Γιουνκέρ: Η Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει

Η Βρετανία πρέπει να δεσμευτεί να πληρώσει αυτά που «χρωστά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση της με τους 27, τη μετά-Brexit εποχή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Οι Βρετανοί ανακαλύπτουν, όπως κι εμείς, μέρα τη μέρα, νέα προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που αυτή η διαδικασία θα πάρει περισσότερο από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί» δήλωσε ο Γιουνκέρ σε ομιλία του στο Λουξεμβούργο.

«Δεν μπορούμε να βρούμε προς το παρόν έναν αληθινό συμβιβασμό σε ό,τι αφορά τις εναπομείνασες οικονομικές δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου το πράσινο φως για να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.

«Πρέπει να πληρώσουν, πρέπει να πληρώσουν. Δεν έχω εκδικητική διάθεση, δεν μισώ τους Βρετανούς» πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Για το θέμα της Καταλονίας, ο Γιουνκέρ τόνισε πως δεν θα ήθελε να τη δει ανεξάρτητη καθώς αυτό θα ενθάρρυνε κι άλλες περιοχές να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο και θα έκανε τη διοίκηση της ΕΕ πολύ πολύπλοκη.

«Εάν επιτρέψουμε στην Καταλονία- και δεν είναι καθόλου δική μας δουλειά- να αποσχιστεί, θα κάνουν κι άλλοι το ίδιο. Δεν το θέλω αυτό» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την «ανησυχία» του για τις αποσχιστικές τάσεις στην Ευρώπη. Ενθάρρυνε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να διασφαλίσει πως η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο.

Αναφορικά με το αίτημα της Καταλονίας για διαμεσολάβηση από την ΕΕ, υπογράμμισε πως η Κομισιόν δεν μπορεί να παρέμβει όταν το ζητά μόνο η μία πλευρά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy