Γιατροί σχολάνε από τις 11 το πρωί…

Ευθύνη του Υπουργείου Υγείας να διερευνήσει τις καταγγελίες

Καταγγελίες ότι κάποιοι ιατροί γενικής ιατρικής των εξωτερικών ιατρείων σταματούν να εξετάζουν ασθενείς από τις 11 το πρωί, πολλές φορές, με τη δικαιολογία ότι έχουν συμπληρώσει τον ανώτατο αριθμό εξετάσεων (30-35 ασθενείς ημερησίως) δέχθηκε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων.

Για να διαπιστώσει του λόγου των καταγγελθέντων το αληθές, έστειλε… «παρατηρητές» στα ιατρικά κέντρα για να δουν εάν όντως αυτό συμβαίνει. «Οποιαδήποτε παρατυπία ορθώς καταγγέλλεται», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας. Χαρακτηρίζει ωστόσο την τακτική που ακολούθησαν οι οργανωμένοι ασθενείς προς επιβεβαίωση των καταγγελιών ως ανάρμοστη και τους καλεί να δουν και τις περιπτώσεις όπου οι γιατροί πολλές φορές εξετάζουν ακόμη και 70 ασθενείς την ημέρα!

Ο Δρ Κούμας αναφέρει ότι «η συντεχνία έχει ακούσει για αυτά τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε κάποια εξωτερικά ιατρεία, τα έχει διερευνήσει και έχει διαπιστώσει πως δεν αφορούν μέλη της». Μιλώντας στη «Χ» ο πρόεδρος των Οργανωμένων Ασθενών, Μάριος Κουλούμας, αναφέρθηκε στις καταγγελίες που δέχθηκε η Ομοσπονδία λέγοντας συγκεκριμένα ότι διαπιστώθηκε σε κάποια περίπτωση ότι ο γιατρός σταμάτησε να εξετάζει ασθενείς από τις 11 το πρωί επειδή είχε συμπληρώσει το όριο των εξετάσεων που καλείται να διενεργεί σε ημερήσια βάση και ενώ άλλοι ασθενείς ανέμεναν να εξεταστούν.

Ο Μάριος Κουλούμας ξεκαθάρισε πως η Ομοσπονδία τάχθηκε και τάσσεται υπέρ του μέτρου αφού αυτό επιβάλλουν οι διεθνείς πρακτικές για την προσφορά ποιοτικών Υπηρεσιών Υγείας. Ωστόσο, συμπλήρωσε, όταν καθορίζεται ένα όριο εξετάσεων ημερησίως αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι ο γιατρός κατανέμει με τέτοιο τρόπο το χρόνο του (στο πλαίσιο του ωραρίου εργασίας του) ώστε οι υπηρεσίες που προσφέρει να είναι ποιοτικές. Θα πρέπει δηλαδή να αφιερώνει τον απαιτούμενο χρόνο στον ασθενή του.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδίας, ο κ. Κουλούμας είπε ότι σχετικά θα ενημερωθεί το Υπουργείο Υγείας αλλά και η ΠΑΣΥΚΙ ενώ, τόνισε, θα ζητηθεί όπως γίνει ένας σωστός και λειτουργικός σχεδιασμός για την κατανομή του χρόνου εργασίας των γιατρών.

O Σωτήρης Κούμας από τη δική του πλευρά επανέλαβε πως πρώτη η συντεχνία καταγγέλλει φαινόμενα παράτυπα που επισυμβαίνουν στα νοσοκομεία, ωστόσο είπε είναι αντιδεοντολογικό και ανάρμοστο να κατασκοπεύονται οι γιατροί από τους οργανωμένους ασθενείς. «Γιατί δεν πέρασαν οι… παρατηρητές από την εντατική, από το ακτινολογικό της Λεμεσού για να δουν πώς εργάζονται εκεί οι ιατροί; Γιατί δεν καταγγέλλουν την υποστελέχωση των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο της Λευκωσίας, όπου λόγω της κατάστασης κινδυνεύουν να κλείσουν χειρουργεία;» Θα αναμέναμε, είπε, από τους οργανωμένους ασθενείς «αφού αναλαμβάνουν αυτόν τον άχαρο ρόλο να κάνουν τις καταγραφές και τις εισηγήσεις τους για την πλειοψηφία των ιατρών που υπερβάλλουν εαυτόν, καθημερινά, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε τέλος πως ο ιατρικός κόσμος δεν αποδέχεται από κανέναν να του υποδεικνύει πώς θα ασκεί την ιατρική πράξη. «Αν οι ασθενείς υποβάλλουν στους γιατρούς πώς θα κάνουν τη δουλειά τους, τότε να τους δώσουμε τα στηθοσκόπια…»

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy