Γκάφα εκατομμυρίων στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας

Αμέλεια ολκής η οποία θα κοστίσει στους φορολογουμένους μερικά εκατομμύρια ευρώ αποκαλύφθηκε στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα στη “Χαραυγή”, το ΣΑΛ βρίσκεται αντιμέτωπο με απώλεια ποσού που κυμαίνεται μεταξύ τριών και τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ ένεκα λάθους στη διαχείριση τραπεζικών εγγυητικών σχετικά με συμβόλαια της δεύτερης φάσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΑΛ, δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας διέταξε πειθαρχική έρευνα εναντίον τεσσάρων ανώτερων στελεχών του ΣΑΛ σχετικά με την απώλεια εξασφαλίσεων του Συμβουλίου έναντι μη πιστής εκτέλεσης συμβολαίων τα οποία διακόπηκαν. Η πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι εγγυητικές επιστολές από τράπεζες οι οποίες κατατέθηκαν από εργολάβους που ανέλαβαν συμβόλαια της δεύτερης φάσης αφέθηκαν να λήξουν με αποτέλεσμα το ΣΑΛ να αδυνατεί πλέον να κατασχέσει τις εγγυήσεις και να εισπράξει τα ποσά των εξασφαλίσεων.

Τα συγκεκριμένα συμβόλαια τερματίστηκαν λόγω διάφορων προβλημάτων από πλευράς των εταιρειών, ωστόσο, το ΣΑΛ απόλεσε το δικαίωμα είσπραξης των εγγυήσεων από τις τράπεζες ένεκα του ότι αφέθηκαν να λήξουν οι σχετικές προθεσμίες! Το συνολικό ποσό της απώλειας, όπως πληροφορούμαστε, είναι 3-4 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα επιβαρυνθεί το Συμβούλιο Αποχετεύσεων και κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι.

Η αποκάλυψη της μνημειώδους αμέλειας ανέδειξε ότι υπήρξε πλήρης ασυνεννοησία ανάμεσα σε στελέχη ως προς την ευθύνη της διαχείρισης των εγγυητικών επιστολών με τις οποίες το ΣΑΛ εξασφαλίστηκε έναντι μη πιστής εκτέλεσης των εργασιών στο στάδιο της υπογραφής των συμβολαίων. Αφού εξαντλήθηκε η εξέταση της υπόθεσης, ο πρόεδρος του ΣΑΛ αποφάσισε να δράσει άμεσα διατάζοντας πειθαρχική διαδικασία εναντίον τεσσάρων ανώτερων στελεχών.

Όπως πληροφορούμαστε, ανάμεσα στα επίμαχα συμβόλαια είναι και τα συμβόλαια τα οποία αποτελούν αντικείμενα της ποινικής έρευνας που διεξάγεται μετά από παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή. Η ποινική έρευνα αφορά στα συμβόλαια C12 και C14 του ΣΑΛ και ξεκίνησε μετά από σχετική επιστολή του Γενικού Ελεγκτή στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Ο Γενικός Ελεγκτής έχει καταλογίσει ευνοιοκρατική μεταχείριση της κοινοπραξίας Ιακώβου-Ζέμκο από το ΣΑΛ μέσω των γνωματεύσεων του νομικού συμβούλου του ΣΑΛ κατά την κατακύρωση συμβολαίων.

Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήγειρε επίσης θέμα σύγκρουσης συμφερόντων λόγω της ταυτόχρονης εκπροσώπησης ενός από τα μέλη της κοινοπραξίας από τον ίδιο τον νομικό σύμβουλο του ΣΑΛ. Το ΤΑΕ Λάρνακας ερευνά μεταξύ άλλων τη νομιμότητα της κατακύρωσης του συμβολαίου C12, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας στην κοινοπραξία Iacovou-Zemco JV με το Γενικό Ελεγκτή να χαρακτηρίζει την απόφαση αποκλεισμού της εταιρείας Cybarco από το διαγωνισμό εντελώς λανθασμένη επειδή παραβιάζει τις πρόνοιες των εγγράφων προσφορών, τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας και τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της μη διάκρισης.

Ο αποκλεισμός της Cybarco και η κατακύρωση του συμβολαίου στην Iacovou-Zemco JV έγινε μέσω της γνωμάτευσης του νομικού συμβούλου του ΣΑΛ. Σε ό,τι αφορά στο συμβόλαιο C14, διερευνάται επίσης αν υπήρξε εύνοια της κοινοπραξίας Iacovou-Zemco με την οποία, ο εν λόγω δικηγόρος διατηρεί επαγγελματική σχέση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήδη έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος της ποινικής έρευνας και η αστυνομία αναμένει οδηγίες από το Γενικό Εισαγγελέα.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy