Γιατί να θέλουν να βλάψουν τις άπορες οικογένειες;

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Ο εμπρησμός του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Λεμεσού τη Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί αναμφίβολα μια καταδικαστέα εγκληματική πράξη που γεννά πολλά ερωτηματικά τα οποία, ουσιαστικά, κανένας δεν προσπάθησε ή δεν θέλησε να απαντήσει. Αντίθετα, το ζήτημα αφέθηκε να περάσει ανώδυνα και χωρίς προβληματισμό και, πολύ περισσότερο, χωρίς να γίνουν κάποιες ενέργειες που επιβάλλεται να γίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ακούσαμε κάποιους αρμόδιους του Δήμου να εκφράζουν την εκτίμηση ότι ο εμπρησμός ήταν αποτέλεσμα δράσης κάποιων ανεύθυνων νεαρών. Μια αβασάνιστη εκτίμηση που ισοδυναμούσε περισσότερο με μοιρολατρία παρά με υπεύθυνη αντιμετώπιση του συμβάντος. Το γεγονός ότι η φωτιά δεν πρόλαβε να καταστρέψει τα πακέτα που είχαν ετοιμαστεί και τελικά δόθηκαν στις δικαιούχες οικογένειες, δεν μπορεί να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα αυτής της πράξης. Φαίνεται όμως ότι έτσι αντιμετώπισαν το θέμα οι ιθύνοντες του Δήμου.

Όλοι βέβαια εξέφρασαν τη λύπη τους για το συμβάν και εμφανίστηκαν με δηλώσεις του τύπου «καταδικάζουμε… και θα συμβάλουμε στην αποκατάσταση των ζημιών και στην ενίσχυση του θεσμού…». Αυτή η αντιμετώπιση όμως μοιάζει κάτι σαν «δεν βαριέσαι… πάμε παρακάτω…»

Σίγουρα έγιναν κάποιες εξετάσεις από την Αστυνομία στη βάση των εκτιμήσεων που είχαν διατυπωθεί αναφορικά με τους πιθανούς δράστες, όμως μέχρι εκεί. Δεν υπήρξε προβληματισμός και ανησυχία για τα κίνητρα που οδήγησαν, έστω και αυτούς τους «ανεύθυνους νεαρούς», στον εμπρησμό του συγκεκριμένου υποστατικού. Τι ήθελαν να αποδείξουν με αυτή την πράξη οι δράστες, όποιοι κι αν είναι αυτοί… Τους ήρθε έτσι στο άσχετο και είπαν «δε πάμε να κάψουμε τα τρόφιμα που μοιράζονται στους φτωχούς;» Δε νομίζω να υπάρχει καμιά λογική σε κάτι τέτοιο. Οπότε θα έπρεπε να αναζητηθούν, τουλάχιστον, τα πραγματικά κίνητρα, κάτι που θα βοηθούσε ενδεχομένως στο να μην επαναληφθεί παρόμοια ενέργεια.

Ας προβληματιστούν πιο ουσιαστικά οι αρμόδιοι εδώ στο Δήμο και ειδικότερα όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διαχείριση του κοινωνικού παντοπωλείου.

Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έδωσε την ευκαιρία στον απλό κόσμο της Λεμεσού να αποδείξει για μια ακόμα φορά το πραγματικό του ενδιαφέρον του για τις εκατοντάδες οικογένειες που βοηθούνται από το κοινωνικό παντοπωλείο.

Η ευαισθησία αυτή εκφράστηκε άμεσα και έμπρακτα με την κινητοποίηση κάποιων ιδιωτικών φορέων και ανώνυμων πολιτών, οι οποίοι ανέλαβαν πρωτοβουλία για συλλογή τροφίμων και χρημάτων ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες φτωχών οικογενειών τις ημέρες του Πάσχα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy