Γιούνκερ προς ομογενείς Λονδίνου για Κυπριακό

«Η δέσμευση και συνεισφορά της Τουρκίας με συγκεκριμένους όρους σε μια συνολική επίλυση (του Κυπριακού) είναι κρίσιμη», αναφέρει επιστολή εκ μέρους του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ με παραλήπτη τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας του Λονδίνου Αντώνη Γερολέμου.

Όπως προσθέτει ο Πρόεδρος της Κομισιόν, η ΕΕ καλεί την Τουρκία «να συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις» μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας που αποσκοπούν σε μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ένωση.

«Το στάτους κβο του άλυτου Κυπριακού προβλήματος είναι απαράδεκτο και έχει διαρκέσει για υπερβολικά πολύ καιρό με αρνητικές συνέπειες για όλους τους Κυπρίους. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ ελπίζει σε μία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσει, στην πιο σύντομη ευκαιρία», συνεχίζει η επιστολή που υπογράφεται από συνεργάτη του κ. Γιούνκερ και φέρει ημερομηνία 14 Απριλίου.

Η επιστολή Γιούνκερ κλείνει με την επισήμανση του κοινού συμφέροντος της ΕΕ να επανενωθεί η Κύπρος και με την εξής παρατήρηση: «Η Κομισιόν παραμένει πεπεισμένη ότι τα κέρδη για όλους τους Κυπρίους από την επανένωση θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα κόστη των συμβιβασμών που αναπόφευκτα θα χρειαστεί να γίνουν από αμφότερες τις πλευρές».

Το γράμμα από τις Βρυξέλλες αποτελεί απάντηση σε προηγούμενη επιστολή του κ. Γερολέμου μετά από την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Αδελφότητας, η οποία είχε αποφασίσει «να ζητήσει επισήμως, εκ μέρους των εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η ΕΕ δεν παρεκκλίνει από τις αρχές οι οποίες θα πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές της σε σχέση με την Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας αντιπαρέβαλλε την καλή θέληση που επιδεικνύει η Κυπριακή Δημοκρατία με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την τουρκική πλευρά και καλούσε την Κομισιόν να ενεργήσει «υπέρ της δικαιοσύνης, με διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη μίας ελεύθερης, ενωμένης, ανεξάρτητης Κύπρου, ενός κράτους με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπου θα γίνονται σεβαστά και θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy