Γιλντιρίμ: Η συμφωνία για το προσφυγικό «παγώνει» μόνο με την Ελλάδα

«Η αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών “πάγωσε” μόνο με την Ελλάδα και όχι με την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στον τουρκικό σταθμό  NTV.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, αναφερόμενος στην αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα που ήρθε ως «αντίποινα» στην απόφαση για τους 8 στρατιωτικούς, ο Τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι: «Η εν λόγω απόφαση σε καμία περίπτωση δεν αφορά την Ευρώπη, μόνο την Ελλάδα».

Την ίδια θέση υποστήριξε νωρίτερα Τούρκος αξιωματούχος, τα στοιχεία του οποίου δεν κατονομάστηκαν, στην εφημερίδα Hurriyet. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει όσα προβλέπονται στη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεισδοχή των προσφύγων, παρά την αναστολή της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα», ανάφερε.

«Έχουμε μια συμφωνία με την ΕΕ, και θα την τηρήσουμε στο ακέραιο», συμπλήρωσε. «Η αναστολή της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεάσει στην πράξη τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία προχώρησε στην αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαιτίας της άρνησης της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη. Έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία και εφαρμόζεται. Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς την Ελλάδα», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy