης, Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, ΑΚΕΛ Νέες Δυνάμεις

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι το έργο του ΕΚ επηρεάζεται από το συσχετισμό δυνάμεων των πολιτικών ομάδων και ανέφερε ότι σήμερα η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών, “οι οποίοι λειτουργούν στη βάση συνδιαλλαγής”.

“Αυτοί έχουν την κύρια ευθύνη για τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των αποφάσεων και την μεγαλύτερη αποτυχία του ΕΚ που είναι η προώθηση των αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων πολιτικών της σκληρής λιτότητας”, είπε.

Έφερε ως πρόσφατο παράδειγμα την υπερψήφιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, “το οποίο δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη αλλά θα επιφέρει περαιτέρω κέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις”.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ιδιαίτερα προβληματική είναι η στάση των μεγάλων πολιτικών ομάδων και έναντι της Διατλαντικής Επενδυτικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP), που προωθείται με πλήρη μυστικότητα καθώς έχει βασικό στόχο την κατάργηση των «κανονιστικών» εμποδίων, δηλαδή την εργατική νομοθεσία, τις προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας και τα πρότυπα για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

“Οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις ανέβαλαν με συνοπτικές διαδικασίες την ψηφοφορία για την σχετική έκθεση”, είπε και πρόσθεσε ότι “η έκθεση δε για την Ενεργειακή Ασφάλεια, παρά τις θετικές αναφορές που καταφέραμε να ενσωματώσουμε αναφορικά με την ανάγκη αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Ανατ. Μεσογείου, εν τέλει καταψηφίστηκε καθώς ο εισηγητής του ΕΛΚ δεν έλαβε καθόλου υπόψη του τα συμφέροντα της κοινωνίας”.

Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, χωρίς αυταπάτες, παλεύει ώστε η ΕΕ να αλλάξει πλεύση και να προωθήσει μια αναπτυξιακή κοινωνική πολιτική προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης της Αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ανάμεσα στα θετικά, τόνισε ότι “χάρις στις πιέσεις που άσκησε και η δική μας ομάδα κατορθώσαμε να υιοθετηθεί ψήφισμα για την έκθεση προόδου της Τουρκίας στο οποίο επιβεβαιώνεται η στήριξη του ΕΚ για επανένωση της Κύπρου με πολλές θετικές αναφορές. Καλείται η Τουρκία να αρχίσει άμεσα την απόσυρση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 για την Αμμόχωστο. Επίσης καταδικάζεται η πολιτική εποικισμού στα κατεχόμενα ενώ με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ αναφέρεται και η μορφή της λύσης που επιδιώκουμε, δηλαδή η ΔΔΟ”.

Θετικό χαρακτήρισε επίσης το ψήφισμα που υιοθέτησε το ΕΚ και καλούσε την Τουρκία να ανακαλέσει αμέσως τη NAVTEX και να αποσύρει τα τουρκικά πλοία από την κυπριακή ΑΟΖ, το ψήφισμα για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων, το ψήφισμα για την αναγνώριση της Παλαιστινιακής κρατικής οντότητας καθώς και το ψήφισμα για τους αγνοούμενους.

Κώστας Μαυρίδης, Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ΔΗΚΟ

Ο κ. Μαυρίδης, αφού σημείωσε ότι “επιτυχία-αποτυχία εξαρτώνται από τις προτεραιότητες ενός κράτους” έφερε ως παράδειγμα άλλες χώρες, λέγοντας ότι η εκστρατεία πχ ενάντια στη χρήση πλαστικών σακούλων αξιολογείται πολύ ψηλά στη Δανία παρά στην Κύπρο όπου σοβαρότερα θέματα είναι η τουρκική κατοχή και η οικονομία.

“Υπό αυτή τη ματιά, σε προσωπικό επίπεδο, κρίνω επιτυχία την αλλαγή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (όπου ανήκει το ΔΗΚΟ), με παραδοσιακά ουδέτερη έως εχθρική στάση σε θέματα Κύπρου-Τουρκίας. Λόγω συγκυριών και δουλειάς, ενδυναμώθηκαν οι κυπριακές θέσεις, που αντανακλάται στο περιεχόμενο και αποτέλεσμα των ψηφοφοριών. Η αλλαγή αυτή θα μεταστραφεί λόγω της πλασματικής ευφορίας που χτίστηκε επικοινωνιακά στην Κύπρο για τον Ακιντζί και επιτήδειοι στην ΕΕ περιμένουν να μας «καρφώσουν», εκτός αν αποδεχτούμε τους όρους του Ερντογάν σε μια δήθεν κυπριακή λύση,” συνέχισε.

Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι η επιτυχία, “που οφείλεται στις προσπάθειες όλων μας, καταμετράται συγκεκριμένα, σε τρία κατά σειράν ψηφίσματα, με έντονα καταδικαστικό λεκτικό για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, για τους αγνοούμενους της Άσσιας (πρώτη φορά αναφέρεται σε κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, αντί για «βόρειο μέρος» ή «μη ελεγχόμενο από την Κυπριακή Κυβέρνηση» την έκθεση της Τουρκίας όπου, παρά τις σοβαρές αδυναμίες, ξεκίνησε με αρνητικές/εχθρικές επιδιώξεις (π.χ. για Τουρκοκύπριους παρατηρητές, άνοιγμα κεφαλαίων κ.ά.) και κατέληξε επικριτική για την Τουρκία με διαγραφή εχθρικών αναφορών π.χ. ούτε άνοιγμα ενός κεφαλαίου παρά τις έντονες απόψεις της εισηγήτριας”.

Η αποτυχία, συνέχισε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, προκύπτει επειδή δεν υπάρχουν απαιτήσεις για κυρώσεις λόγω μη εφαρμογής των υποχρεώσεων προς την Κύπρο, ούτε απαίτηση για διακοπή κάθε χρηματοδότησης.

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι θεωρεί ως επιτυχία το Σχέδιο Επενδύσεων Γιούνκερ με συνδυασμό δημόσιου και ιδιωτικού χρήματος με την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σε πρωταρχικό ρόλο στη συγκρότηση/βελτίωση της πρότασης της Κομισιόν ενάντια στη μονόπλευρη λιτότητα, για να καλύπτει και την Κύπρο.

“Η αρχή ότι τα επενδυτικά έργα θα αξιολογούνται με βάση τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, χωρίς οποιαδήποτε πολιτική επιρροή είναι καίρια, αλλά θα κριθεί στην πράξη στην Κύπρο όπου ο παράνομος επιδρομέας Τουρκία ασκεί πολιτική πίεση εναντίον της Κύπρου” είπε ο κ. Μαυρίδης.

Ως σοβαρότερη αποτυχία χαρακτήρισε το ότι “τα δυνατά μέλη με επικυρίαρχο τη Γερμανία ποδηγετούν την ΕΕ εις βάρος των αδύνατων με μεροληπτική εφαρμογή των «κοινών» αποφάσεων/κανόνων εις βάρος των αδύνατων π.χ. Κύπρος, Ελλάδα, λειτουργία Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης κ.ά”.

Δημήτρης Παπαδάκης, Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ΚΣ ΕΔΕΚ

Ο κ. Παπαδάκης, αφού είπε ότι για τον ίδιο μεγάλη επιτυχία του Ευρωκοινοβουλίου είναι αυτή που μπορεί να συγκεντρώσει θετική στήριξη από πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημείωσε ότι ξεχωρίζει την ψήφιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σηματοδοτεί το τέλος μιας πολιτικής σκληρής λιτότητας και αποτελεί “μια προσπάθεια να δοθεί οξυγόνο και έναυσμα για ανάπτυξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στη χώρα μας βρίσκονται στον αναπνευστήρα”.

Το σημαντικό με το συγκεκριμένο κανονισμό, εξήγησε, είναι ότι οι διαδικασίες που ψηφίστηκαν διασφαλίζουν τη διαφάνεια μέσω της δημοσιοποίησης του καταλόγου με τα εγκεκριμένα έργα και την λογοδοσία και τον έλεγχο μέσω του δικαιώματος έγκρισης του Διευθύνοντος Συμβούλου, είπε.

Πρόσθεσε ότι “οι Σοσιαλιστές πετύχαμε αισθητή βελτίωση του συγκεκριμένου κανονισμού με στόχο το κοινωνικό όφελος και τη διασφάλιση της ανάπτυξης, μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Στις μέρες μας η διαφάνεια και ο κοινωνικός χαρακτήρας πρέπει να είναι βασικά και απαραίτητα συστατικά της πολιτικής”.

Ο κ. Παπαδάκης είπε στο ΚΥΠΕ ότι ως Προοδευτική Ομάδα Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, “παλέψαμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε ότι τα χρήματα θα επενδυθούν εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη: στους ανθρώπους, στις υποδομές, στο μέλλον μας”.

Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στα κράτη μέλη αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να βοηθήσει όσους μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αμβλύνει την ανεργία και το EFSI εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.

Σε σχέση με το ποια ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία του ΕΚ, είπε ότι το ζήτημα αυτό είναι αμφιλεγόμενο. “Αποτυχημένα θα έλεγα τα μέτρα τα οποία δεν αποβαίνουν προς όφελος των πολιτών ή τουλάχιστον μιας μεγάλης μερίδας πολιτών. Όμως και πάλι, ορισμένα από αυτά, είναι απαραίτητα για την ύπαρξη της ΕΕ. Ένα μέτρο που για τον Κύπριο πολίτη είναι επώδυνο, για κάποιο άλλο ίσως είναι προσοδοφόρο” είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε προβληματική τη στάση της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. “Η τήρηση δύο μέτρων και δύο σταθμών και η επιλεκτικά αυστηρή στάση της. Βέβαια, τα κράτη μέλη δρουν συχνά σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Αυτά τα συμφέροντα είναι που πρέπει και εμείς να αξιοποιήσουμε” είπε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy