Η Αμμόχωστος μας περιμένει…

Του Χρίστου Νικολάου*

Ο μαύρος Ιούλης επαναφέρει στις μνήμες της Κύπρου το έγκλημα της προδοσίας και της εισβολής. Ο Αύγουστος επαναφέρει στη θύμηση την ολοκλήρωση του εγκλήματος. Το πρωί της 14ης Αυγούστου και αφού λίγες ώρες πριν, η Τουρκία διέλυσε ουσιαστικά τη Διάσκεψη της Γενεύης με τις απαράδεκτες αξιώσεις της, ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο άρχιζε νέες επιθέσεις και βομβαρδισμό πόλεων.

Η Τουρκία ολοκλήρωσε το έγκλημα κατά της Κύπρου, με την κατάληψη της πόλης της Αμμοχώστου, τον εγκλωβισμό χιλιάδων Ε/κ στην Καρπασία, ενώ στα δυτικά καταλαμβάνουν τη Μόρφου φτάνοντας στην κατοχή συνολικά του 37% του κυπριακού εδάφους.

Η περίπτωση της πόλης της Αμμοχώστου ξεχωρίζει γιατί δεν συμπεριλαμβανόταν καν στα τουρκικά σχέδια. Η αγαπημένη μας πόλη, ουσιαστικά, παραδόθηκε από τους πραξικοπηματίες στους εισβολείς και κρατήθηκε στα χέρια της Τουρκίας για να την εκμεταλλεύεται ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ο αγώνας μας για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου είχε στη φαρέτρα του όπλα όπως η Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979, τα δεσμευτικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 του 1984 και 789 του 1992, καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όμως η Τουρκία, δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε καμιά από τις αποφάσεις αυτές.

Σήμερα, η ανάδειξη του Μουσταφά Ακκιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων δημιούργησε ελπίδες όχι μόνο για την Αμμόχωστο, αλλά για τη συνολική λύση του Κυπριακού. Ακόμα και μεσούσης της διαδικασίας αυτής, πιστεύουμε ότι το θέμα της Αμμοχώστου έχει την ιδιαιτερότητα του και μπορεί να του δοθεί προτεραιότητα. Η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους πολίτες της και το ξαναζωντάνεμα της πόλης από τους Ε/κ και Τ/κ, μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα και το υπόδειγμα της αρμονικής συνεργασίας και συμβίωσης των δύο κοινοτήτων.

Οι Βαρωσιώτες, παρόλο που απογοητευτήκαμε πολλές φορές από τις εξελίξεις, δεν χάσαμε ποτέ την ελπίδα και τον πόθο της επιστροφής στην αγαπημένη μας πόλη. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα πρέπει να κάνουμε όσα περνούν από το χέρι μας για να διευκολύνουμε τη συνεννόηση, το διάλογο, την αμοιβαία κατανόηση και τον κοινό αγώνα πάνω σε ξεκάθαρες αρχές: ανεξαρτησία, επανένωση, ομοσπονδία, αποστρατιωτικοποίηση. Η διεθνής πίεση όμως, δεν είναι προς τους Κύπριους που πρέπει να διοχετευτεί, αλλά προς την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να πάρει απόφαση ότι, δεν έχει δικαίωμα επικυριαρχίας στο νησί μας και ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει το δόγμα «δύο λαοί – δύο κυρίαρχα κράτη» στην Κύπρο.

Αυτά τα μηνύματα πρέπει να στείλει η επερχόμενη αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Αμμοχώστου στη Δερύνεια, το ερχόμενο Σάββατο 01 Αυγούστου 2015. Οι ΕΔΟΝίτες και οι ΕΔΟΝίτισσες της Αμμοχώστου θα δώσουν ξανά μαζικό και δυναμικό παρόν, κρατώντας ψηλά τις σημαίες της Κύπρου. Ελπίζουμε ότι μαζί μας θα βρίσκονται νέες και νέοι από άλλους πολιτικούς χώρους, είτε ανένταχτοι, που μοιράζονται το όραμα και την ελπίδα να γίνουμε η γενιά που θα ξαναδώσει ζωή και πνοή στο Βαρώσι. Η γενιά που θα γυρίσει τη σελίδα στην ιστορία της Κύπρου και θα αρχίσει να γράφει το κεφάλαιο της ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου.

*Επαρχιακός Γραμματέας
 ΕΔΟΝ Αμμοχώστου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy