Γιατί ψηφίζω Σταύρο Μαλά

του Μιχάλη Παπαπέτρου

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής κράτησαν την ελπίδα της λύσης ζωντανή.  Οι δυνάμεις που, με την αποκήρυξη της ομοσπονδιακής λύσης, ουσιαστικά οριστικοποιούσαν την διχοτόμηση, ηττήθηκαν κατά κράτος. Το δημοψήφισμα που ζήτησε ο ενδιάμεσος χώρος πραγματοποιήθηκε, και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ενέκρινε την συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κυπριακός λαός την Κυριακή εξέπεμψε πολλαπλά μηνύματα.

Πρώτον:  Έστειλε καθαρό μήνυμα προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ και την Ε.Ε για την αταλάντευτη προσήλωση του στην ανάγκη επανένωσης της Κύπρου και της ειρηνικής συμβίωσης με τους Τ/Κ, στα πλαίσια  μιας Ομοσπονδίας, όπως εξειδικεύεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.  Αυτό το ίδιο μήνυμα απευθύνθηκε και προς τους Τ/Κ συμπατριώτες μας, που μέσα από πολύ αντίξοες συνθήκες στέκουν όρθιοι για επίτευξη του ίδιου σκοπού.

Δεύτερον:  Αφού όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν ότι αυτές οι εκλογές αποτελούσαν εν δυνάμει δημοψήφισμα, αυτό σημαίνει ότι υπόσκαψη της χαραγμένης, από καιρό, επιδιωκόμενης λύσης, συνιστά περιφρόνηση προς τον ίδιο τον λαό και την ετυμηγορία του. Αρκεί να θυμηθούμε την σχετική επιχειρηματολογία αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2004 όπου αμφισβητήθηκε ακόμα και το δικαίωμα έκφρασης αντίθετης άποψης.  Ένα δικαίωμα που κανένας δεν διανοείται να αμφισβητήσει. Την ίδια, και ίσως μεγαλύτερη, υποχρέωση να πορευτούν προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν οι δύο νικητές των εκλογών.  Έχει μεγάλη σημασία, μέχρι το τέλος, να παραμείνουν σταθεροί και να μην ενδώσουν στον πειρασμό της συνδιαλλαγής, όσον αφορά την πολιτική τους στο κυπριακό.

Επειδή, όμως, στην πολιτική εκείνο που μετρά δεν είναι μόνον οι διακηρύξεις, αλλά και οι πράξεις, θα πρέπει ο κυπριακός λαός την ερχόμενη Κυριακή να ολοκληρώσει το μήνυμα του, επιλέγοντας από τους δύο υποψήφιους, εκείνον που παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα για να προχωρήσει, χωρίς μεταλλάξεις, χωρίς σκαμπανεβάσματα σε μία έντιμη, βιώσιμη και αποδεκτή λύση του Κυπριακού, συμβατή με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.  Με γνώμονα την πρόσφατη προϊστορία, αυτός ο υποψήφιος είναι ο Σταύρος Μαλάς.  Με έπεισε ότι εννοεί αυτά που διακηρύττει.  Πως είναι ένας νέος, άφθαρτος και ικανός πολιτικός, που έχει κατανοήσει την αδήριτη ανάγκη να βγει ο τόπος από την ανωμαλία της κατοχής και της διαίρεσης. Μια ανωμαλία που επηρεάζει όχι μόνον την ασφάλεια και το μέλλον αυτού του τόπου, αλλά και κάθε πτυχή της κοινωνικής μας δραστηριότητας και κυρίως της οικονομίας και της ευμάρειας του λαού. Γιατί μόνον τυφλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι μέσα από την λύση, η οικονομία και μαζί ολόκληρη η Κύπρος θα απογειωθούν.

Η αταλάντευτη προσήλωση του Σταύρου Μαλά στην ανάγκη ενός έντιμου συμβιβασμού στο κυπριακό, περπατά πάνω στ΄ αχνάρια των προσπαθειών του Γιώργου Βασιλείου της περιόδου 1988-1993 και του Γλαύκου Κληρίδη της περιόδου 1998-2003, όταν συνειδητοποίησε ότι η αναβλητικότητα και το πέρασμα του χρόνου έκαναν τις δυνατότητες της λύσης πιο δύσκολες και πιο οδυνηρές.  Η δυστυχία, βέβαια ήταν ότι, και ο Βασιλείου και ο Κληρίδης, είχαν απέναντι τους έναν φανατικό εθνικιστή, τον Ραούφ Ντεκτάς, που αμφισβητούσε ακόμα και την ύπαρξη κυπρίων.  Στην Κύπρο κατοικούν Έλληνες και Τούρκοι έλεγε.  Τίποτε άλλο. Υπό αυτές τις συνθήκες η λύση δεν μπορούσε να επιτευχθεί.  Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπό προϋποθέσεις μπορούμε να φτάσουμε σε λύση.  Και η πρώτη προϋπόθεση είναι να συνταχθούμε με το περίγραμμα του Γενικού Γραμματέα, αναγκάζοντας την Τουρκία, είτε να το αποδεχτεί, είτε να βρεθεί αντιμέτωπη με τον ΟΗΕ και την διεθνή κοινότητα.

Είναι γι΄ αυτό που απευθύνομαι προς τους συμπατριώτες μας που συμμερίζονται τόσο την αναγκαιότητα, όσο και το επείγον της λύσης και τους καλώ να εμπιστευτούν τον Σταύρο Μαλά.  Ο οποίος, εκτός από την συνέπεια του, έχει και το εχέγγυο της στήριξης του από το ΑΚΕΛ, το οποίο υπό την ηγεσία του Άντρου Κυπριανού, αποδείχτηκε, στα μάτια κάθε καλόπιστου, ως η πιο συνεπής και έγκυρη δύναμη για την επίλυση του Κυπριακού.  Αποδεδειγμένα, θέτοντας την Κύπρο πάνω απ΄ όλα.  Είναι γι΄αυτό που η δική μου ψήφος θα πάει στον Σταύρο Μαλά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy