Γιλντιρίμ: Μπορούμε να εξουδετερώσουμε κάθε απειλή σε Μεσόγειο και Αιγαίο

Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα, και λίγα 24ωρα μετά το αυστηρό μήνυμα Τουσκ να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, προειδοποίησε πως η χώρα του μπορεί «να εξουδετερώσει κάθε απειλή».

Εγκαινιάζοντας ένα υποβρύχιο νέας γενιάς στο Γκιολτζούκ του Μαρμαρά, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για κάποιους που «στήνουν παγίδες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, επωφελούμενοι από τις περιστάσεις, την ώρα που η Άγκυρα πολεμά την τρομοκρατία, εντός κι εκτός συνόρων».

«Ξεκαθαρίζω από αυτό το βήμα: Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, η Τουρκία με το Πολεμικό Ναυτικό της, κάτω από κάθε είδους συνθήκη, έχει την δυνατότητα να εξουδετερώσει κάθε είδους απειλή. Κανείς να μην έχει λανθασμένους υπολογισμούς», είπε ο Γιλντιρίμ, με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα star να σημειώνει πως η προειδοποίηση αυτή έχει παραλήπτη τη Λευκωσία.

Η τοποθέτηση Γιλντιρίμ έρχεται μάλιστα λίγες ώρες μετά το κάλεσμα για πολεμική ετοιμότητα που απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν.

«Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση αν και δεν υπάρχει τώρα άμεση ανάγκη. Είμαστε στις παραμονές μιας νέας αντίστασης. Μετά τις συσκέψεις που κάναμε με τη στρατιωτική ηγεσία και αν κληθεί ο λαός μας με φύλα πορείας, ο λαός θα σπεύσει, με πρώτο εμένα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος το Σάββατο.

Είχε προηγηθεί η έκδοση δυο Navtex δεσμεύοντας αφενός θαλάσσια ζώνη στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη και αφετέρου περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.

Κι όλα αυτά την ώρα που δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας χαρακτηρίζει προβοκάτσια των Ελληνοκυπρίων, το σκηνικό έντασης που σημειώθηκε την Παρασκευή με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ.

Στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας αναφέρθηκε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές οποιοσδήποτε επιχειρήσει τσαμπουκά στο Αιγαίο… Έχουμε ισχυρό στόλο και αεροπλάνα».

«Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας, υπάρχουν όρια που η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν ανέχεται να τα υπερβεί κανείς (…) δεν είμαστε στο ’90, είμαστε πολύ ισχυροί στρατιωτικά, με διεθνώς ισχυρή θέση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε πως «εξετάζουμε όλα τα σενάρια, και το χειρότερο… Οι πολύ προκλητικές δηλώσεις και δράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα, τα ατυχήματα μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκές και μετά άντε να γυρίσεις πίσω».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy