Γιώργος Λιλλήκας: Διαφέρουμε από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου

Μετά τις αποχωρήσεις η Συμμαχία είναι το κόμμα με τα λιγότερα εσωτερικά προβλήματα

Συνέντευξη στον Δημήτρη Στρατή

«Οι εσωτερικές εκλογές στη Συμμαχία θα γίνουν για το σύνολο της ηγεσίας»

«Θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι τέλους στη συμμετοχή και των πέντε μερών του Συμβουλίου Ασφαλείας»

«Εάν μια πολιτική δύναμη απουσιάζει από εκλογικές διαδικασίες, περισσότερο με κλαμπ θα μοιάζει παρά με κίνημα»

Η Συμμαχία Πολιτών διαφέρει από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, ιδιαίτερα στις μνημονιακές αντιλήψεις, στις νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις και την κοινωνικοοικονομική πολιτική, τονίζει στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο Γιώργος Λιλλήκας. Χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των Προεδρικών απογοητευτικό, αξιολογώντας το σύνθημα της χαμένης ψήφου ως τον σημαντικότερο παράγοντα για την αποτυχία. Χωρίς ν’ αποκλείει τις συνεργασίες, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δηλώνει ότι το κόμμα του θα στηρίξει την κυβέρνηση εάν κινηθεί σε πνεύμα συναίνεσης.

Ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον του Γιώργου Λιλλήκα, αλλά και της Συμμαχίας Πολιτών, μετά τις προεδρικές εκλογές, δεδομένου του αποτελέσματος που συγκεντρώσατε;

Όντως το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Και το κρίναμε ως αποτυχία. Στα σώματα της Συμμαχίας έχουμε ολοκληρώσει ένα διάλογο -σε όλες τις επαρχιακές επιτροπές- σε διευρυμένη σύνθεση. Θα συγκληθεί επίσης και ένα καταστατικό και πολιτικό συνέδριο στη βάση της εισήγησης της Γραμματείας που επικυρώθηκε χθες, Σάββατο, στην Ανώτατη Σύγκλητο. Θα διεξαχθεί επίσης εκλογικό συνέδριο, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε καμιά καταστατική υποχρέωση. Δεν λήγει η θητεία της υφιστάμενης ηγεσίας δηλαδή, ωστόσο θα πραγματοποιηθεί εκλογικό συνέδριο μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο.

Το πολιτικό μέλλον του Γιώργου Λιλλήκα πρέπει να πω ότι δεν με απασχόλησε ποτέ και δεν με απασχολεί. Με απασχολούν τα προβλήματα που ο τόπος έχει ν’ αντιμετωπίσει και θέλω να συμβάλω στην επίλυσή τους. Το πολιτικό μέλλον της Συμμαχίας Πολιτών θεωρώ ότι είναι ευοίωνο. Οι προεδρικές εκλογές έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα και δεν έχουν σε τίποτε να μοιάσουν είτε με τις ευρωεκλογές είτε με τις βουλευτικές. Το γεγονός ότι όλα τα στελέχη της Συμμαχίας παρευρίσκονται σε όλες τις εκλογικές συνελεύσεις, μετεκλογικά, αποδεικνύει και τη βούλησή τους να εργαστούν για την ανάπτυξη και διεύρυνσή της. Θεωρώ ότι μετά τις αποχωρήσεις που είχαμε στην προεκλογική περίοδο από μια ομάδα στελεχών που στήριξε την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, ίσως η Συμμαχία Πολιτών να είναι το πολιτικό κίνημα που έχει τα λιγότερα εσωτερικά προβλήματα.

Μια από τις αποχωρήσεις, ωστόσο, έγινε και στον δεύτερο γύρο από την βουλευτή Άννα Θεολόγου. Θεωρείτε, εκ των υστέρων, ότι θα έπρεπε να τροχοδρομηθούν άλλες διαδικασίες ή αποφάσεις, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη συνοχή της Συμμαχίας;

Ένα πολιτικό κίνημα όπως και μια οργανωμένη κοινωνία λειτουργούν με τους κανόνες της δημοκρατίας. Όταν η απόφαση οποιουδήποτε στελέχους ή βουλευτή εξασφαλίζει 1 ψήφο στις 11 της Γραμματείας ή 1 ψήφο στις 187 στην Ανώτατη Σύγκλητο, θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει επιμονή στην επιβολή μιας πολύ μικρής μειοψηφίας απέναντι σε μια τεράστια πλειοψηφία. Αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα πολιτικό κίνημα και καμιά οργανωμένη κοινωνία. Απ’ εκεί και πέρα θεωρώ ότι ο κάθε βουλευτής ή πολιτικό πρόσωπο είναι ελεύθερος να πράξει όπως κρίνει ο ίδιος. Όλοι μας όμως στο τέλος της ημέρας θα κριθούμε για το πώς τοποθετούμαστε και για το πώς ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους.

Ποια είναι η πρώτη αποτίμηση που γίνεται στα σώματα της Συμμαχίας για τις εκλογές;

Η πρώτη αποτίμηση που γίνεται σε όλες τις επαρχίες είναι ότι δούλεψε ισοπεδωτικά για μας το σύνθημα της χαμένης ψήφου, το οποίο οικοδομήθηκε έντεχνα με προπαρασκευασμένες δημοσκοπήσεις από τον Ιούλιο, προτού αρχίσουν οι πολιτικές δυνάμεις ή τα κανάλια να κάνουν δικές τους δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει σαν μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό ήταν η κύρια αιτία. Απ’ εκεί και πέρα είδαμε και οργανωτικές αδυναμίες, αλλά και τα ζητήματα που είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε από πλευράς χρηματοδότησης της εκστρατείας. Θα προσέξατε ότι ήταν μια πολύ λιτή εκστρατεία από πλευράς δαπανών. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όμως ο κύριος παράγοντας, κάτι που φάνηκε σε όλες τις επαρχίες, ήταν το επιχείρημα της χαμένης ψήφου.

H δική σας προεδρία θα τεθεί στη διάθεση των σωμάτων;

Ναι. Η πρόταση που κατέθεσα στη γραμματεία και η οποία υιοθετήθηκε είναι ότι οι εκλογές στη Συμμαχία θα πρέπει να γίνουν για το σύνολο της ηγεσίας. Προέδρου, αναπληρωτή προέδρου, αντιπροέδρων, της πολιτικής συγκλήτου κ.λπ.. Θα πρέπει όλοι να τεθούμε υπό την κρίση των μελών μας.

Τα υπόλοιπα κόμματα του «ενδιάμεσου» χώρου πραγματοποιούν συναντήσεις για να δρομολογήσουν τη μελλοντική τους συνεργασία. Πιστεύετε ότι θα ήθελαν μια συνεργασία μαζί σας;

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θέλουν ή όχι μαζί μου συνεργασία. Εγώ θεωρώ ότι η κάθε πολιτική δύναμη έχει την αυτοτέλεια και την αυτονομία της. Εξάλλου έχουμε πάρα πολλές διαφορές μεταξύ μας όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική πολιτική. Και αυτό θα διαφανεί και στο Κοινοβούλιο. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία η φιλοσοφία η δική μας έχει μεγάλη απόσταση από τη φιλοσοφία κάποιων άλλων κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Ιδιαίτερα όσον αφορά μνημονιακές αντιλήψεις, νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις στα ζητήματα της οικονομίας και το τι εννοεί ο καθένας από εμάς ως κοινωνική δικαιοσύνη. Από κει και πέρα εμείς θα συνεχίσουμε πάνω στην ίδια πολιτική φιλοσοφία, με τις ίδιες προσεγγίσεις όσον αφορά την κοινωνία και την οικονομία αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να γίνουν. Θα αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, από τη μια, αλλά ταυτόχρονα με θετικές προτάσεις. Εάν η κυβέρνηση κινηθεί σε πνεύμα συναίνεσης και είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις μας, εμείς θα την στηρίξουμε.

Το επόμενο μεγάλο εκλογικό στοίχημα για τα πολιτικά κόμματα είναι οι ευρωεκλογές. Ποιους στόχους θέτετε;

Δεν έχουμε ακόμα συζητήσει το θέμα των ευρωεκλογών. Με την ολοκλήρωση των συνεδρίων, ωστόσο, αυτό θα είναι το πρώτο ζήτημα που θα έχει να σχεδιάσει και ν’ αποφασίσει η επόμενη ηγεσία που θα εκλεγεί. Η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι μια πολιτική δύναμη οφείλει να συμμετέχει στις πολιτικές διαδικασίες, καταθέτοντας τις θέσεις της και προσπαθώντας να πείσει την κοινωνία των πολιτών για την ορθότητα των θέσεών της. Διαφορετικά, εάν μια πολιτική δύναμη απουσιάζει από εκλογικές διαδικασίες περισσότερο με κλαμπ θα μοιάζει παρά με κίνημα.

Θα επιδιώξετε κάποιες συνεργασίες πέραν του λεγόμενου ενδιάμεσου;

Δεν το έχουμε συζητήσει, αλλά είμαστε έτοιμοι για συνεργασίες και δεν το λέω τυπικά. Πρέπει να σας πω ότι γινόμαστε δέκτες μηνυμάτων από οργανωμένα σύνολα και πολίτες, κάποιοι έχουν ήδη ενταχθεί στη Συμμαχία Πολιτών μετά τις εκλογές και κάποιοι θέλουν να συζητήσουμε για συνεργασίες. Δύο είναι τα πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τη νέα ηγεσία. Το ένα, όπως το αναφέρατε, είναι οι ευρωεκλογές και το δεύτερο είναι τα ζητήματα συνεργασιών. Θα κάνουμε αυτό το διάλογο, αλλά οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα ηγεσία.

Πώς αποτιμάτε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ; Σας βρίσκουν σύμφωνο οι μέχρι τώρα χειρισμοί της κυβέρνησης;

Όσον αφορά το Κυπριακό, να πω ότι την απόλυτη ευθύνη για το αδιέξοδο την φέρει η τουρκική αδιαλλαξία. Όπως και διαχρονικά, για τη μη λύση του Κυπριακού. Θεωρώ ότι τα λάθη που έγιναν ήταν η αποδοχή της σύγκλησης μιας διάσκεψης με τη σύνθεση και τη μορφή που έλαβε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά. Θα έπρεπε, και το είχα πει με έγγραφό μου από τον Οκτώβρη του 2016 στο Εθνικό Συμβούλιο, ν’ αποφευχθεί η δική μας συμμετοχή σε μια τέτοια διάσκεψη. Για μένα ήταν προδιαγεγραμμένο το τέλος της. Μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά και με τη νέα προσέγγιση της Τουρκίας, που είναι πολύ πιο επιθετική σε βαθμό χρήσης στρατιωτικών μέσων και απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στη Συρία και τους Κούρδους, θεωρώ ότι πλέον το Κυπριακό μπαίνει σε μια άλλη βάση. Και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε ως ένα ζήτημα που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία μόνο. Θεωρώ ότι η Τουρκία το έχει ενσωματώσει εδώ και καιρό, σε μια ευρύτερη γεωστρατηγική της προσέγγιση και ως τέτοιο πρέπει και μεις να το αντιμετωπίσουμε. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να μπει το Κυπριακό σε μια τροχιά δίκαιης λύσης, θα πρέπει ν’ αλλάξουμε προσέγγιση. Θα πρέπει ρεαλιστικά και με πραγματιστικούς όρους να δούμε ποιοι είναι οι στόχοι της Τουρκίας. Να δούμε τι κινήσεις μπορούμε να κάνουμε με στόχο να προβληματίσουμε τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του για το κατά πόσο συμφέρει στην Τουρκία να συνεχίσει σ’ αυτή την αδιάλλακτη και επιθετική πολιτική στο Κυπριακό.

“Δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον μας υπό την απειλή των όπλων”

Υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών;

Κατά την άποψή μου δεν υπάρχουν προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών αυτή τη στιγμή. Επανέναρξη των συνομιλιών με την επιθετικότητα της Τουρκίας θα είναι σαν να δεχόμαστε υπό την απειλή των όπλων να διαπραγματευτούμε το μέλλον μας. Κανένα σοβαρό κράτος, κανένας λαός, δέχεται να διαπραγματευτεί υπό την απειλή πολέμου το μέλλον του. Κατά συνέπεια αυτό που πρέπει να κάνουμε σ’ αυτή τη φάση είναι να επιδιώξουμε τη συνέχιση των βασικών αρχών επίλυσης του Κυπριακού σ’ ένα πλαίσιο προετοιμασίας και αναζήτησης κοινού εδάφους. Σίγουρα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν οι συνομιλίες, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια σύνθεση των μερών που έλαβαν μέρος στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά. Θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι τέλους στη συμμετοχή και των πέντε μερών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό θέλει προετοιμασία, θέλει αρκετή διπλωματική δουλειά από μέρους μας.

Και θα πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε και τα μέτωπα όλα που έχει ανοίξει η Τουρκία και με τις ΗΠΑ και με ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς όταν είσαι μικρό κράτος επιβάλλεται να είσαι πολύ αποτελεσματικό, πολύ πιο έξυπνο και σίγουρα δεν επιτρέπονται οι αυτοσχεδιασμοί. Και ελπίζω αυτό το μάθημα να το έχουμε λάβει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy