Happy Birthday: Η βραβευμένη ταινία του Χρίστου Γεωργίου που αξίζει να δείτε

Happy Birthday σε Λευκωσία και Λεμεσό

Η βραβευμένη ταινία του Κύπριου Χρίστου Γεωργίου που αξίζει να δείτε

Μετά την πρεμιέρα της στις ελλαδικές κινηματογραφικές αίθουσες τον Μάιο, η ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Χρίστου Γεωργίου «Happy Birthday» προβάλλεται και στην Κύπρο, σε Λευκωσία και Λεμεσό. Η τρίτη ταινία του Χρίστου Γεωργίου είναι μια ιστορία ενηλικίωσης.

Όπως μας ανέφερε σε συνέντευξή του όταν η ταινία πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2018, «το θέμα της ταινίας είναι η σχέση ενός πατέρα και της κόρης του. Ο Γιώργος και η Μαργαρίτα. Εκείνος Ματατζής και εκείνη έφη βη μεγαλώνοντας στη σημερινή Αθήνα. Εκείνος προσπαθεί ακόμα να είναι ο προστάτης οικογένειας, εκείνη δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται ο πατέρας που αγαπάει να είναι το ίδιο άτομο με αυτόν που βαράει κόσμο στους δρόμους». Συμπλήρωσε επίσης ότι «το “χάσμα γενεών” μπορεί να φαίνεται αρχικά ότι είναι το πρόβλημα στη σχέση του Γιώργου και της Μαργαρίτας, αλλά το θέμα τους πάει πιο βαθιά, και τη στιγμή που έχουν παραμερίσει τις προσωπικές τους ταυτότητες για στολές αντίπαλων στρατοπέδων είναι δύσκολο να λύσουν τα προβλήματά τους».

Ο Χρίστος Γεωργίου τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2018 «για τη σκιαγράφηση μιας πολύπλοκης σχέσης μεταξύ πατέρα και κόρης με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα», σύμφωνα με το σκεπτικό της διεθνούς επιτροπής. Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για τρία βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα δύο για τις ερμηνείες.

Η ταινία έχει είδη προβληθεί σε Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου όπως του Παλμ Σπρινγκς στην Αμερική, του Σάο Παόλο στη Βραζιλία και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα με πολλά θετικά σχόλια και κριτικές. «Είναι πολύ όμορφο για μένα να βλέπω το κοινό να ταξιδεύει μαζί με την ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος», μας είχε αναφέρει ο σκηνοθέτης· «να γελάνε στα κωμικά της σημεία, να κρατάνε την ανάσα τους στα δραματικά και μετά την προβολή να μου λένε πόσο τους άγγιξε η ταινία».

Είχαμε ρωτήσει τον Χρίστο Γεωργίου αν η ταινία του είναι μια ταινία για την κρίση, μια ταινία με φόντο την κρίση ή μια ταινία της κρίσης. Μας απάντησε ότι «δεν είναι μια ταινία για την κρίση, αν με αυτό εννοούμε το χρέος της Ελλάδας και τα μνημόνια. Οι ταραχές που βλέπουμε στην αρχή της ταινίας είναι εκεί επειδή έχουν σχέση με τους χαρακτήρες μας, επειδή εκεί βλέπουν ότι οι δυο τους είναι αντιμέτωποι, και αντιλαμβάνονται ότι αν θέλουν να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από τη σχέση τους κάτι πρέπει να κάνουν. Είναι μια ταινία για δύο ανθρώπους που κατά βάθος αγαπάνε ο ένας το άλλον, αλλά ξέρουν μόνο πώς να πληγώνουν ο ένας τον άλλο».

Η ταινία προβάλλεται στον κινηματογράφο Πάνθεον, στη Λευκωσία μέχρι και τις 21 Ιουνίου (8.30 μ.μ.) και στον κινηματογράφο ΡΙΟ στη Λεμεσό μέχρι τις 13 Ιουνίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy