Γιατί πεθαίνουν μυστηριωδώς οι μαϊμούδες στην Κεντρική Αμερική;

Επιστήμονες ερευνούν τη μυστηριώδη έξαρση θανάτων δεκάδων μαϊμούδων στην Κεντρική Αμερική, συνυπολογίζοντας την πιθανότητα να πρόκειται για τον ιό Ζίκα ή κάποιο άλλο ιό που μπορεί να μεταδίδεται στον άνθρωπο.  

Τους τελευταίους μήνες, περίπου 40 μαϊμούδες που ανήκουν στο είδος howler έχουν εντοπιστεί νεκρές ή ετοιμοθάνατες μέσα στα τροπικά δάση της Νικαράγουα. Οι συγκεκριμένες μαϊμούδες βρέθηκαν με γεμάτο στομάχι και χωρίς κανένα ορατό τραύμα. Ειδικοί εκφράζουν το φόβο πως ο αριθμός των πεθαμένων ζώων είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με όσους έχουν αναφερθεί.   «Άγρια ζώα πεθαίνουν όλη την ώρα, αλλά είναι ασυνήθιστο να βλέπεις τόσους πολλούς θανάτους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς ιδιαίτερο λόγο», λέει η Kim Williams-Guillen, υποψήφια διδάκτορας που ερευνά τη ζούγκλα της Νικαράγουα από το 1999. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο».  

Αυτά τα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι πολύ ευπαθή σε ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια και οι επιδημίες που μπορεί να ξεσπούν ανάμεσα τους αποτελούν προάγγελο για την εξάπλωση της ασθένειας μεταξύ των ανθρώπων, αν και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τέτοια άλματα είναι σπάνια.  

Ένα στοιχείο που περιπλέκει ακόμη περισσότερο το μυστήριο είναι πως οι μαϊμούδες howler έχουν ανοσία στο δάγκειο πυρετό, αλλά είναι ευάλωτες στον κίτρινο πυρετό. Εντούτοις, η Νικαράγουα έχει εδώ και χρόνια απαλλαχθεί από τη συγκεριμένη ασθένεια.   Στη Νικαράγουα έχουν αναφερθεί 29 περιπτώσεις εμφάνισης του ιού Ζίκα. Την ίδια ώρα ο ιός Chikungunya έχει προσβάλλει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους κατά μήκος της Κεντρικής Αμερικής, από το 2014 που πρωτοεμφανίστηκε εκεί.  

Ανάμεσα στους πολυάριθμους άγνωστους παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες συγκαταλέγεται το γεγονός πως δεν γνωρίζουν αν οι μαϊμούδες howler, σε περίπτωση που προσβληθούν από κάποιον εκ των δύο ιών, θα εμφανίσουν συμπτώματα.  

Η Liliana Cortez Ortiz, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος, εξήγησε πως αυτού του είδους τα ανεξήγητα κρούσματα θανάτων φαινομενικά υγιών ζώων είναι μεν ασυνήθιστα, αλλά όχι πρωτοφανή.   «Περιστατικά θηλαστικών που πεθαίνουν από ανεξήγητα αίτια θα πρέπει να απασχολούν μελλοντικά και τους ανθρώπους. Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό και πρέπει να το εξακριβώσουμε».   Παρά την χαριτωμένη εμφάνιση και το μέγεθος τους, οι μαϊμούδες howler έχουν τις πιο δυνατές φωνές στον πλανήτη. Τώρα όμως που κατά τα φαινόμενα αρχίζουν να πεθαίνουν από μία μυστηριώδη ασθένεια, καλούνται να αντιμετωπίσουν και μία νέα, ταυτόχρονη απειλή: Τους ανθρώπους.

  «Τώρα που ξέρουμε ότι πεθαίνουν, είναι πιθανό οι ντόπιοι να φοβηθούν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, σκοτώνοντας τις μαϊμούδες για να ελευθερωθούν από το φόβο τους», λέει η Ortiz. «Είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα σε όλη την Νικαράγουα πως η χειροδικία δεν είναι η λύση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, και πως αυτές οι μαϊμούδες δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους».

lifo.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy