ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ: Ανησυχεί η νέα μεταμόρφωση του Προέδρου

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Στο θέμα Έιντε ο κ. Αναστασιάδης μίλησε όπως ακριβώς εκείνοι τους οποίους επέκρινε

Συνέντευξη στη Μαρία Φράγκου

Κι εκεί που όλα έδειχναν πως οι συνομιλίες στο Κυπριακό βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, μια μικρή ακτίδα φωτός αναπτέρωσε την ελπίδα. Αυτή την ελπίδα, ωστόσο, έσπευσε να «σκοτώσει» ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με δηλώσεις του για «οπαδούς της όποιας λύσης» και άλλα συναφή, ανοίγοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει προεδρικών εκλογών.

Για αυτά και άλλα πολλά μιλήσαμε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη. Και με μία πρόταση στέλνει το μήνυμα της Εζεκίας Παπαϊωάννου προς τον κ. Αναστασιάδη. Η στάση του στο Κυπριακό κρίνεται, όχι στη βάση των καταγγελιών ή επικρίσεων της αντιπολίτευσης προς το πρόσωπό του.

Υπονομεύεται από τις πράξεις και ενέργειές του, που μαρτυρούν μετάλλαξη θέσεων στο Κυπριακό.

δάκρυα

•Μέσα από μια τέτοια προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως αν την ευθύνη για τη μη λύση την φέρει η άλλη πλευρά, οι κίνδυνοι να μας επιμεριστούν ευθύνες είναι τεράστιοι

•Ουδείς θα κρίνει τον Πρόεδρο -περιλαμβανομένων των διεθνών παρατηρητών στο Κυπριακό- στη βάση του τι λέει η αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος θα κριθεί από τις πράξεις και ενέργειές του, αποκλειστικά, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό

Βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της διαδικασίας στο Κυπριακό;

Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια δύσκολη και κρίσιμη καμπή. Εδώ και αρκετούς μήνες παρουσιαζόταν μία στασιμότητα και διαφαινόταν ο κίνδυνος αδιεξόδου. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, έχουμε μια αντίθετη εικόνα. Μία βελτίωση, δηλαδή, της κατάστασης, δεδομένου του γεγονότος ότι έχει ανακοινωθεί πρόοδος, έστω κι αν αυτή δεν κρίνεται ικανοποιητική. Κι αυτή η πρόοδος έχει ανακοινωθεί και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν, παρά τις δυσκολίες που έχουν προστεθεί αυτό το χρονικό διάστημα και δεν πρέπει να τις υποτιμούμε, εντούτοις έχει διαφανεί μία ακτίδα φωτός πάνω στην οποία πρέπει να κτίσουμε για να πετύχουμε περισσότερη πρόοδο που θα επιτρέψει την υλοποίηση του επιδιωκόμενου στόχου για την επίτευξη συνολικής λύσης που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει το λαό μας.

Αφού έχει διαφανεί πρόοδος, πώς εξηγείτε τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας; Όπως επίσης και την προσπάθειά του να προσεγγίσει τον ενδιάμεσο χώρο με τη ρητορική του;

Πρόκειται ακριβώς για μια ακόμη αντίφαση. Η ρητορική του Προέδρου της Δημοκρατίας, και όχι μόνο, παρουσιάζεται διαφοροποιημένη. Όντως παρουσιάζεται με τρόπο που δημιουργεί για μια ακόμη φορά, δυστυχώς, την εντύπωση και την εικόνα, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα μεταμόρφωση, προεκλογικού χαρακτήρα, του Προέδρου και της παράταξης από την οποία προέρχεται. Κι έχουμε δημόσια εκφράσει την έντονη ανησυχία μας για αυτά τα πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής, τα οποία φαίνεται να καταγράφουν αυτή τη μετάλλαξη.

Κι αυτή η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας αγγίζει και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ στο Κυπριακό. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί;

Έχουμε έντονες ανησυχίες από αυτή την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς, την καινούρια μεταμόρφωση, του Προέδρου. Ένα από τα δείγματα γραφής, ακριβώς, της αλλαγής στάσης ήταν και ο τρόπος αντίδρασης του κ. Αναστασιάδη, έναντι του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ. Αντέδρασε με τρόπο αντιπαραγωγικό κι επιζήμιο. Μίλησε ακριβώς όπως άλλοι, τους οποίους επέκρινε. Κι αναφέρομαι στις ηγεσίες του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Ακολούθησε τη δική τους συνταγή, ενώ θα μπορούσε να ακολουθήσει μία άλλη διαδρομή. Για μέρες απειλούσε δημόσια, έξω από τα διπλωματικά θέσμια, για αποστολή καταγγελτικής επιστολής του κ. Έιντε στον κ. Γκουτέρες. Τελικά φαίνεται ότι ενώ έχει αποσταλεί επιστολή, καμία αναφορά στον κ. Έιντε δεν γίνεται.

Γιατί, πιστεύετε;

Προφανής λόγος και της συγκεκριμένης αντίδρασης του κ. Αναστασιάδη είναι πως είχε να κάνει περισσότερο με λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και όχι σε μια προσπάθεια διόρθωσης κακώς εχόντων, που ενδεχομένως να μη βοηθούν την προσπάθεια λύσης.

Και με αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω ακόμα μια φορά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάθε λόγο, όπως κι όλοι εμείς, να θέλει και να επιθυμεί -και είναι ευθύνη του πρωτίστως- να καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κάποιος θα μπορούσε, όμως, να πει πως ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ δεν δέχεται για πρώτη φορά κριτική. Και από άλλους, όχι μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Έιντε βρέθηκε στο στόχαστρο και της δικής μας κριτικής στο παρελθόν, γιατί σε κάποιες των περιπτώσεων δεν ενήργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία στο Κυπριακό. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η ουσία είναι ο τρόπος που αντιδράς απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Αν οι προθέσεις και η στόχευσή σου είναι η υποβοήθηση της διαδικασίας, η αντιμετώπιση του προβλήματος ή αν πρόθεσή σου είναι να απευθυνθείς στους ψηφοφόρους. Και να ενεργήσεις με σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με τις προεδρικές εκλογές. Η αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ στην κριτική Έιντε, έδωσε και απάντηση. Πλήρης εμπιστοσύνη στον απεσταλμένο του.

Γιατί να θέλει να βρεθεί πιο κοντά στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ο Νίκος Αναστασιάδης;

Μα όταν ο κ. Αναστασιάδης φτάνει στο σημείο, απευθυνόμενος σε όλους όσοι τον επικρίνουν για έλλειψη συνέπειας και σταθερότητας στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ, να τους χαρακτηρίζει «οπαδούς της όποιας λύσης», τι να σκεφτείς; Αυτό λέει πολλά, ως προς τη μεταμόρφωση του κ. Αναστασιάδη.

Και δυστυχώς, και αυτό και άλλα που πηγάζουν μέσα από τη ρητορική αυτής της κυβέρνησης, επιτείνουν τις ανησυχίες μας για το μέλλον και για τους κινδύνους ή τις απειλές που είναι δυνατόν να βρεθούν μπροστά μας. Γιατί μέσα από μια τέτοια προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως αν την ευθύνη για τη μη λύση την φέρει η άλλη πλευρά, οι κίνδυνοι να μας επιμεριστούν ευθύνες είναι τεράστιοι.

Και κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που υπάρξει ναυάγιο στη διαπραγματευτική διαδικασία, θα ανοίξει το δρόμο για αποδυνάμωση της πολιτικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα μας καταστήσει λιγότερο ικανούς και αποτελεσματικούς στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τετελεσμένα στα κατεχόμενα. Λιγότερο ικανούς και στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ανοιχτή την προοπτική λύσης του Κυπριακού και στην προσπάθειά μας να αποτρέψουμε τετελεσμένα στην ΑΟΖ, να αποτρέψουμε ένσταση που δυνατόν να πλήξει την οικονομία της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει κατά νου ότι αφενός δεν έχουν κλείσει οι προοπτικές επίτευξης λύσης του Κυπριακού την επόμενη περίοδο, αφετέρου, όμως, ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι τεράστιας σημασίας η δική μας πλευρά να είναι και να φαίνεται έτοιμη για λύση.

Κι αυτό δεν υπονομεύεται από τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ ή της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, υπονομεύεται από τις πράξεις και ενέργειες της κυβέρνησης, από τις οποίες και κρίνεται. Και στο εσωτερικό, αλλά και από τους διεθνείς παρατηρητές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η κριτική σε βάρος του ΠτΔ αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική του θέση και φορτώνει την πλευρά μας με ευθύνες, απαντούν Προεδρικό και ΔΗΣΥ

Αποτελεί πρόκληση από μέρους της κυβέρνησης να προσπαθεί να βρει αποδιοπομπαίους τράγους, προληπτικά, για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες. Ουδείς θα την κρίνει -περιλαμβανομένων των διεθνών παρατηρητών στο Κυπριακό- στη βάση του τι λέει η αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος θα κριθεί από τις πράξεις και ενέργειές του, αποκλειστικά, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Νέα στρατηγική στο Κυπριακό επαγγέλλονται πολιτικά κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί. Εξαντλήσαμε τα περιθώρια για επίτευξη λύσης για να ακολουθήσουμε σήμερα νέα στρατηγική;

Ουδέποτε έχουμε ακούσει ποια είναι αυτή η νέα στρατηγική και ούτε και θα ακούσουμε. Εάν όλοι αυτοί αναφέρονται στον στρατηγικό στόχο για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτός έχει καθορισθεί εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, είναι γνωστή η δική μας θέση. Μια αλλαγή στον στρατηγικό στόχο, με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγήσει σε οριστικοποίηση και μονιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης. Εάν στρεψοδικήσουμε από αυτό που όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας έχουν συμφωνήσει, από αυτό που όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα στηρίζει διαχρονικά ως λύση του Κυπριακού, το μόνο που θα πετύχουμε είναι όχι απλά να ανοίξουμε παράθυρα, αλλά καμαρόπορτες για να υλοποιήσει η Τουρκία το σχεδιασμό της για οριστικοποίηση και μονιμοποίηση της κατοχής.

Με αυτή τη θέση προχωρούν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου στις Προεδρικές…

Το γεγονός ότι τα κόμματα αυτά προχώρησαν με παράδοξο, ας μου επιτραπεί να πω, τρόπο σε σύμπτυξη συνεργασίας χωρίς να διευκρινίσουν το πολιτικό πρόγραμμα του υποψηφίου, και ιδιαίτερα τις προγραμματικές του θέσεις επί του Κυπριακού, και με δεδομένο ότι η πλειοψηφία αυτών των κομμάτων έχει διακηρυγμένη θέση ενάντια στη ΔΔΟ, προκαλεί ανησυχία. Γιατί είναι πιθανόν, μια τέτοια θέση, τελικά, να είναι και η επίσημη πολιτική του υποψηφίου αυτών των κομμάτων. Με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται. Από κει και πέρα, αν δεν αναφέρονται στον στρατηγικό στόχο, αλλά στην τακτική που ακολουθούμε, τα παραδείγματα από το παρελθόν μιας ανάλογης συμπεριφοράς είναι εκεί και κρίνονται. Να θυμίσω μόνο το γεγονός ότι πέραν των 50 συναντήσεων Τζιωνή-Περτέφ, μετά τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, δεν απέδωσαν τίποτα. Ούτε μία τεχνική επιτροπή δεν συγκροτήθηκε ή μια ομάδα εργασίας δεν συστάθηκε.

Υποψηφιότητα που θα διανοίγει νέες προοπτικές και νέους ορίζοντες

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο ΑΚΕΛ και στον υποψήφιο που θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές…

Οι διαδικασίες αναμένεται να κορυφωθούν αυτό το μήνα στα όργανα του κόμματος και πολύ σύντομα, όπως έχει καθορισθεί, θα προχωρήσουμε και στις κομματικές ομάδες βάσης και στη συζήτηση και μέσα από μια πλέρια δημοκρατική διαδικασία οι ΑΚΕΛιστές θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Μέσα από το ειδικό συνέδριο στις αρχές του Ιούλη.Είναι πεποίθησή μας ότι υπάρχουν οι δυνατότητες το ΑΚΕΛ να έχει μια ελπιδοφόρα υποψηφιότητα νίκης που να διανοίγει νέες προοπτικές και νέους ορίζοντες για τον τόπο και το λαό μας.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.