Γιατί ΔΝΤ και Σόιμπλε ανατρέπουν τις προσδοκίες της Αθήνας

* Δεν ευνοούνται λύσεις που διευκολύνουν τις απαντήσεις στα οικονομικά ερωτηματικά με την Ελλάδα

Οι παρεμβάσεις Σόιμπλε και Τόμσεν διαλύουν τις προσδοκίες «ομαλής» επιστροφής στη διαπραγμάτευση τον Ιανουάριο, με το ΔΝΤ να δηλώνει και πάλι μακροπρόθεσμο… «παρών».  Καθόλου τυχαία και -με βεβαιότητα- συντονισμένη, ήταν η παρέμβαση των Σόιμπλε και Τόμσεν, όπως υποστηρίζεται σε σχόλια διπλωματικών κύκλων στις Βρυξέλλες.

Το συνδυαστικό μήνυμα από τις δύο παρεμβάσεις είναι ότι το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα και συστρατεύεται, όπως και μέχρι σήμερα, στη γραμμή Σόιμπλε.

«Εμφανής στόχος της διπλής παρέμβασης είναι να… διαλυθεί η εντύπωση πως κάτι άλλαξε στη συνολική στάση της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα και στους όρους εφαρμογής του προγράμματος, έναντι της αξιολόγησης», υποστηρίζεται από τους ίδιους κύκλους.

Στην πραγματικότητα η τελευταία συνέντευξη του κ. Σόιμπλε στον γερμανικό Τύπο θα πρέπει να διαβασθεί ως μία διπλή προειδοποίηση προς τις “διαμαρτυρόμενες” χώρες του ευρωπαϊκού νότου και ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Και το ισχυρό σημείο της προειδοποίησης δεν αφορά τόσο τη δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για την πρόθεση “μη κατανόησης” προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, όσο το σημείο εκείνο στο οποίο μιλά για αναγκαίες επικείμενες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωζώνη…

Κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, εξοικειωμένος με τη γερμανική στρατηγική για την Ευρώπη, διευκρίνισε στο Capital.gr ότι είναι λάθος να βλέπει κανείς τη γερμανική πολιτική έναντι της Ελλάδας μόνο από την καθαρά οικονομική/δανειακή σκοπιά.

Στην εξίσωση αυτής της σχέσης έχει ενταχθεί η πολύ σημαντική μεταβλητή του προσφυγικού προβλήματος. Και αυτή η μεταβλητή «δεν ευνοεί λύσεις που διευκολύνουν τις απαντήσεις στα οικονομικά ερωτηματικά…», με την Ελλάδα.

Το αντίθετο μάλιστα, το ενδεχόμενο –ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα στο Βερολίνο– να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα όσον αφορά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, επηρεάζει αρνητικά και όχι θετικά τη στάση της Γερμανίας στο οικονομικό σκέλος του προβλήματος με την Ελλάδα.

Και στο σημείο αυτό οι πολιτικές προσδοκίες της κ. Μέρκελ ενόψει των γερμανικών εκλογών είναι απολύτως ταυτισμένες με εκείνες του κ. Σόιμπλε.

Το στοιχείο αυτό ήταν ιδιαίτερα σαφές κατά τις συνομιλίες Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο.

Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό –όπως υποστηρίζεται από τους ίδιους κύκλους– ότι υπάρχουν πολλά σημεία επικοινωνίας ανάμεσα στις ερωταπαντήσεις που δημοσίευσε ο κ. Τόμσεν για το ελληνικό πρόβλημα και σε σημεία της συνέντευξης του κ. Σόιμπλε με αναφορές στην Ελλάδα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Προφανώς ότι οι ελληνικές προσδοκίες για μία «ομαλή» και γρήγορη εξέλιξη στη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση ή την ταχεία επανεκκίνηση της υλοποίησης των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί να βασίζεται η ελληνική πλευρά μέσα στις αρχές του 2017.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy