Γλιτώνει τις 600 χιλιάδες ο Δήμος Λάρνακας

Ο Γενικός Εισαγγελέας αποδίδει το κόστος Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας στις ίδιες τις υπηρεσίες

Ανάσα 600 χιλιάδων ευρώ παίρνει ο Δήμος Λάρνακας σχετικά με το έργο της ανάπλασης του Αϊ-Γιάννη, αφού φαίνεται να γλιτώνει τελικά το βάρος της κάλυψης της δαπάνης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας. Ενώ η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων είχε απαιτήσει πληρωμή του ποσού και μάλιστα προκαταβολικά από το Δήμο Λάρνακας πριν την προκήρυξη των προσφορών, γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ανατρέπει τα δεδομένα και αφαιρεί αυτή την ευθύνη από τους ώμους του Δήμου Λάρνακας.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση, η οποία εκδόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2017 και διαβιβάστηκε στο Δήμο Λάρνακας, το κόστος των εργασιών εγκατάστασης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας βαρύνει τις ίδιες τις υπηρεσίες και κατά συνέπεια δεν μπορεί να συνυπολογίζεται στο κόστος του έργου και δεν επιβαρύνει ούτε το κράτος ούτε τις Τοπικές Αρχές.

Η γνωμάτευση εκδόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2017 και βασίζεται στο άρθρο 89 (2) του περί Δήμων Νόμου.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας και αποφασίστηκε να σταλούν επιστολές στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, οι οποίες ενημερώνονται ότι το ποσό των προσφορών τους δεν θα βαρύνει το Δήμο Λάρνακας, αλλά τις ίδιες τις υπηρεσίες. Ενημερώνονται, επίσης, ότι τα ποσά των οικοδομικών εργασιών που αφορούν στα δίκτυα των υπηρεσιών και θα εκτελεστούν από τον εργολάβο, θα πρέπει να πληρωθούν από τις υπηρεσίες στο Δήμο Λάρνακας.

Ο Δήμος αναμένει απαντήσεις χωρίς να καθυστερεί τις διαδικασίες προσφοροδότησης του έργου. Πλέον, ακόμα και αν αποφασιστεί να καταβληθεί το ποσό από το δημαρχείο για σκοπούς άμεσης προκήρυξης των προσφορών, η Τοπική Αρχή της Λάρνακας έχει ισχυρό νομικό έρεισμα για να ζητήσει επιστροφή των χρημάτων.

Τα ποσά που απαιτούν οι Υπηρεσίες από το Δήμο είναι:

  • 403,519 ευρώ η ΑΗΚ,
  • 108,600 ευρώ το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας,
  • 80,384 ευρώ η CYTA.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 592,503 ευρώ, ενώ ο δήμος έχει ήδη καταβάλει κάποια ποσά για τις μελέτες, τα οποία πρέπει να ζητηθούν πίσω.

Οι εργασίες αφορούν ανύψωση φρεατίων και μετακίνηση ή υπογειοποίηση δικτύων και εξοπλισμού των πιο πάνω Αρχών Κοινής Ωφελείας ή παροχέων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η νομική ανατροπή έχει διπλή σημασία για το Δήμο Λάρνακας, αφού, εκτός από το οικονομικό σκέλος, διαδικαστικά φαίνεται να ξεπερνιέται το τελευταίο εμπόδιο για την προκήρυξη των προσφορών που ήταν η κάλυψη της δαπάνης γι’ αυτές τις υπηρεσίες.

Όπως αποκαλύψαμε στις 12 περασμένου Μαρτίου, το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας είναι η μοναδική εκκρεμότητα πριν την προκήρυξη προσφορών.

Η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έθεσε ως όρο στο Δήμο Λάρνακας -για να δώσει έγκριση για προκήρυξη προσφορών- την προπληρωμή από πλευράς του δημαρχείου ποσού 600 χιλιάδων ευρώ που απαιτείται για την κάλυψη της δαπάνης για την υπογειοποίηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας. Αυτός ο όρος καθίσταται πλέον ανενεργός μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Προκήρυξη προσφορών
Τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια και τα έγγραφα με τους όρους προσφορών παραδόθηκαν στο Δήμο Λάρνακας από τον ιδιώτη μελετητή και ακολούθως διαβιβάστηκαν στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να δοθεί έγκριση ως προς τη συμβατότητα των όρων με τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων.

Με την προκήρυξη των προσφορών μπαίνει σε πορεία υλοποίησης ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και αναμενόμενα έργα για την πόλη του Ζήνωνα, η αναβάθμιση και η μεταφορά μιας από τις ιστορικότερες ενορίες της πόλης στον 21ο αιώνα.

Η μελέτη, την οποία εκπόνησε ο οίκος Πολυτία Αρμός, έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: την παράδοση της ενορίας στους πεζούς και το έντονο στοιχείο των δημοσίων χρήσεων.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, στόχος του έργου είναι τόσο η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής όσο και η προβολή και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας της ενορίας του Αγίου Ιωάννη με αναπαλαίωση κτιρίων, ανάδειξη μνημείων, αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας κ.ά. Έμφαση δίδεται και στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της ενορίας, στην οποία συνυπάρχουν ορθόδοξη εκκλησία, καθολική εκκλησία και τζαμί.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy