Guardian: Η καλύτερη μέχρι στιγμής ελπίδα για επανένωση της Κύπρου κατέρρευσε

Η καλύτερη μέχρι στιγμής ελπίδα για επανένωση της Κύπρου κατέρρευσε ύστερα από τον απότομο τερματισμό των προσπαθειών συμφιλίωσης, έπειτα από δύο χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων, σχολιάζει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ανακοίνωση του Έσπεν Μπαρθ Άιντα για διακοπή της διπλωματίας του πήγαινε – έλα ως τέλος της αισιοδοξίας που είχαν εγείρει οι συνομιλίες.

Σχολιάζεται δε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθησαν έντονα να προβάλλουν ένα αισιόδοξο πρόσωπο, επιμένοντας ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Το δημοσίευμα επικαλείται δήλωση του εκπροσώπου του οργανισμού Αλίμ Σιντίκ στο Associated Press, σύμφωνα με την οποία τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν να ακούσουν από τους ηγέτες πώς βλέπουν τη συνέχιση της διαδικασίας.

Η εφημερίδα προσθέτει, ότι οι προεδρικές εκλογές του 2018 και το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για γεωτρήσεις αερίου έχουν «περιπλέξει» τη διαδικασία των συνομιλιών.

Στην τελευταία παράγραφο της ανταπόκρισης αναφέρεται πως «η Μόσχα πιστεύεται ότι έχει ενεργήσει παρασκηνιακά για να αποτρέψει μία λύση». Όπως σημειώνεται, εάν επανενωθεί η Κύπρος θα επερχόταν η συμφιλίωση δύο διαφιλονικούντων εταίρων του ΝΑΤΟ σε μία περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας και αυξανόμενων εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy