Για το κούρεμα

Του Βενιζέλου Ζαννέττου*

Αυτό που γίνεται στη χώρα μας στην νήσον τούτην των Αγίων είναι και πρωτάκουστο και πρωτοφανές. Ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Πανίκος Δημητριάδης, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα αποκαλύπτει γεγονότα που σχετίζονταν με μέτρα για τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες σχεδόν μόλις ανέλαβε τα ηνία του κράτους ο σημερινός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Ενώ πριν από τις προεδρικές εκλογές ο κ. Αναστασιάδης δεσμευόταν έναντι των ψηφοφόρων ότι τάχατες δεν θα επιτρέψει το κούρεμα των καταθέσεων σαν μέτρο διάσωσης των τραπεζών,  πήγε στο Eurogroup τον Μάρτιο του 2013 και εισηγήθηκε ο ίδιος το κούρεμα και μάλιστα καθολικό, που συμπεριελάμβανε και κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων και αυτό σε μια προσπάθειά του για να προστατεύσει τις καταθέσεις των μεγαλοκαταθετών πελατών του δικηγορικού του γραφείου.

Το τι ακολούθησε όμως δεν περιγράφεται. Ενώ το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε πλήρως και ενώ απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε εκροή χρημάτων, αποκαλύφθηκε ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επιβολή των μέτρων έγινε φυγάδευση 21 εκατομμυρίων ευρώ από τους συμπεθέρους του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας. Φυγάδευση χρημάτων τις μέρες εκείνες έγινε και από άλλους που είχαν την ίδια προνομιακή ενημέρωση για το τι θα συνέβαινε.

Τώρα πέστε μου, σας παρακαλώ, υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο όλο, που το περιβάλλον του Προέδρου της χώρας να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο και σαν να μην έγινε απολύτως τίποτε;  Τσιμουδιά δεν έβγαλαν και τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο και σήμερα που επαναφέρεται στην επικαιρότητα απ’ αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του κ. Δημητριάδη και στις αποκαλύψεις στις οποίες προβαίνει. Τόση περιφρόνηση και τόση αναλγησία προς τους θεσμούς, αλλά και προς την κοινωνία την ίδια, καταγράφεται στην ιστορία σαν μοναδική στο είδος της.

Το πιο πάνω γεγονός αποτελεί ένα από τα πολλά σκάνδαλα, πρωταγωνιστές των οποίων είναι οι σημερινοί κυβερνώντες. Υποτάσσουν τα πάντα στην προεκλογική και κομματική σκοπιμότητα.

Ακόμα και οι πρόσφατοι χειρισμοί τους σε αυτό το ίδιο το κυπριακό πρόβλημα έγιναν με κριτήριο το τι τους συμφέρει ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Γιατί, ενώ κορδώνουν κοροϊδεύοντας τον απλό κόσμο, λέγοντας ότι τάχατες δεν αποδέχτηκαν λύση που να προνοεί παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων από την Τουρκία, στην πραγματικότητα αυτό που έκαμαν στην τελευταία διάσκεψη στο Κραν Μοντανά ήταν να κλοτσήσουν μια ευκαιρία που τους δόθηκε, αν όχι να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα τουλάχιστον να εκθέσουν διεθνώς την τουρκική πλευρά για την αδιαλλαξία της. Και όλα αυτά για τη συνένωση της Δεξιάς ενόψει εκλογών.

Μετά από όλη αυτήν τη συμπεριφορά είναι το λιγότερο πρόκληση ακόμα και η επαναδιεκδίκηση της ψήφου του λαού. Η μόνη υποψηφιότητα που προδιαγράφει σταθερότητα, πρόοδο, ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον είναι η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά.

*Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy