Γιούνκερ:Το τελικό σχέδιο συμφωνίας Brexit θα αντικατοπτρίζει την ενότητα των 27

Το τελικό σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που θα φθάσει στους Βρετανούς, θα αντικατοπτρίζει την ενότητα των 27 μελών της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Μιλώντας το πρωί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για το θέμα των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, στην παρουσία και του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ με το ΗΒ για το Brexit Μισιέλ Μπαρνιέ, ο κ. Γιούνκερ είπε πως στόχος είναι «να καταλήξουμε σε μια συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ, τόσο υπέρ του ΗΒ, όσο και υπέρ της ΕΕ». Πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τις προϋποθέσεις για μια τέτοια αποχώρηση», σημειώνοντας πως «πρέπει να φροντίσουμε να δράσουμε μεθοδικά, με διαφάνεια και ρεαλισμό».
 
 «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια δομημένη αποχώρηση του ΗΒ. Για αυτό έχουμε όλες αυτές τις διατάξεις που συμφωνήσαμε με το ΗΒ, τις έχουμε περιλάβει σε ένα σχέδιο κειμένου και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης των δικαιωμάτων των πολιτών.
 
Αυτό που θέλουμε είναι να οικοδομήσουμε μια εταιρική σχέση με το ΗΒ, να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται να επιτραπεί στο ΗΒ να επιλέξει μόνο συγκεκριμένους τομείς στους οποίους να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς.
 
Αφού αποφάσισε το ΗΒ να αποχωρήσει πρέπει να αποχωρήσει πραγματικά, και να αφήσουν πίσω τους οι Βρετανοί τις κοινές διατάξεις που ίσχυαν για όλους μας όλα αυτά τα χρόνια, σημείωσε ο κ. Γκούνκερ, σημειώνοντας πως πριν κάποιες μέρες η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπήρξε πιο σαφής ως προς το πώς βλέπει τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ με ΗΒ.
 
Και εμείς θέλουμε να μην υπάρξουν συνεχείς αναδιαπραγματσεύσεις, θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια. Χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια από το ΗΒ για να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση για τις σχέσεις των δυο πλευρών, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
 
Αναφέρθηκε εξάλλου στις κατευθυντήριες γραμμές που θα συζητήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόσθεσε πως πρέπει «να φροντίσουμε να είμαστε πραγματιστές» και πως αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν συζητάμε και την Ιρλανδία.
 
Σημείωσε την ανάγκη να μην υπάρξουν σκληρά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, η ζωή των πολιτών να συνεχιστεί όπως μέχρι σήμερα, και να συνεχίσει να προστατεύεται η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
 
Επεσήμανε πως οι 27 της ΕΕ συμφωνούν στο θέμα της Ιρλανδίας, σημειώνοντας πως «για εμάς δεν είναι ιρλανδικό θέμα, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα».
 
Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε, τέλος, πως «πρέπει να ενδυναμώσουμε ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε με ηρεμία τις σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Να υπάρχει συνεργασία, να είμαστε ενωμένοι για μια περισσότερη δημοκρατική Ευρώπη», είπε, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στο μέλλον.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρνιέ είπε πως «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Brexit να σημαίνει Brexit”. Ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι έκτακτου χαρακτήρα και ιδιαίτερα περίπλοκες. Πρόσθεσε πως «πρέπει να αναληφθούν ευθύνες για να διαφυλάξουμε για το μέλλον την ένωσή μας, τις αξίες μας, την εσωτερική μας αγορά, τις κοινές μας πολιτικές», υπογραμμίζοντας πως «τίποτε από αυτά δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
 
Προσπαθούμε να καθορίσουμε τα προαπαιτούμενα της μελλοντικής εμπορικής μας σχέσεις με ΗΒ ώστε τα πράγματα να γίνουν με τάξη, είπε ο κ. Μπαρνιέ, προσθέτοντας πως «μέσω μιας Συνθήκης μπορούμε να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε ε τις διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς».
 
Υπογράμμισε πως “προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες, και ως την κύρωση της συμφωνίας αποχώρησης θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην πραγματική άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων των πολιτών βάσει απλοποιημένων Συνθηκών».
 
Υπογράμμισε πως «από το ΗΒ περιμένουμε μια σαφή δέσμευση και βήματα για τα υπόλοιπα ζητήματα  της συμφωνίας για τα οποία δεν έχουμε ακόμη μια λύση.
 
Ο κ. Μπαρνιέ είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς είμαστε ανοικτοί αλλά το ΗΒ κλείνει πόρτες». Πρόσθεσε πως «δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την εσωτερική αγορά αλά καρτ».
 
Είπε ακόμη πως η συμφωνία για το Brexit πρέπει να περιλαμβάνει μια βιώσιμη συμφωνία για το θέμα της βόρειας Ιρλανδίας. «Θα δούμε πώς θα αποφύγουμε ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία», ανέφερε.
 
Είπε πως «η σταθερότητα και η σαφήνεια  των θέσεων μας θα είναι η διαπραγματευτική μας δύναμη», διαβεβαιώνοντας τους Ευρωβουλευτές πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε συνεργασία μαζί σας, με ενημέρωση και διάλογο».
 
Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ, η εκπρόσωπος της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αρμόδια για τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μόνικα Παναγιότοβα ανέφερε πως «είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μια ευρεία στενή εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο», και πως θα υπάρξει μια πολιτική διακήρυξη που θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.
 
Σημείωσε ακόμη πως ναι μεν υπήρξε μια σειρά από ομιλίες που αναφέρονται στη θέση του ΗΒ, αλλά δεν έχουμε συγκεκριμένες επιχειρησιακές προτάσεις.
 
Δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι κόκκινες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου άλλαξαν από πέρσι, επεσήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα να δοθεί ο πολιτικός χώρος για να αναπτυχθεί μια δυναμική στις διαπραγματεύσεις με μια δημιουργική, όπως τη χαρακτήρισε, ασάφεια.
 
Είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, πως η μελλοντική εταιρική σχέση θα είναι ευρεία και θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη τα κοινά συμφέροντα και οι απειλές που ΕΕ και ΗΒ έχουν να αντιμετωπίσουν. Σημείωσε παράλληλα πως «θέλουμε να διατηρήσουμε την αυτονομία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ».
 
Η ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας για το ψήφισμα του ΕΚ για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ – ΗΒ θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο συνέταξε η αρμόδια ομάδα Ευρωβουλευτών για το Brexit και ενέκρινε η Διάσκεψη των Προέδρων (Πρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής των πολιτικών ομάδων), επισημαίνεται ότι μία συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αποτελέσει το κατάλληλο πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.
 
Οι Ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν επίσης ότι ακόμη και τρίτες χώρες με πανομοιότυπη νομοθεσία με την ευρωπαϊκή δεν απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη με τα κράτη μέλη της ΕΕ.
 
Η συζήτηση και η έγκριση του ψηφίσματος γίνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 22-23 Μαρτίου, κατά το οποίο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy