H Ισπανία πάει στο Δικαστήριο για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Θέλοντας να μπλοκάρει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στην Καταλονία, η Μαδρίτη υπέβαλε προσφυγή στο ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. «Δεν θα γίνει κανένα δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου» είπε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι την Παρασκευή, ανακοινώνοντας την κίνηση της κυβέρνησης.

H σύγκρουση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς η περιφερειακή κυβέρνηση πρόκειται να συνεχίσει τις κινήσεις για προετοιμασία του δημοψηφίσματος.

Την Τετάρτη, το περιφερειακό Κοινοβούλιο είχε κυρώσει νομοθεσία που του επέτρεπε να ξεκινήσει την προετοιμασία για την κάλπη. Η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης προσέφυγε εναντίον αυτής της νομοθεσίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το εάν και το πώς θα γίνει όντως δημοψήφισμα είναι ακόμη θολό, όπως αναφέρει το Reuters: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει σε προηγούμενες περιπτώσεις μπλοκάρει απόπειρες της Βαρκελώνης.

Το ζήτημα έχει αρχίσει να προβληματίζει και αρκετούς υπαλλήλους των μεσαίων και χαμηλότερων κλιμακίων στην κρατική μηχανή: Ακόμη και αστυνομικοί δεν ξέρουν τι στάση θα πρέπει να κρατήσουν αν γίνει το δημοψήφισμα, καθώς μπορεί να απειληθούν με διώξεις είτε από την κεντρική διοίκηση εάν συνδράμουν είτε από την περιφερειακή εάν απέχουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy