Γιατί με το ΑΚΕΛ;

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέκαθεν υπήρξαν κορυφαίο γεγονός πολιτικής και τοπικής σημασίας. Το αποτέλεσμά τους έκρινε σε μεγάλο βαθμό το παρόν και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.

Κάθε αντικειμενικός μελετητής αβίαστα μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στο DNA του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συνώνυμη με την ιστορική διαδρομή της Κυπριακής Αριστεράς. Αν ανατρέξει κανείς πίσω στην ιστορία, θα διαπιστώσει ότι σε κάθε συνέδριο του ΑΚΕΛ, επαρχιακό, τακτικό ή έκτακτο, σε κάθε συνδιάσκεψη η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατείχε εξέχουσα θέση, τόσο σε συνεδριακές, όσο και σε προγραμματικές θέσεις.

Εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Αδάμος Αδάμαντος, ο Αντρέας Πούγιουρος, ο Γιώργος Χριστοδουλίδης, ο Πλουτής Σέρβας, ο Κώστας Παρτασίδης, ο Βάσος Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Κοντίδης, ο Αντρέας Χρίστου και άλλοι νεότεροι δήμαρχοι τίμησαν το αξίωμά τους ως δημοτικοί άρχοντες. Και όχι μόνο, άνοιξαν δρόμους, διευρύνοντας ορίζοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίνοντας νόημα, ποιότητα και περιεχόμενο. Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι η εκδημοκρατικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου, ο συνεχής προοδευτικός εκσυγχρονισμός της έχουν την απόλυτη σφραγίδα του ΑΚΕΛ.

Οι πολιτικοί αγώνες, το όραμα για Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα προβλήματά του, την ανάγκη ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, τη στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, μιλούν αφ’ εαυτού. Σήμερα μπροστά μας, μπροστά στον κάθε πολίτη, υψώνονται καθήκοντα συνείδησης και ευθύνης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται «επί ξυρού ακμής». Πνέει τα λοίσθια, είναι στα πρόθυρα να κατεβάσει ρολά. Αυτό το κόστος, αυτές τις σκληρές πραγματικότητες, πληρώνουν σε όλο τους το μεγαλείο οι πολίτες. Το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται, η ποιότητα ζωής και εξυπηρέτησης των πολιτών υποβαθμίζεται, η μιζέρια επηρεάζει καθοριστικά τη λειτουργία του θεσμού.
Η ανάγκη για μια σύγχρονη, προοδευτική και δημοκρατική μεταρρύθμιση με τις ευρωπαϊκές αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της οικονομικής αυτοτέλειας, προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη.

Το ΑΚΕΛ εκ των πραγμάτων αποτελεί τον εγγυητή για μια μεταρρύθμιση που θα μεταρρυθμίζει και όχι να απορρυθμίζει το θεσμό, που θα αποκεντρώνει τη χώρα και όχι να συγκεντροποιεί τις εξουσίες, να εξυπηρετεί τον πολίτη και να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους.

Για το σκοπό αυτό το ΑΚΕΛ αποτελεί την πολιτική δύναμη που έχει την αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα, το όραμα για να πάρει μπροστά το θεσμό της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης στον τόπο μας.
Στις δημοτικές εκλογές σήμερα δίνουμε ραντεβού με την ιστορία και με τη συνείδησή μας.

Εμπιστευόμαστε το ΑΚΕΛ-Αριστερά- Νέες Δυνάμεις για μια νέα δημιουργική και ελπιδοφόρα πορεία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά- Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy