Η αλήθεια για την οικονομική καταστροφή

Του Παναγιώτη Αγαπίου*

Το επιτελείο Αναστασιάδη αλλά και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης στην προσπάθειά τους να πλήξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, ενός έντιμου και ειλικρινούς ανθρώπου, μη έχοντας επιχειρήματα εναντίον της προσωπικότητάς του, προβάλλουν συνεχώς τα ίδια ψευδή επιχειρήματα περί ταύτισής του με την δήθεν καταστροφική οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Χριστόφια. Πρέπει επιτέλους ο λαός να προβληματιστεί και να μάθει την πραγματική αλήθεια γύρω απ’ αυτό το παραμύθι.

Το 2009 ξέσπασε μια παγκόσμια οικονομική κρίση που οδήγησε πολλές χώρες στην κατάρρευση της οικονομίας τους, όπως ήταν η Αμερική, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και  όχι μόνο. Μεγάλες τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες και μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί κατέρρευσαν. Μέσα σε μια οικονομική παγκοσμιοποίηση, όπου η Κύπρος σε μεγάλο βαθμό είναι εξαρτώμενη, πώς ήταν δυνατό να μη επηρεαστεί; Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση Χριστόφια να ανακόψει στον δυνατό βαθμό την οικονομική ύφεση, προέβη σε κάποιες αποφάσεις όπως ήταν:

1. Το 2009 έδωσε €500 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία και τις κατασκευές.

2. Το 2009 στήριξε τον τραπεζικό τομέα με €3,5 δις έτσι που να διοχετεύσει φθηνό δανεισμό στις επιχειρήσεις για ανάπτυξη. Αντί τούτου, οι τράπεζες αγόρασαν τα τοξικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά με την ανοχή της Κεντρικής Τράπεζας.

3. Κατάργησε το επίδομα ανεργίας που δινόταν στους δημοσίους υπαλλήλους μετά την αφυπηρέτησή τους.

4. Κατάργησε χίλιες οργανικές θέσεις στη δημόσια υπηρεσία. Μια υδροκέφαλη υπηρεσία που δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

5. Μείωσε τα κρατικά έξοδα.

6. Ανέστειλε κάποια αναπτυξιακά έργα.

7. Η προσπάθεια φορολόγησης του πλούτου (τους έχοντες και κατέχοντες) δεν πέρασε από την τότε κυβερνώσα Βουλή.

8. Η προσπάθεια αύξησης του εταιρικού φόρου από 10% σε 11% δεν πέρασε από την κυβερνώσα Βουλή. (Σήμερα είναι 12,5 %).

Σήμερα η κυβέρνηση κομπάζει για ένα success story για την οικονομία. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

1. Από το 2013 μέχρι το 2016 η κυβέρνηση Αναστασιάδη επέβαλε φόρο ακίνητης περιουσίας που επέφεραν εκατομμύρια ευρώ (κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής δημοκρατίας). Οι πολίτες πλήρωσαν διπλή φορολογία για το ίδιο ακίνητο.

2. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά ο τουρισμός, πράγμα που ενίσχυσε σημαντικά τα κρατικά ταμεία.

3. Η πολιτογράφηση ξένων υπηκόων πρόσθεσε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια στο κρατικό ταμείο.  

4. Η κυβέρνηση κούρεψε οριζόντια τους μισθούς και τα επιδόματα των υπαλλήλων της και κατάργησε πολλές κοινωνικές παροχές, πράγμα που επηρέασε αισθητά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και κυρίως των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Όλα αυτά και πολλά άλλα συνέβαλαν στη σημερινή εικόνα της οικονομίας, που δυστυχώς δεν υπήρξε ισότιμη κατανομή του πλούτου. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

  • Συνταξιούχος εκπαιδευτικός
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy