Η αλήθεια για τα οικονομικά του ΑΚΕΛ

Του Νίκου Ιωάννου*

Συνεπές με τις δεσμεύσεις του, το ΑΚΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει. Η ενέργεια αυτή είναι συνέχεια σειράς ενεργειών που στοχεύουν να πείσουν την κοινωνία ότι το ΑΚΕΛ λειτουργεί με διαφάνεια λαμβάνοντας τα μηνύματα που η κοινωνία εκπέμπει προς τις πολιτικές δυνάμεις.

Ηδη, από την ψήφιση της νομοθεσίας τον Δεκέμβρη του 2012, το ΑΚΕΛ προέβη σε σειρά ενεργειών σε σχέση με τα οικονομικά του. Εδωσε πρώτο στη δημοσιότητα, δύο μήνες μετά τις ευρωεκλογές, τα έξοδα που δαπανήθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία. Παρέδωσε εξελεγμένους λογαριασμούς για τα έτη 2013 και 2014, όπως προβλέπει η νομοθεσία και ο Γενικός Ελεγκτής απαιτούσε, εντός των καθορισμένων από το νόμο χρονικών ορίων.

Ο Γενικός Γραμματέας έδωσε στη δημοσιότητα τα περιουσιακά του στοιχεία και το πόθεν έσχες. Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου με την εκλογή του νέου Π.Γ. θα δίνουν, από συνέδριο σε συνέδριο, στη δημοσιότητα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το ίδιο θα γίνεται και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ.

Αρχής γενομένης από το ερχόμενο συνέδριο θα γίνεται παρουσίαση των οικονομικών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σε ανοικτή σύνοδο και όχι σε κλειστή όπως μέχρι σήμερα πράτταμε. Το ΑΚΕΛ προτίθεται, πρόσθετα, να συζητήσει και να καταθέσει προτάσεις γενικότερα για τα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία.

Η δημόσια παρουσίαση των περιουσιακών στοιχείων του κόμματος προκάλεσε κάποια ειρωνικά σχόλια σε μερίδα του Τύπου, ότι αυτό δεν συνάδει με την προλεταριακή φυσιογνωμία του ΑΚΕΛ. Το ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΑΚΕΛ φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις που παρουσιάσαμε με πλήρη διαφάνεια.

Παρουσιάζει περιουσιακά στοιχεία 11.1 εκατομμυρίων στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ακίνητη περιουσία, ο εξοπλισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31.12.2014. Αφαιρουμένων των υποχρεώσεων που έχει προς τράπεζες και που ανέρχονται σε 4 περίπου εκατομμύρια απομένει καθαρή περιουσία 7 εκατομμυρίων.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι η περιουσία αυτή είναι η ακίνητη περιουσία του ΑΚΕΛ σε ολόκληρη την Κύπρο. Είναι τα οικήματα των επαρχιακών οργανώσεων σε όλες τις επαρχίες και τα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής. Συμπεριλαμβάνεται η ακίνητη περιουσία που δόθηκε από συντρόφους μας ως δωρεά προς το κόμμα από την Πόλη της Χρυσοχούς μέχρι τη Δερύνεια. Ανάμεσά τους είναι και τα οικήματα δύο τοπικών συλλόγων που για κάποιους λόγους είναι εγγεγραμμένα στο κόμμα. Τα γραφεία του κόμματος κτίστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις με εθελοντική δουλειά. Το ΑΚΕΛ μαζί με το ΚΚΚ έχουν 90 χρόνια ζωής. Αν η περιουσία που κατέχει το ΑΚΕΛ, το κατατάσσει ως πλούσιο κόμμα, το αφήνουμε στην κρίση του καθενός.

Τα ταμειακά διαθέσιμα 3,9 εκατομμύρια (μετρητά στην τράπεζα και στο ταμείο) είναι περίπου ίσα και με τις υποχρεώσεις που το κόμμα έχει στις τράπεζες. Η οικονομική κατάσταση παρόλο ότι προμηνύεται δύσκολη για το μέλλον, με υπευθυνότητα και ορθολογισμό θα είναι διαχειρίσιμη ιδιαίτερα με τη στήριξη των χιλιάδων μελών και φίλων του κόμματος.

Ο σεβασμός προς την κοινωνία δεν πρέπει να παρερμηνεύεται σαν απολογία σε εκείνους που επιχειρούν να σπιλώσουν με κάθε ευκαιρία το ΑΚΕΛ. Πολιτικοί κύκλοι του κατεστημένου συνασπίζονται με μερίδα των ΜΜΕ να περάσουν το μήνυμα ότι όλοι είμαστε το ίδιο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η Αριστερά ήταν και θα παραμείνει ανειρήνευτος πολέμιος της διαφθοράς και της διαπλοκής επειδή είναι στο DNA της. Ετσι μας έμαθαν και έτσι θα παραμείνουμε.

*Μέλος του Πολιτικού Γραφείου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy