Γιοχάνες Χαν: Η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική

Η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έχει γυρίσει την πλάτη της στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον προς το παρόν, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ αρμόδιος για τις σχέσεις με την Άγκυρα, προσφέροντας αντ` αυτού την προοπτική οικονομικής συνεργασίας αν μπορέσουν οι δύο πλευρές να αποκαταστήσουν τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει σήμερα συνέντευξη που του παραχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ, το Σάββατο, μετά από συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Μάλτα και όπου Γαλλία και Γερμανία ηγήθηκαν προσπαθειών για να γίνουν σκέψεις για μια νέα συμφωνία με την Άγκυρα στη βάση δεσμών εμπορίου και ασφάλειας.

«Είναι σαφές σε όλους, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική», ανέφερε στη συνέντευξή του ο κ. Χαν.

«Το επίκεντρο της σχέσης μας πρέπει να είναι κάτι άλλο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια επανεκκίνηση κάποιας μορφής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι ο ίδιος από τον Ιανουάριο πέρυσι, δεν έχει οποιεσδήποτε συναντήσεις για την οικονομία με την Τουρκία, κάτι που είναι σύνηθες κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η ενταξιακή διαδικασία δεν έχει παγώσει επίσημα αλλά οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα να τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες με ορισμένους να δηλώνουν ότι η Τουρκία δεν πληροί πλέον τα δημοκρατικά κριτήρια για να θεωρείται ως υποψήφιο κράτος μέλος, πόσο μάλλον πλήρες μέλος της ΕΕ.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξη την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να περιμένει έξω από την πόρτα της Ευρώπης για πάντα και ότι θ` αφήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αν, η κατά τον ίδιο αυξανόμενη Ισλαμοφοβία και εχθρότητα από ορισμένα κράτη μέλη, συνεχιστεί.

Ο κ. Χαν ανέφερε ακόμη στο πλαίσιο της συνέντευξης του θα παρουσιάσει έκθεση ως τις αρχές του επόμενου χρόνου στις κυβερνήσεις της ΕΕ για να διασαφηνιστεί η κατάσταση της Τουρκίας αναφορικά με το μπλοκ.

Η έλλειψη του επείγοντος δείχνει την απροθυμία των κρατών μελών της ΕΕ να προκαλέσουν τον θυμό της Άγκυρας, δεδομένου ότι βασίζονται στην Τουρκία για να κρατήσει τους μετανάστες από το να έρθουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Όμως, ο κ. Χαν είπε ότι οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου, οι μαζικές φυλακίσεις και η συρρίκνωση των πολιτικών δικαιωμάτων έχει κάνει προς το παρόν σχεδόν αδύνατη την τήρηση από πλευράς Τουρκίας των κριτηρίων για ένταξη στην ΕΕ.

Οι κανόνες της ΕΕ, πρόσθεσε, «δεν είναι διαπραγματεύσιμοι» και το μπλοκ δεν θα «διαχωρίσει την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την συζήτηση.

«Δεν υπάρχει μορφή Τουρκικής δημοκρατίας. Υπάρχει μόνο δημοκρατία. Οι Τούρκοι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα για να ζουν με ελευθερία, όπως έχουν οι Ευρωπαίοι», ανέφερε ο κ. Χαν του οποίου αντιπροσωπεία έχει επισκεφθεί αντιφρονούντες στη φυλακή στην Τουρκία.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy