#HandsOffSyria – Αντιπολεμική-Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση του ΠΣΕ (Photos)

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πραγματοποίησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, εκδήλωση διαμαρτυρίας και καταδίκης των αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει άμεσα με τρόπο μέσα από τον οποίο το Συριακό θα επιλυθεί με πολιτικά μέσα και απαιτώντας σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
 
Τα μέτρα ασφάλειας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ ήταν διακριτικά αλλά δρακόντεια. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επικεφαλής ευρείας αντιπροσωπείας του κόμματος, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, Κύπριοι πολίτες, μεταξύ αυτών και Τουρκοκύπριοι, και Παλαιστίνιοι και Σύροι που διαμένουν στην Κύπρο.
 
Το ψήφισμα επιδόθηκε από αντιπροσωπεία των διοργανωτών σε αρμόδιο λειτουργό της πρεσβείας.
 
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε δια χειροκροτήματος, οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και άλλοι φιλειρηνιστές κάτοικοι της Κύπρου καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στη Συρία, η οποία έγινε τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.
 
Προστίθεται ότι η μη επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων από το στρατό της Συρίας, ως πρόφαση για την πολεμική επιχείρηση των κρατών αυτών, δεν δικαιολογεί με κανένα τρόπο την επίθεση χωρίς να έχει προηγηθεί επιτόπια έρευνα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
 
Περαιτέρω στο ψήφισμα καταγγέλλεται η ενέργεια αυτή ως έγκλημα σε βάρος του συριακού λαού και ως κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας ως επέμβαση στο εσωτερικό του συριακού κράτους και των εθνικών του δικαιωμάτων και διατυπώνεται η θέση ότι οι Κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας με αυτές τις στρατιωτικές επιθέσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.
 
Μεταξύ άλλων με το ψήφισμα διατυπώνεται η απαίτηση για τερματισμό της χρησιμοποίησης της Κύπρου ως ορμητήριο πολεμικών επιθέσεων στην περιοχή και εκφράζεται η θέση ότι η χρήση των Βρετανικών Βάσεων αποδεικνύεται εγκληματική για τους λαούς τους περιοχής. Ταυτόχρονα με το ψήφισμα ζητείται όπως δεν χρησιμοποιούνται οι όποιες υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας για οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση.
 
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν συνθήματα όπως: «Κάτω τα χέρια από τη Συρία, Hands Off Syria, Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά, στη Συρία σφάζουνε γυναίκες και παιδιά, Κύπρος- Συρία Αλληλεγγύη, Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν, Όχι στην τάξη των Ιμπεριαλιστών-Ζήτω η φιλία των λαών».
 
Έγραψαν επίσης στο οδόστρωμα με πράσινη μπογιά Hands Off Syria, PSE-CPC.
 
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Στέλιος Σοφοκλή είπε πως “είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε με όλη μας τη δύναμη τη ληστρική επιδρομή με «έξυπνους» πυραύλους, όπως τους ονομάζει ο κύριος Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος της πλέον επικίνδυνης για την ανθρωπότητα χώρας στον κόσμο, ενάντια στο συριακό λαό και τη Συρία, ένα κράτος-μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως αντίποινα για την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού της Συρίας, όπως ισχυρίζονται τα τρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που διενήργησαν τις επιθέσεις”. 

Σημείωσε ακόμα ότι οι τρεις αυτές χώρες δεν παρουσίασαν οποιαδήποτε στοιχεία ότι η χρήση έγινε από τον κυβερνητικό στρατό της Συρίας και μάλιστα λίγες ώρες προτού αρχίσει την επιτόπια έρευνα του ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων.
 
Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης θεωρεί ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους αποτελεί “από πάσης άποψης μια παράλογη και ληστρική ιμπεριαλιστική πράξη που αντίκειται στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, συνέχισε ο κ. Σοφοκλή.
 
Ανέφερε επίσης ότι καταδικάζουμε την επαναλαμβανόμενη δήλωση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ότι η Κύπρος δεν συμμετέχει σε αυτό τον πόλεμο και ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ασφάλεια.
 
Η Αντιπρόεδρος  της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) Σκεύη Κουκουμά υπενθύμισε ότι “η προχθεσινή επίθεση ενάντια στη Συρία ήταν μόνο ένα νέο επεισόδιο σε αυτό τον βρώμικο πόλεμο που αιματοκυλίζει τη γειτονική μας χώρα επί επτά χρόνια”.
 
Πρόσθεσε πως στο μακελειό που επισυμβαίνει οι ένοχοι, οι επιτιθέμενοι, έχουν όνομα και είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στις Μοναρχίες του Κόλπου και αυτοί που εξόπλισαν και χρηματοδότησαν τις τζιχανστικές ομάδες για να πετύχουν την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ, από τις οποίες ξεπήδησε και εδραιώθηκε το δολοφονικό μόρφωμα του «Ισλαμικού Κράτους».
 
 
O Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών Νικόλας Παπαδημητρίου κάλεσε όλα τα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να καταδικάσουν τις επιθέσεις στη Συρία, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ προσπαθούν να επιβάλουν τη δικαιοσύνη του ισχυρού.
 
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια για την ειρήνη και μια νεαρή Παλαιστίνια απήγγειλε ποίημα, στην αγγλική, για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Καταγγέλουμε τη χρήση των βρετανικών βάσεων ως μέρος αυτής της επίθεσης ενάντια στη Συρία. Είναι γι’ αυτό που επαναλαμβάνουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απαίτηση για διάλυση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Θεωρούμε ταυτόχρονα πως κατά τη διαπραγμάτευση λύσης του Κυπριακού πρέπει να τεθεί και το θέμα της πλήρους αποστρατικοποίησης της Κύπρου. Επίσης, στόχος μας είναι με τη λύση του κυπριακού προβλήματος ο κυπριακός λαός ενωμένος να απαιτήσει τη διάλυση των βρετανικών βάσεων. Καταγγέλουμε τη στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη η οποία επιλέγει όχι μόνο να μην τοποθετείται ενάντια στις επιθέσεις, αλλά στην ουσία με τη σιωπηρή της συναίνεση στηρίζει τη χρησιμοποίηση των βρετανικών βάσεων για πολεμικές επιδρομές.»

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy