Γόρδιος δεσμός αποδεικνύεται η ανάπλαση του Αϊ-Γιάννη


Ψάχνουν λύση και για τα αρχαία

Ένα από τα πιο περίπλοκα έργα αποδεικνύεται ότι είναι η ανάπλαση του Αϊ-Γιάννη στη Λάρνακα. Εκεί που φαινόταν ότι η χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων υπηρεσιών κοινής ωφελείας ήταν το μοναδικό εναπομείναν εμπόδιο πριν την προκήρυξη προσφορών, φαίνεται ότι και οι αρχαιότητες που υπάρχουν στην περιοχή είναι δύσκολος γρίφος.  

Ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή στην οποία υπάρχει το αρχαίο Κίτιο είναι διάσπαρτη με αρχαιότητες, κάτι που αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για τις εργασίες υπογειοποίησης των δικτύων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.  Προκειμένου να παρακαμφθεί το σοβαρό πρόβλημα το οποίο θα προκύψει σε περίπτωση εκσκαφών για εγκατάσταση των δικτύων και ανεύρεσης αρχαιοτήτων, που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη, έγιναν σκέψεις για αλλαγή σχεδιασμού και τοποθέτηση τωνδικτύων της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ υπεργείως αντί υπογείως.  Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, αυτή η σκέψη έχει εγκαταλειφθεί, καθώς κρίθηκε ότι ακυρώνει το χαρακτήρα του έργου και δεν έγινε αποδεκτή ούτε από τους αρχιτέκτονες. Έτσι η προσοχή επανέρχεται στην υπογειοποίηση των δικτύων, κάτι που αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα.

Τις τελευταίες μέρες έγιναν νέες συσκέψεις σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια ώστε να προκηρυχθούν οι προσφορές για το μεγάλο πολεοδομικό έργο. Όπως πληροφορούμαστε, οι μελετητές μαζί με το Δήμο Λάρνακας εξετάζουν το σενάριο τοποθέτησης όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας σε ένα κοινό κανάλι. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την ανακάλυψη αρχαιοτήτων.

Στόχος, όπως έχει διαβεβαιώσει και ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, είναι να προκηρυχθούν οι προσφορές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ώστε να αρχίσουν τα έργα μέσα στο τρέχον έτος, κάτι στο οποίο στοχεύει και η συμπερίληψη κονδυλίου 1,2 εκατομμυρίου ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου Λάρνακας για το 2018.

Η επίλυση του προβλήματος των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, όμως, αποδεικνύεται πιο περίπλοκο ζήτημα από ό,τι αρχικώς είχε υπολογιστεί, κάτι που δεν αποκλείεται να καθυστερήσει κι άλλο την προκήρυξη προσφορών. Η ανησυχία ότι ενδεχομένως να υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση επιτείνεται από το γεγονός ότι τα έργα εγκατάστασης των δικτύων της ΑΗΚ, της ΑΤΗΚ και της Υδατοπρομήθειας παρουσιάζουν προβλήματα όχι μόνο ως προς το τεχνικό μέρος αλλά και ως προς τη χρηματοδότηση.  

Agios Ioannis LarnacaΠαραμένει η διαφορά και για τη χρηματοδότηση

Ως γνωστόν, οι υπηρεσίες αρνούνται να καταβάλουν το κόστος της εγκατάστασης των δικτύων, το οποίο υποστηρίζουν ότι πρέπει να πληρωθεί από το Δήμο Λάρνακας. Η διαφορά δεν έχει επιλυθεί ακόμα και η κατάσταση ενδεχομένως να περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο εάν οι κοινωφελείς υπηρεσίες προσφύγουν στα δικαστήρια για το ζήτημα αυτό. Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια, ώστε να ζητηθούν διευκρινίσεις ως προς τον γενικό κανόνα κάλυψης αυτών των δαπανών στα πολεοδομικά έργα, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στα χρονοδιαγράμματα της ανάπλασης του Αϊ-Γιάννη.

Όπως έχουμε αποκαλύψει στη «Χ», παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Λάρνακας έχει εξασφαλίσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, με βάση την οποία οι Αρχές Κοινής Ωφελείας πρέπει να πληρώσουν τις δαπάνες τοποθέτησης των δικτύων τους, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στις 600 χιλιάδες ευρώ, η ΑΗΚ, η ΑΤΗΚ και το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας απορρίπτουν τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κράτους και αντιτάσσουν δικές τους γνωματεύσεις περί του αντιθέτου.

Η δημοτική Αρχή της Λάρνακας όμως επιμένει ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κράτους, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται μια διελκυστίνδα η οποία δεν επιτρέπει την προκήρυξη προσφορών.  

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση η οποία εκδόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2017 και διαβιβάστηκε στο Δήμο Λάρνακας, το κόστος των εργασιών εγκατάστασης των υπηρεσιών κοινής ωφελείας βαραίνει τις ίδιες τις Υπηρεσίες και κατά συνέπεια δεν μπορεί να συνυπολογίζεται στο κόστος του έργου και δεν επιβαρύνει ούτε το κράτος ούτε τις τοπικές Αρχές.

Η γνωμάτευση βασίστηκε στο άρθρο 89 (2) του περί Δήμων Νόμου και διαβιβάστηκε από το Δήμο Λάρνακας στις υπηρεσίες, οι οποίες όμως επιμένουν ότι η δαπάνη πρέπει να καλυφθεί από το δήμο και μάλιστα προκαταβολικά.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy