“Για το όνομα της Μακεδονίας, μόνο η ίδια χώρα θα αποφασίσει”

“Για το θέμα του ονόματος μίας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα”, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντριμίμ αναφερόμενος στην ονομασία των Σκοπίων σε κοινή συνέντευξή του με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Τουρκία. 

“To να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτή τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος. Παρόλα αυτά, είναι μεγάλη μας επιθυμία να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση, με διαβουλεύσεις, με καλοσύνη και ευχέρεια”, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. 

Ο κ. Γιλντιρίμ τόνισε επίσης την ανάγκη διευθέτησης όλων των θεμάτων μεταξύ των γειτονικών χωρών με διάλογο. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», ανέφερε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Άγκυρα δίνει μεγάλη σημασία στην ένταξη των Σκοπίων στους ευρωπαϊκούς και ατλαντικούς οργανισμούς. “Είμαστε η πρώτη χώρα που αναγνωρίσαμε την Μακεδονία. Την αναγνωρίσαμε με το συνταγματικό της όνομα. Η στήριξή μας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί. Με τον ίδιο τρόπο στηρίζουμε και την ένταξή της στην ΕΕ. Παρόλο που εμείς δεν είμαστε μέλη της ΕΕ, ελπίζω ότι δεν θα καθυστερήσουν και την Μακεδονία όπως εμάς και η Μακεδονία θα γίνει σύντομα μέλος της ΕΕ”, ανέφερε.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy