Η άφιξη Μίτσελ «γέφυρα» για την κοινωνική συνάντηση;

Ο ΥΠΕΞ μετέφερε την «ετοιμότητα» του Προέδρου για τις συνομιλίες

Την προσοχή στραμμένη στη σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ έχει η Προεδρία και η ε/κ πλευρά ευελπιστώντας ότι ο κ. Ακιντζί θα αδράξει την ευκαιρία και θα ανταποκριθεί θετικά, μέσω του Αμερικανού αξιωματούχου, στην πρόσκληση για κοινωνική συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη.

Ο κ. Μίτσελ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με την τ/κ πολιτική ηγεσία.

Το γεγονός ότι δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα εικάζεται ότι έχει σχέση με την «επιθετική» συμπεριφορά της Τουρκίας και τους όρους που θέτει για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Από την άλλη η προχθεσινή παρέμβαση της Αμερικανίδας πρέσβειρας Κάθλιν Ντόχερτι εκτιμάται ότι στρεφόταν «δημιουργικά» και προς τις δύο κατευθύνσεις: Στην ε/κ πλευρά διαμηνούσε ότι πρέπει να εστιάσει στη λύση του Κυπριακού για να λυθεί ολιστικά το ζήτημα του φυσικού αερίου, στη δε τ/κ πλευρά ότι δεν υπάρχουν έσοδα αυτή τη στιγμή από το φυσικό αέριο για να φοβάται ότι θα μείνει εκτός. Θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να υπάρξουν έσοδα, ανέφερε. Σε ό,τι αφορά στον τρόπο διαμοιρασμού, η κ. Ντόχερτι το άφησε στους Κυπρίους να τα βρουν μεταξύ τους.

Ναμί καλεί Λακκοτρύπη…

Ωστόσο η τ/κ πλευρά επέμεινε και χθες στη συζήτηση του φυσικού αερίου. Ο Οζντίλ Ναμί επανέφερε την απαίτηση για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων, αυτή τη φορά με… πρόσκληση προς τον Υπουργό Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη.

Ο πρώην διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς και τώρα λεγόμενος «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν είναι έτοιμος να επιστρέψει με βούληση για λύση του Κυπριακού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Απηύθυνε δε έκκληση στον Υπουργό Ενέργειας, εκφράζοντας τη δική του ετοιμότητα να συζητήσουν το θέμα αυτό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον. «Εάν ο ε/κ υπουργός θέλει να το συζητήσει μαζί μας, υπάρχουν τρόποι, μπορούμε να καθίσουμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι να το συζητήσουμε. Εάν θέλουν να κάνουν πολιτική πάνω σε αυτό το ζήτημα και να κερδίζουν με το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αυτό οδηγεί σε ένταση. Τα προβλήματα που προέκυψαν πρέπει να τα λύσουμε συζητώντας τα».

Όπως είπε ο κ. Ναμί, οι πηγές εσόδων που θα προκύψουν μπορούν να μεταφέρονται σε ένα ταμείο και να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της λύσης…

Ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον ΓΓ ΟΗΕ

Ικανοποίηση για την «παραγωγική και χρήσιμη» συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε ο Κύπριος ΥΠΕΞ αμέσως μετά τη συνάντηση, με ανάρτησή του στο Twitter του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, μετέφερε την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση των συνομιλιών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στη γενικότερη συμπεριφορά και στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς, «που δυστυχώς δεν συμβάλλουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο της έκτακτης υπουργικής διάσκεψης για την Υπηρεσία UNRWA για παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, στη Ρώμη. Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης ήγειρε το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο περιθώριο της ίδιας διάσκεψης ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με ομολόγους του απο την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy