Γιατί τον Σταύρο Μαλά

Tου Πέτρου Κωμοδρόμου*

Τον Σταύρο Μαλά έτυχε να τον γνωρίσω πολύ καλά. Εξαιτίας της εισβολής προσφυγοποιήθηκε και, από τον Άγιο Σέργιο της Αμμοχώστου, μετακινήθηκε και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην Πάφο. Από πολύ μικρός ξεχώριζε για την ωριμότητα, εντιμότητα, οξυδέρκεια και τις ηγετικές του ικανότητες, καθώς και για το έντονο ενδιαφέρον του για την πολιτική κατάσταση στην πατρίδα μας. Άλλωστε, ο πατέρας του ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με τον οποίο ήταν εξαδέλφη η μητέρα του, ενώ θείος του ήταν ο ήρωας της ΕΟΚΑ Χαράλαμπος Μούσκος.

Στο σχολείο, ο Σταύρος ήταν άριστος μαθητής, υπόδειγμα εντιμότητας και ήθους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και το σεβασμό όλων. Για αυτό άλλωστε είχε εκλεγεί και πρόεδρος του Λυκείου μας, όπου πέτυχε να υλοποιήσει πρωτοπόρες ιδέες του, με το σεβασμό που ενέπνεε διότι σκεφτόταν ορθολογιστικά και δρούσε αποφασιστικά. Τα απογεύματα, εργαζόταν πολύ σκληρά μαζί με τον πατέρα του για να επιβιώσουν, κάνοντας αγροτικές και άλλες χειρωνακτικές εργασίες.

Στο στρατό ξεχώρισε, στις σπουδές του διέπρεψε. Χωρίς οικονομική ευχέρεια πέτυχε να πραγματοποιήσει εξαιρετικές σπουδές διδακτορικού επιπέδου, δημιουργώντας παράλληλα μια πολύτεκνη και πολύ αξιαγάπητη οικογένεια. Ήταν πάντοτε υπεύθυνος και ουδέποτε αντιμετώπισε τα πράγματα με ελαφρότητα, ανευθυνότητα ή επιπολαιότητα. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία επαγγελματικά στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου. Ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας σε δύσκολη χρονικά περίοδο για τον τόπο και, στη συνέχεια, δεν δίστασε να θέσει στην κρίση του λαού την υποψηφιότητά του για την Προεδρεία της Δημοκρατίας, όταν άλλοι κρύβονταν, ακριβώς επειδή πάντα επιδίωκε με πάθος να υπηρετήσει την πατρίδα και να μετουσιώσει σε πράξη τις ιδέες και τα οράματά του.

Ο Σταύρος Μαλάς συνδυάζει την εντιμότητα με την αποφασιστικότητα. Έχει ήθος και αρχές. Έχει τη μόρφωση, τα βιώματα και το μυαλό για να μπορεί να σκέφτεται ορθολογιστικά και πρακτικά για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων. Χαρακτηρίζεται από απεριόριστη ενέργεια και απίστευτη εργατικότητα. Δεν έχει οποιοδήποτε πάθος ή εξαρτήσεις που θα μπορούσαν να δυσχεραίνουν την κρίση και τις δυνατότητές του να εργάζεται ακούραστα και με αστείρευτη επιμονή και υπομονή για το καλό του τόπου μας.

Ο Σταύρος Μαλάς είναι ένας τεχνοκράτης με γνώσεις, επιστημονικό μυαλό και πολλές εμπειρίες στη ζωή, τη ζωή με τις χαρές και τα προβλήματά της, όπως τη ζούμε οι περισσότεροι/ες μας. Είναι ένας απλός, αυθεντικός, αυτοδημιούργητος άνθρωπος που εργάζεται σκληρά και νοιάζεται για το συνάνθρωπό του. Δεν έχει εταιρείες στο όνομά του με εκατομμύρια εισπράξεις. Είναι ένας από εμάς. Δεν είναι μέρος του διεφθαρμένου κατεστημένου που έχει καταστρέψει τον τόπο μας. Δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός που να έχει ανέβει έρποντας και πατώντας επί πτωμάτων την κομματική ιεραρχία. Σε αυτό που σίγουρα δεν έχει εμπειρία είναι στη σήψη, στην αναξιοκρατία και στη διαφθορά που δυστυχώς ακόμη ανθίζει σε κομματικούς χώρους του τόπου μας, με την δική μας ανοχή. Δεν πρόκειται να μας υποσχεθεί ότι θα μας κατασκευάσει «τελεφερίκ» για να ανεβαίνουμε στο «αστεροσκοπείο» από όπου θα αγναντεύουμε τις εκτάσεις γης που όλως παραδόξως βρέθηκε να κατέχει με βαθύπλουτους Ρώσους, γιατί ποτέ δεν θα δώσει τέτοιες απατηλές υποσχέσεις και ποτέ δεν θα εμπλακεί σε ύποπτες συναλλαγές.

Ο Σταύρος Μαλάς ουδέποτε θα προδώσει ή θα καταγγείλει την πατρίδα του σε ξένους, όπως δεν κατέδωσε τον πατέρα του όταν σε ηλικία 6 ετών απειλήθηκε ανεπιτυχώς από ένοπλους πραξικοπηματίες για να τους ομολογήσει πού βρισκόταν. Ούτε είναι αυτός που θα μας εξαπατήσει με ψεύτικες δεσμεύσεις. Ούτε και έχει συμπεθέρους για να φυγαδεύσουν εκατομμύρια πίσω από τη ράχη του εξαπατημένου λαού. Ούτε και πρόκειται να κάνει συναλλαγές για προσωπικά αναξιοκρατικά βολέματα τυχοδιωκτών, όπως έγινε εις βάρος μας στο παρελθόν από νυν τρόφιμους των Κεντρικών Φυλακών. Η δε σύζυγός του, η Ζαχαρούλα, μια πολύ αξιοπρεπής, αξιοσέβαστη και γλυκύτατη φιλόλογος με βαθιά αγάπη για τα βιβλία, την Ελληνική παιδεία και τον Ελληνικό πολιτισμό, ουδέποτε θα μπορούσε να είχε οποιαδήποτε σχέση με αγοραπωλησίες Αρχιεπισκοπικών φιλέτων.

Αυτήν την Κυριακή θα αποφασίσουμε σε ποιον από τους δύο υποψηφίους θα εμπιστευτούμε το μέλλον της Πατρίδας μας. Δεν επιλέγουμε και δεν ψηφίζουμε κόμματα αλλά, επιλέγουμε μεταξύ αυτών των συγκεκριμένων δύο, το άτομο που θα θέλαμε να αναλάβει την προεδρεία της Δημοκρατίας μας. Πιστεύω ότι ο Σταύρος είναι ο νέος, έντιμος, μορφωμένος και ανεξάρτητος άνθρωπος που όλοι επιθυμούμε να έχουμε ως πρόεδρο, ως ηγέτη, όταν σκεφτόμαστε ανοικτόμυαλα, απεγκλωβισμένοι από τα κομματικά μαντριά και το απαρχαιωμένο κατεστημένο, βεβαίως με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της Κύπρου μας.

* Ο Πέτρος Κωμοδρόμος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy