ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΗΣ: Να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και το μέλλον των παιδιών μας

 

 

•Νέο ξεκίνημα σηματοδοτεί η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Πάφου

 

 

Ως μια νέα αφετηρία για βελτίωση της δουλειάς του ΑΚΕΛ στην επαρχία της Πάφου θεωρεί τη Συνδιάσκεψη της ερχόμενης Κυριακής, ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Πάφου, Γιώργος Γιαλλούρης. Σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» τονίζει ότι η νέα Επαρχιακή Επιτροπή που θα εκλεγεί, θα έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις και θα καταδείξει αν το ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επαρχία της Πάφου. Ο Γ. Γιαλλούρης σημειώνει ακόμα ότι το έργο και το ρόλο του κόμματος στην επαρχία επηρέασαν αρνητικά οι καταδίκες δημοτικών αρχόντων του ΑΚΕΛ για ανάμειξή τους σε οικονομικά σκάνδαλα. Τονίζει ακόμη ότι ένα από τα πιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα στην επαρχία είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για εμπλοκή μελών στην εθελοντική δουλειά κι εκφράζει την ελπίδα όπως στη νέα Επαρχιακή Επιτροπή εκλεγούν και νέα μέλη που θα έχουν όρεξη για δουλειά.

 

 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

 

 

Για την Αριστερά το κύριο πρέπει να είναι η ποιοτική δράση, η συλλογική προετοιμασία και συμμετοχή και δευτερευόντως η προβολή

 

 

 

Την ερχόμενη Κυριακή πραγματοποιείται η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Πάφου. Πηγαίνετε σε αυτό το φόρουμ με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και των προοπτικών που έχετε ενώπιόν σας;

 

Νομίζω ότι η κάθε Συνδιάσκεψη έχει ως βασικό στόχο ένα νέο ξεκίνημα. Όχι ασφαλώς στο άγνωστο. Μέσα από την ενδοσκόπηση που κάνουμε κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας, και όχι μόνο, θέλουμε να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένη πορεία που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να πω ότι η Επαρχιακή Επιτροπή προχώρησε σε μερικές συνεδρίες της και έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Οφείλουμε να γίνουμε πιο ουσιαστικοί στις παρεμβάσεις μας, να ξαναδώσουμε περιεχόμενο στις κομματικές ομάδες βάσης, να αναπτύξουμε τη συντροφικότητα και τη συλλογικότητα που τα τελευταία χρόνια υποχωρούν, φάρος μας να είναι η ιδεολογία και οι θέσεις μας, να ανανεώσουμε με μια ομαλή διαδικασία το κόμμα μας σε όλα τα επίπεδα, να τολμήσουμε να δώσουμε λόγο και ρόλο στη νέα γενιά μελών του κόμματος. Θεωρώ πως η νέα Επαρχιακή Επιτροπή που θα εκλεγεί έχει τεράστιες προκλήσεις ενώπιόν της να αντιμετωπίσει. Θα καταδειχθεί μέσα από την υλοποίηση των αποφάσεών μας αν το κόμμα μας μπορεί να συνεχίσει να παίζει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο και στην επαρχία μας.

 

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΑΚΕΛ είναι η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της δουλειάς του. Αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν τη Συνδιάσκεψη;

 

Από την προηγούμενη απάντησή μου νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι θέλουμε να επανατοποθετήσουμε το ΑΚΕΛ και την οργανωμένη δράση στις προτεραιότητες του κάθε μέλους, αλλά και ευρύτερα του κάθε αριστερού. Στην κομματική μας οργάνωση ασχοληθήκαμε αρκετά με αυτά τα δύο στοιχεία της δουλειάς μας στα οποία αναφέρεστε. Αν διαβάσει κανείς τις «Θέσεις προς τη Συνδιάσκεψη» θα διαπιστώσει πολύ εύκολα ότι στόχος μας ήταν ακριβώς να επικεντρωθούμε σε στοιχεία της δουλειάς μας, τα οποία θα μας κάνουν καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς. Η οργανωτική δομή με το θεσμό των επιθεωρητών (στην πλειοψηφία τους εθελοντές) που έχουμε υιοθετήσει αποσκοπεί ακριβώς στην υλοποίηση αυτών των στοχεύσεων. Ο επιθεωρητής πρέπει να καθοδηγεί, να βοηθά στην παραγωγή πολιτικής, στην ανάδειξη τοπικών προβλημάτων, στην προώθηση και στην επίλυσή τους, πάντοτε βέβαια με την ενεργό συμμετοχή της ΚΟΒ. Η ΚΟΒ να ξαναγίνει το κύτταρο της αναδημιουργίας του κόμματός μας. Να πω ακόμα πως δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ουσιαστική αναβάθμιση των μορφωτικών μας συλλόγων, ώστε να καταστούν χώροι δημιουργίας, χώροι όπου θα κτυπά η καρδιά του Λαϊκού Κινήματος.

 

Πόσο αποτελεσματική είναι η παρέμβαση του ΑΚΕΛ στα προβλήματα τόσο της επαρχίας όσο και του δήμου της πόλης της Πάφου;

 

Πρέπει να πω ότι τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε πάρα πολύ, ώστε όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ να βρίσκονται με τον κόσμο σε καθημερινή βάση. Δεν είναι εύκολος στόχος, αφού συνεχώς ορθώνονται διάφορες δυσκολίες μπροστά τους.

 

 

Τα σκάνδαλα που εμφανίστηκαν στην Πάφο και οι καταδίκες δημοτικών συμβούλων του κόμματος επηρεάζουν την όλη προσπάθεια ανάκαμψης του κόμματος στην επαρχία;

 

Αλίμονο να μην επηρέαζαν. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ είναι αλήθεια πως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται στελέχη του ΑΚΕΛ με την έννοια ότι το κόμμα μας αγωνίζεται για τους απλούς, τους αδύνατους ανθρώπους. Ακόμα, είναι γεγονός ότι υπάρχει από διαφόρους κύκλους μια ιδιαίτερη ευαισθησία όταν κατηγορούνται στελέχη του ΑΚΕΛ. Από την άλλη δεν βλέπουμε την ίδια ευαισθησία όταν αφορούν στελέχη άλλων κομμάτων. Οι πρώτες καταγγελίες για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ από το ΑΚΕΛ έγιναν και τότε ζητήσαμε να γίνουν έρευνες. Όμως οι κύριοι λόγοι είναι άλλοι. Έχουν να κάνουν με την εσωστρέφεια που πολλές φορές μας κατατρώει και μας εκτροχιάζει από την ουσία των ζητημάτων. Είναι η απογοήτευση που συσσωρεύτηκε μετά το 2013 σε στελέχη και μέλη του κόμματος και ιδιαίτερα ανάμεσα στο σώμα των εθελοντών. Είναι η περιορισμένη δράση του κόμματος πέραν της κομματικής και επομένως η αδυναμία εμπλοκής περισσότερων μελών στη δράση του κόμματος, να νιώσουν ότι είναι χρήσιμοι και παραγωγικοί. Ένας οργανισμός όπως το ΑΚΕΛ έμαθε ότι ο έμμισθος μηχανισμός θα μεριμνήσει για τα πάντα. Σήμερα που στην επαρχία μας λειτουργούμε με ελάχιστο αριθμό εμμίσθων, αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει. Οπότε πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα των μελών του κόμματος και αυτό δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή, εμπιστοσύνη στους νέους ρόλους που καλείται το κάθε στέλεχος της Γραμματείας και της Επαρχιακής Επιτροπής να αναλάβει.

 

Πολλοί εντοπίζουν μια άλλη αδυναμία, αυτή της ιδεολογικής και πολιτικής επιμόρφωσης στελεχών και μελών του κόμματος. Στην Πάφο διαφοροποιείται η κατάσταση; Και αν όχι, πώς σκοπεύετε να την αντιμετωπίσετε;

 

Αυτό που λέτε ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς στην προσπάθειά μας να υλοποιούμε διαφόρους οργανωτικούς στόχους πολλές φορές αμελούμε να αποδώσουμε τη βαρύτητα που χρειάζεται στην ιδεολογική δουλειά του κόμματος. Η πολιτική δράση δεν αρκεί. Χρειάζεται και η ιδεολογική δουλειά. Αυτός ο στόχος όμως, ακριβώς επειδή είναι παγκύπριο το φαινόμενο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. Καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες με την ενίσχυση του Μορφωτικού Γραφείου, το οποίο έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα αρκετές πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε την ιδεολογική μας δουλειά. Πρέπει πλέον να είναι βασικό μέρος της ευθύνης λειτουργίας κάθε επαρχιακής οργάνωσης και ασφαλώς οφείλουμε να την επαναφέρουμε ως προτεραιότητα, ώστε πολιτική και ιδεολογική δράση να αλληλοσυμπληρώνονται και να βοηθούν το κόμμα να υλοποιεί τους στόχους του. Ασφαλώς βοήθεια μπορεί να μας προσφέρει και η αξιοποίηση της τεχνολογίας και του διαδικτύου, ώστε να γίνεται πιο μεθοδική και συστηματική επιμόρφωση των μελών και στελεχών μας.

 

 

Μια άλλη αδυναμία που εντοπίζουν πολλοί αφορά την προβολή των θέσεων του κόμματος προς τα έξω, ώστε να γίνουν κτήμα όλου του λαού. Κι αυτό επιβάλλεται λόγω του πεδίου που υπάρχει στα ΜΜΕ. Αυτό θα απασχολήσει το κόμμα;

 

Καταβάλλονται πάρα πολλές προσπάθειες και πρέπει να πω ότι στην Πάφο λειτουργούν αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αξιοποιούμε δεόντως, όπως και εργαλεία του διαδικτύου. Το ΑΚΕΛ είναι ζωντανός οργανισμός που με τις οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος δημιουργεί σε πολλά επίπεδα (πολιτικές δράσεις, πολιτιστικές παρεμβάσεις, αθλητική δραστηριότητα κ.λπ.). Αυτά ακριβώς πρέπει να προβάλλονται με συνέπεια, ώστε και ο λαός να πειστεί ότι πράγματι η Αριστερά έχει δράση και δεν θυμάται τον κόσμο μόνο όταν έχει εκλογές. Για να είμαστε ειλικρινείς όμως, για την Αριστερά το κύριο πρέπει να είναι η ποιοτική δράση, η συλλογική προετοιμασία και συμμετοχή και δευτερευόντως η προβολή. Δυστυχώς, στον κόσμο που ζούμε με τους έντονους ρυθμούς και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, η εικόνα κυριαρχεί και η οποία πολλές φορές αξιοποιείται από τους εχθρούς της Αριστεράς, που ελέγχουν τα ΜΜΕ, για αλλότριους σκοπούς.

 

Θα προκύψει κάτι καινούριο σε αυτή τη Συνδιάσκεψη;

 

Από κάθε Συνδιάσκεψη κάτι καινούργιο προκύπτει. Σίγουρα στην επαρχιακή μας οργάνωση αναμένουμε ότι τουλάχιστον σε επίπεδο Επαρχιακής Επιτροπής θα προκύψει μερική ανανέωση του σώματος και προσδοκούμε ότι τα νέα μέλη της θα έχουν όρεξη για δουλειά με στόχο μέσα από συλλογική προσπάθεια να πάρουμε μερικά βήματα μπροστά το κόμμα της εργατικής τάξης. Περιμένει πολλή δουλειά τα μέλη της νέας Επαρχιακής Επιτροπής, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία που πλησιάζουν και οι προεδρικές εκλογές. Ταυτόχρονα θα θέσουμε σε λειτουργία τις δύο Επιτροπές, Πόλης και Υπαίθρου, που είναι και καταστατική υποχρέωση, όπως και την έγκριση της δημιουργίας μιας νέας Περιφερειακής Οργάνωσης της Πόλης Χρυσοχούς, η οποία θα καλύπτει μια μεγάλη περιοχή άνω των 15 κοινοτήτων.

 

 

Πάντα υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης

 

Υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης της δουλειάς του κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος;

 

Πάντοτε υπάρχουν. Και τέλεια να τα κάνουμε, πρέπει να μην είμαστε ικανοποιημένοι και πάντοτε να απαιτούμε το καλύτερο. Η αισιοδοξία, η στοχοπροσήλωση, η μεθοδικότητα και η πίστη στην ιδεολογία μας είναι τα εργαλεία για τη συνεχή βελτίωσή μας.

Θα ήθελα να καλέσω όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος σε συστράτευση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα που είναι μπροστά μας. Ο κόσμος αναμένει από τις δυνάμεις της Αριστεράς να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και το μέλλον των παιδιών μας.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy