Γραμμές του Κώστα Πατίνιου

Γραμμές

Κώστας Πατίνιος

ΘΕΑ ΑΠΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ
Αθήνα, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2018

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Μάρτιου, ώρα 7:00 μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία από τον Γιώργο Φράγκο, ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας.

Ανάγνωση αποσπασμάτων από τους Αντρέα Τσούρη και Μανώλη Μιχαηλίδη

Η επόμενη μέρα
Είναι ένα από τα θέματα που όλοι θα ήθελαν, αν είναι δυνατόν, να μην περάσει ποτέ απ’ το μυαλό τους, αλλά κάποια στιγμή αναπόφευκτα, όσο κι αν «φοβάμαι για όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς έμενα», που λέει και το γνωστό άσμα, και θα περάσει από τη σκέψη μας, αλλά και θα γίνει! Περί θανάτου ο λόγος βέβαια.

Τον κύριο Δημήτρη Κοντογιαννάκη άρχισε να τον απασχολεί έντονα ο θάνατος από τη μέρα που βγήκε στη σύνταξη και όσο μίκραινε προς τον υπολειπόμενο χρόνο της ζωής του, τόσο τον φόβιζε και τόσο προσπαθούσε να το φιλοσοφήσει το πράγμα. Μια μέρα, ενώ σκότωνε τις ώρες του στο καφενείο της γειτονιάς διαβάζοντας στην εφημερίδα τις «αγγελίες θανάτου», «έπεσε» το μάτι του σε μια διαφήμιση που το κυρίως σλόγκαν της ήταν: «Όχι, εμείς δεν παρέχουμε υπηρεσίες τέλεσης κηδείας, εμείς δεν σας θάβουμε, εμείς σας βοηθάμε να ζήσετε αιώνια». «Τι να ήθελε να πει άραγε αυτή η διαφήμιση;» σκέφτηκε. «Μήπως ήταν κάποια θρησκευτική αίρεση που προσπαθούσε με πιασάρικα συνθήματα να προσελκύσει υποστηρικτές ή ήταν όντως ένα γραφείο τελετών που προσπαθούσε να “αλιεύσει” πελάτες με αυτόν τον προκλητικό τρόπο;» Η φράση «εμείς σας βοηθάμε να ζήσετε αιώνια» έκανε τη ματαιοδοξία του να χτυπήσει κόκκινο και χωρίς να το καλοσκεφτεί, έκοψε το απόκομμα με την αγγελία και το έβαλε στην τσέπη.

Tην επόμενη μέρα το πρωί βγήκε απ’ το σπίτι, λέγοντας στη γυναίκα του ότι θα πήγαινε στο καφενείο για καμιά δυο ώρες. Μπήκε στο αυτοκίνητο, έβγαλε από την τσέπη το απόκομμα με τη διαφήμιση και ξεκίνησε. Σε λιγότερο από είκοσι λεπτά ήταν έξω απ’ το γραφείο και χωρίς να δειλιάσει καθόλου μπήκε μέσα.

– Καλημέρα σας.

– Καλημέρα σας! Παρακαλώ περάστε. Σε τι μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε;

– Να, διάβασα αυτό εδώ στην εφημερίδα και ήθελα να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες.

– Καθίστε, να σας παραγγείλω ένα καφεδάκι;

– Ένα σκέτο αν δεν είναι κόπος. Μέχρι να συστηθούν και να μπουν στο «ψητό» έφτασε και ο καφές.

-Λοιπόν, κ. Δημήτρη μου, το γραφείο μας δεν είναι, όπως θα διαβάσατε και στην εφημερίδα, γραφείο τελετών. Εμείς αναλαμβάνουμε, αφού τελεστεί το μυστήριο της εξόδιου ακολουθίας και γίνει η ταφή.

– Και αυτό που διαφημίζετε «εμείς σας βοηθάμε να ζήσετε αιώνια» τι είναι;

-Να σας εξηγήσω. Εμείς κατασκευάζουμε τάφους με μια ουσιώδη διαφορά από τους συμβατικούς που γνωρίζετε. Στο σημείο του σταυρού ή του μαρμάρου, όπου ως συνήθως τοποθετείται η φωτογραφία του αποθανόντος, εμείς τοποθετούμε μια οθόνη, η οποία έχει ενσωματωμένη μια κάρτα μνήμης. Σε αυτή την κάρτα μνήμης μπορούμε να αποθηκεύσουμε μια συλλογή φωτογραφιών του αποθανόντος, έτσι ώστε ο επισκέπτης να βλέπει στιγμές από τη ζωή του. Εάν επιθυμεί ο πελάτης μπορούμε να δείχνουμε και μια ταινία από τη ζωή του, αφού ένας αισθητήρας κίνησης θα αναγνωρίζει ότι κάποιος στέκεται μπροστά στον τάφο και θα αρχίζει η ταινία να προβάλλεται. Διαθέτουμε μάλιστα και κινηματογραφικό συνεργείο, όπου ακόμα και την κηδεία του αποθανόντος μπορούμε να την οπτικογραφήσουμε και να προβάλουμε στιγμιότυπα. Ακόμα, αν επιθυμεί ο πελάτης, την αφήγηση στην ταινία μπορεί να την κάνει ο ίδιος προτού πεθάνει και να την ενσωματώσουμε στην ταινία μεταθανάτια. Λαμβάνουμε πάντα πολύ σοβαρά υπόψιν την ιδιαίτερη αισθητική του πελάτη στη μουσική υπόκρουση, στη σκηνοθετική και φωτογραφική προσέγγιση και σε ό,τι άλλο μπορεί να ανησυχεί τον ίδιο. Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να σας ενημερώσω ότι διαθέτουμε και την πρωτοποριακή υπηρεσία «likeafterdeath», όπου ο επισκέπτης, αν και εφόσον του αρέσει αυτό που βλέπει, μπορεί να πατήσει στην οθόνη το εικονίδιο «like». Οι «πελάτες» που συγκεντρώνουν τα περισσότερα «like» ανά εξάμηνο, μπαίνουν σε κλήρωση για δωρεάν μνημόσυνο και τρισάγιο! Το γραφείο μας, αγαπητέ, έχει και οικολογικές ευαισθησίες και πρωτοπορούμε φτιάχνοντας ταφόπλακες με ειδικά φωτοβολταϊκά πλαίσια που μοιάζουν με μάρμαρο ή γρανίτη και από εκεί τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό την οθόνη και το ηλεκτρικό κερί, διασφαλίζοντας έτσι ότι ποτέ δεν θα σβήσει η φλόγα και ούτε η οθόνη θα χρειαστεί επαναφόρτιση. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε την αιώνια παρουσία του αποθανόντος στη γη με το μικρότερο κόστος, ανάλογα βέβαια με το πακέτο υπηρεσιών που θα διαλέξει, γιατί έχουμε και άλλες υπηρεσίες υποβοηθητικές, όπως μεταθανάτια ενημέρωση -σύμφωνα πάντα με την εκ των προτέρων συνεννόηση με τον πελάτη- των προσωπικών λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες.

-Και με την επίσημη εκκλησία; Πώς σας αντιμετωπίζει; Χρειάστηκε να τους ενημερώσετε; Έχετε άδεια για όλα αυτά που κάνετε ή θα δώσουμε τα χρήματά μας και όταν έρθει -που να μην έρθει ποτέ εκείνη η ώρα- θα τα χάσουμε και δεν θα μπορούμε να τα διεκδικήσουμε και πίσω;

– Κοιτάξτε, κ. Δημήτρη, είμαστε μια σοβαρή εταιρεία, η οποία διαθέτει όλες τις άδειες από τις εκκλησιαστικές αλλά και τις δημοτικές αρχές όπου βρίσκονται τα εργαστήρια και τα γραφεία μας. Μάλιστα η επίσημη εκκλησία βρήκε τόσο ενδιαφέρουσα την παρουσίαση του επιχειρηματικού μας πλάνου που ζήτησε και μπήκε και μέτοχος της εταιρείας μας, οπόταν μείνετε ήσυχος, δεν μιλάτε με επιτήδειους καιροσκόπους .

– Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση, καλό σας απόγευμα.

– Να κλείσουμε ένα ραντεβού για…

-Όχι, δεν χρειάζεται, το αποφάσισα! Θα ζητήσω να αποτεφρωθεί το νεκρό μου σώμα και την τέφρα μου να την σκορπίσουν στο ποτάμι πίσω από το σπίτι μου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy