Hadassah: Αναδόμηση στήθους με ιστό από την κοιλιά

Η αποκατάσταση στήθους με την επαναστατική μέθοδο της αναδόμησης από αυτόλογο ιστό (ιστό που λαμβάνεται από το σώμα του ίδιου του ασθενή), επιλέγεται από πολλές γυναίκες τα τελευταία χρόνια, αντί της σιλικόνης, δηλώνει η Δρ. Neta Adler από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ.

Η Δρ. Adler, επικεφαλής του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης Μαστού του Hadassah, εξηγά ότι λόγω της αποτελεσματικότητας της, αυτή η μέθοδος κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. «Ιστός από την κοιλιακή χώρα χρησιμοποιείται για να ξαναδημιουργηθεί το στήθος και εφαρμόζεται μέσω μικροχειρουργικής, για να δώσει στο αναδομημένο στήθος παροχή αίματος.

Το αποτέλεσμα είναι κοιλιοπλαστική και ένα στήθος που εξελίσσεται σε κανονικό μέρος του σώματος», λέει η Δρ. Adler. «Εάν η ασθενής κερδίσει ή χάσει βάρος, το νέο στήθος μεγαλώνει ή σμικρύνεται. Το ελάχιστο μειονέκτημα είναι η απώλεια λίγης αίσθησης που είχε το αυθεντικό στήθος», τονίζει η γιατρός.

Η Δρ. Adler διδάχτηκε αυτή την πολύπλοκη χειρουργική διαδικασία –που μπορεί να γίνει μόνο σε μεγάλα ιατρικά κέντρα- στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο: «Το εμφύτευμα σιλικόνης ή αλατούχου νερού έμοιαζε παλαιότερα καλή ιδέα για πολλές γυναίκες. Στη συνέχεια, εμφανιστήκαν κάποια προβλήματα με αυτά τα εμφυτεύματα.

Σήμερα, τα αιτήματα που παίρνουμε για αναδόμηση από αυτόλογο ιστό έχουν πενταπλασιαστεί». Η επιστήμονας του Hadassah υποδεικνύει ότι πολλές γυναίκες – ιδίως όσες αντιμετωπίσουν καρκίνο του μαστού- δεν αρέσκονται στην ιδέα της εμφύτευσης ενός ξένου σώματος. «Βλέπουν συχνά την κοιλιοπλαστική ως αποζημίωση για την απώλεια του μαστού», εξηγά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy