«Η Αγκυρα στηρίζει τις αντιδραστικές δυνάμεις στη Συρία»

Δεν μπορεί να μην εμπλέκονται στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του ΙS

Η τουρκική κυβέρνηση και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζουν τις αντιδραστικές δυνάμεις στη Συρία στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΝΑΤΟϊκού σχεδίου για τη νέα Μέση Ανατολή, επισημαίνουν μιλώντας στην «Χ» η Ζουχάλ Οκουγιάν και ο Μουράτ Ακκάντ, Πρόεδρος και μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, αντίστοιχα. Οι Τούρκοι φιλειρηνιστές καταγγέλλουν το ρόλο της Αγκυρας στα εγκλήματα πολέμου κατά του συριακού λαού με την υποστήριξη τρομοκρατικών συμμοριών και οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος» (IS). Θεωρούν δεδομένη την εμπλοκή Τούρκων αξιωματούχων στο λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών και τονίζουν ότι η προκλητική κατάρριψη του ρωσικού SU-24 είναι απίθανο να έγινε χωρίς να το γνωρίζουν οι ΗΠΑ. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η αντίσταση του συριακού λαού χάλασε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και υποδεικνύουν ότι ο μόνος δρόμος των λαών είναι η αντι-ιμπεριαλιστική πάλη, όπως ανέδειξε και η πρόσφατη Τριμερής Συνάντηση Ειρήνης των κινημάτων Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας που φιλοξενήθηκε στο νησί μας.

Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα

Πώς βλέπει η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας την κατάσταση στη Συρία και την ανάμειξη της κυβέρνησης του ΑΚΡ;

Οπως γνωρίζετε από την έναρξη της επέμβασης στη γειτονική Συρία με την αξιοποίηση των πιο αντιδραστικών δυνάμεων, η Τουρκία στηρίζει ενεργά αυτές τις δυνάμεις. Ολοι γνωρίζουν ότι αυτή η επέμβαση και η συμμετοχή της Αγκυρας είναι μέρος του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για μια νέα Μέση Ανατολή. Η τουρκική κυβέρνηση είχε εξαρχής σημαντικό ρόλο σε αυτό το ιμπεριαλιστικό σχέδιο και σε αυτή την αντιδραστική επέμβαση στη Συρία.

Οχι μόνο τους στήριξαν και τους εξόπλισαν, αλλά άνοιξαν και τα σύνορα και οι εξτρεμιστές μπορούσαν άνετα να έρχονται από όπουδήποτε στην Ευρώπη και να περνούν μέσω Τουρκίας στη Συρία. Εχοντας στήσει και στρατόπεδα εκπαίδευσης σε τουρκικό έδαφος. Η Τουρκία δηλαδή είχε στρατηγικό ρόλο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του συριακού λαού. Είναι γνωστή η επιθετικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η τουρκική κυβέρνηση το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Εξ’ αρχής η κυβέρνηση Ερντογάν δεν είχε κανένα πρόβλημα ακόμη και να μιλά για στρατιωτική κατοχή της Συρίας. Θυμάμαι που έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ότι θα μπορούσαν να μπουν στη Δαμασκό σε λίγες μέρες και να προσευχηθούν στο ιστορικό τέμενος της συριακής πρωτεύουσας έχοντας ανατρέψει την κυβέρνηση Ασαντ.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαδραματίσει ένα πολύ αρνητικό και αισχρό ρόλο ενάντια στο συριακό λαό. Στα πλαίσια αυτού που ονομάζουμε νεοθωμανική πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν προς εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Στα πλαίσια της νεοθωμανικής επιθετικής εξωτερικής πολιτικής οι κυβερνώντες δεν απέκλειαν και τις στρατιωτικές κατοχές σε εδάφη στη Μέση Ανατολή. Πρώτιστα στη Συρία όπου αρκετές φορές μπήκε ο τουρκικός στρατός ενώ όλοι είδαμε πρόσφατα την ένταση που επικράτησε με τη Βαγδάτη για την εισβολή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ιράκ.

Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στη Συρία, μπλοκαρίστηκε όμως από την αντίσταση του συριακού λαού. Κανείς στον κόσμο δεν περίμενε ότι ο συριακός λαός θα αντιστεκόταν τόσο έντονα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Κανείς δεν περίμενε ότι το καθεστώς Ασαντ θα είχε τόσες αντοχές. Για μας η ηρωϊκή αντίσταση του συριακού λαού αναχαίτησε σε πρώτη φάση την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, φυσικά με μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και στην ανθρωπιστική κρίση της επέμβασης.

Ως Επιτροπή Ειρήνης δώσαμε έμφαση στο να καταδείξουμε και να αναδείξουμε τα εγκλήματα πολέμου της τουρκικής κυβέρνησης στη Συρία. Με την υποστήριξη τρομοκρατικών συμμοριών και οργανώσεων. Δίνοντας τους όπλα για τη σφαγή αθώων ανθρώπων και γυναικόπαιδων και την εμπορία σκλάβων. Εχουμε εκδόσει μια έκθεση το 2013 με τα εγκλήματα πολέμου της κυβέρνησης Ερντογάν στη Συρία. Πλέον προσπαθούμε να επικαιροποιήσουμε αυτή την έκθεση αφού τα εγκλήματα αυτά έχουν μεγιστοποιηθεί και έχει γίνει πλέον σημαντικός παράγοντας στους τρομοκράτες που στηρίζουν το «Ισλαμικό Κράτος» (IS). Toν Γενάρη θα εκδοθεί η επικαιροποιημένη έκθεση μας και πάλι σε συνεργασία με νομικούς, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες.

Εχετε αναφερθεί σε ιμπεριαλιστικό σχέδιο για νέα Μέση Ανατολή που εξυπηρετούν για λογαριασμό της ιμπεριαλιστικής Δύσης η Τουρκία και τα μοναρχικά καθεστώτα του Κόλπου. Κάτι που οδήγησε και στο φαινόμενο IS. Mιλάτε για το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο της «ευρείας Μέσης Ανατολής»;

Ολοι γνωρίζουμε ότι αντιδραστικές φονταμενταλιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του IS υποστηρίζονται ή έχουν δημιουργηθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Περιλαμβανομένων αυτών που αναφέρατε και του Ισραήλ. Τώρα επιχειρούν να ξεφορτωθούν το IS και όχι όλες τις εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ. Επεμβαίνουν αλλά με στόχο την αναδιάρθρωση της Μέσης Ανατολής και την επαναχάραξη των συνόρων. Εχουν πολλές χρήσεις για τους ιμπεριαλιστές οι εξτρεμιστές. Είτε ως όργανά τους, είτε ως προφάσεις νέων επεμβάσεων. Εκεί παραπέμπει και το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο που είπατε.

Το IS είναι το πιο ακραίο παράδειγμα των εξτρεμιστών που εξέθρεψαν στην περιοχή και σίγουρα θα θέλουν να τους ξεφορτωθούν για το τελικό τους πλάνο. Και εδώ αναδεικνύεται ακόμη ένας κίνδυνος για τον τουρκικό λαό. Οταν θα ηττηθεί το IS, ο μεγαλύτερος αριθμός των τρομοκρατών θα βρει καταφύγιο στην Τουρκία…

Τι πιστεύετε για τις κατηγορίες ότι η τουρκική κυβέρνηση εμπλέκεται και στο λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών, ακόμη και με ανάμειξη της οικογένειας του Ερντογάν;

Πρόκειται για πολύ σημαντικές κατηγορίες. Ως Επιτροπή Ειρήνης δεν έχουμε συγκεκριμένες αποδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε έγγραφα. Ομως όλοι γνωρίζουμε τις στενές σχέσεις του IS με την τουρκική κυβέρνηση. Που σίγουρα δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή όπλων. Είναι βέβαιο ότι εμπλέκεται και το ζήτημα των χρημάτων και της χρηματόδοτησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γίνεται εμπόριο ανάμεσα στο IS και την Τουρκία.

Ως προς την οικογένεια του ίδιου του Ερντογάν, είναι πολύ γνωστό ότι στενοί συγγενείς του είναι ιδιοκτήτες μεγάλων εταιρειών μεταφοράς και ναυτιλίας και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει και οικογενειακή εμπλοκή στο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Από τις ρωσικές κατηγορίες αναδείχθηκε και η εμπλοκή της Koç Holding, ενός από τα μεγαλύτερα τουρκικά μονοπώλια, στο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ο γιός του προέδρου, ο Μπιλάλ Ερντογάν στην πρόσφατη συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, είπε ότι μέρος του λαθραίου πετρελαίου του IS από Συρία και Ιράκ καταλήγει σε διυλιστήριο στην Τουρκία που ανήκει στη συγκεκριμένη εταιρεία. Ολοι διαψεύδουν, αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτό το τεράστιο έγκλημα γίνεται μέσω Τουρκίας. Δεν μπορεί να μην εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης σε αυτό το λαθρεμπόριο.

Τι νομίζετε ότι κρύβετε πίσω από την τυχοδιωκτική κατάρριψη του ρωσικού SU-24 στη Συρία από τον τουρκικό στρατό;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτή η προκλητική κίνηση έγινε από την τουρκική κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ. Δεν είναι εύκολο να προχωρήσει η Αγκυρα σε μια τέτοια κίνηση χωρίς να έχει τουλάχιστον ενημερώσει προηγουμένως την Ουάσινγκτον. Κάποιοι αναλυτές λένε ότι το τουρκικό F-16 που κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος έλαβε καύσιμα εν πτήσει από άλλο αεροπλάνο χώρας του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι παράξενο. Μπορεί οι ΗΠΑ να ενέκριναν την κατάρριψη. Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να καταρρίψεις ένα αεροσκάφος της Ρωσίας όταν είσαι και μέλος του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να έχει πιο έντονη παρουσία στη Μέση Ανατολή. Για να δηλώσει παρούσα στην μετά το IS περίοδο. Κάτι που μπορεί να συνδέεται και με την πρόσφατη εισβολή του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ.

Ισως να συνδέεται και με μια προσπάθεια του Ερντογάν να αλλάξει τις ισορροπίες στη συνεννόηση ΗΠΑ-Ρωσίας, παρά τις διαφωνίες για το μέλλον του Ασαντ; Κερδίζοντας ίσως και στο ενδοιμπεριαλιστικό παζάρι με την Ουάσινγκτον;

Είναι δεδομένο αυτό. Σε αυτό αναφερόμασταν όταν σας είπαμε ότι η κατάρριψη έγινε με το βλέμμα στην επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία κάνει πολλές κινήσεις για να μην χάσει το στρατηγικό της ρόλο ενώ πέραν από τον Ασαντ, στοχοποιεί και τους Κούρδους και στη Συρία. Είναι περιορισμένες οι κινήσεις της Αγκυρας χωρίς να είναι ενήμερες οι ΗΠΑ, αλλά υπάρχει πεδίο για αυτόνομες κινήσεις προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της τουρκικής κυβέρνησης. Αφού έχει αποτύχει η νεοθωμανική πολιτική, επιχειρούν να κρατήσουν το σημαντικό τους ρόλο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με κάθε δυνατό τρόπο.

Βρίσκεστε στην Κύπρο για την 6η Τριμερή Συνάντηση Ειρήνης των κινημάτων από Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία. Πώς κρίνετε αυτές τις δράσεις υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης;

Είναι πλέον μια ετήσια συνάντηση που έχει καθιερωθεί. Αναδεικνύει την κοινή μας δράση, αλλά και τα κοινά συμφέροντα των λαών μας. Σε κάθε συνάντηση κτίζουμε ακόμη πιο έντονη συνεργασία και κοινή δράση των τριών κινημάτων και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και φέτος. Φέτος, μπαίνει επί τάπητος και το προσφυγικό. Είναι ένα ανθρωπιστικό δράμα που είναι πολύ σημαντικό για την τριμερή μας δράση. Είναι οι ανθρώποι που επιχειρούν να σωθούν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μέσω κυρίως της Τουρκίας να περάσουν στην Ελλάδα για να μπουν στην Ευρώπη.


Πρέπει να τερματιστεί η κατοχή στην Κύπρο

Ποια είναι η θέση της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας για το Κυπριακό;

Από το 1974 η Επιτροπή υποστηρίζει τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία. Η Κύπρος είναι μοιρασμένη από αυτή την στρατιωτική κατοχή, αλλά οι λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Είναι πάγια μας θέση ότι η τουρκική κατοχή στην Κύπρο πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν και να μπορέσουν οι δυο κοινότητες του νησιού να επανενωθούν σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος. Πιστεύουμε ότι για να γίνει αυτό κατορθωτό πρέπει ο κυπριακός λαός να απελευθερωθεί από τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις. Χωρίς τους ιμπεριαλιστές το Κυπριακό δεν θα υπήρχε και χωρίς αυτούς θα λυνόταν εύκολα. Η λύση πρέπει να φέρει απόσυρση όλων των στρατών από το νησί, περιλαμβανομένων των βρετανικών βάσεων. Κύπρος για τους Κυπρίους, δυο κοινότητες ένας λαός. Αυτό είναι που υποστηρίζουμε και προωθούμε για την Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy